Доступність посилання

ТОП новини

Росія вже відмовилась від «Новоросії»?


«Марш миру» у Москві. 21 вересня 2014 року
«Марш миру» у Москві. 21 вересня 2014 року

Київ – Офіційний Київ не може назвати дату нового раунду переговорів із мирного врегулювання на Донбасі. В адміністрації президента зазначають, що обмін полоненими за принципом усіх на усіх та остаточне припинення вогню є неодмінними умовами та наголошують, що ініціатива зараз на російському боці. Між тим, вищі російські урядовці наголошують на тому, що Донбас має залишатися в складі України. Проте експерти зазначають, що Київ та Москва мають надто відмінні погляди на те, на яких засадах має бути врегульовано конфлікт.

Українська влада розраховувала на те, що новий раунд перегорів із мирного врегулювання в Мінську мав би відбутися ще наприкінці минулого тижня чи на початку поточного. Однак досі немає остаточного «наповнення» перегорів та бажання російської сторони.

Валерій Чалий
Валерій Чалий

«Україна до цього готова, але потрібне рішення представника Росії. Сьогодні м’яч саме на тому полі знаходиться», – зазначає заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий.

За його словами, українська сторона наполягає на неухильному виконанні мінського протоколу – домовленостей, досягнутих на початку вересня.

«Там чітко зазначені і підписані Російською Федерацією позиції, які стосуються виведення військ контролю на кордоні, обміну заручниками за принципом всіх на всіх… розведення артилерії та ракетних систем», – каже Чалий.

При цьому він наголосив, що лінія розмежування також визначена Мінськими домовленостями.

На згарищі стратегічного партнерства

Коментуючи висловлювання голови російського уряду про те, що російсько-українські відносини мають будуватися на холодному прагматизмі, Валерій Чалий зазначив, що такими заявами намагаються прикрити агресію. За його словами, зараз «найбільша проблема з боку Росії – це продовження постачання через незакритий кордон найманців і військової техніки».

Нехай нам не дають поради ті, хто зруйнував наше стратегічне партнерство
Валерій Чалий

«Ми більше аналізуємо не заяви прем’єр-міністра Росії, а динаміку цін на нафту і працюємо над тим, щоби Росія дотримувалася своїх зобов’язань – принаймні тих, які вона ще не зруйнувала. В принципі, до прагматизму ми готові, але нехай нам не дають поради ті, хто зруйнував наше стратегічне партнерство», – каже Валерій Чалий.

Він також зазначив, що Росія витрачає великі ресурси на те, аби змінити позицію ЄС щодо України та накинути своє бачення подій на Донбасі. Проте в самій Росії зменшується кількість тих, хто підтримує агресію проти України.

«Зелений» арсенал Кремля

Між тим, російський прем’єр Дмитро Медведєв та міністр закордонних справ Сергій Лавров заявляють про визнання того, що Донбас є частиною України. Ці заяви свідчать про те, що в Москві відмовилися від проекту «Новоросія». Однак стратегічна мета російського керівництва – мати вирішальний вплив на розвиток подій в Україні – залишилася незмінною, вважають експерти.

Стратегічна мета – це встановлення контролю над Україною: політичного, економічного, фінансового
Андрій Ілларіонов

«Стратегічна мета – це встановлення контролю над Україною: політичного, економічного, фінансового. Для цього використовуються усі можливі засоби: від «зелених чоловічків» до зелених папірців», – вважає колишній радник президента Росії Андрій Ілларіонов.

За теперішніх умов неумиротворений Донбас залишається найпотужнішим важелем російського тиску на Україну.

Росія проштовхує «федералізацію», але по суті це встановлення контролю з боку Кремля над цими територіями
Олексій Мельник

«Варіант врегулювання Кремля суттєво відрізняється від того, як це бачать у Києві. Росія проштовхує «федералізацію», але по суті це встановлення контролю з боку Кремля над цими територіями. А функція забезпечення покладається на українську владу. Крім того, зберігається можливість у будь-який момент активізувати цей конфлікт, щоби накидати чергові умови», – зазначає військовий експерт центру імені Разумкова Олексій Мельник.

На думку експерта, в Києва зараз немає переконливих аргументів, які б змусили Москву до компромісу. А відтак перспективи нового раунду мирних перегорів залишаються невизначеними. Між тим, в адміністрації президента не виключають, що, аби відновити переговори в Мінську, можуть відбутися додаткові консультації із президентом Росії Володимиром Путіним.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG