Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України вимагає від Росії негайного звільнення народного депутата Савченко


Надія Савченко, архівне фото
Надія Савченко, архівне фото

Міністерство закордонних справ України вимагає негайного звільнення народного депутата України Надії Савченко, стан здоров’я якої різко погіршується. Про це йдеться у заяві відомства.

«Савченко оголосила голодування на знак протесту проти її незаконного утримання в Російській Федерації. Викликає стурбованість погіршення стану її здоров’я, тривале зволікання російської сторони з наданням їй необхідної кваліфікованої медичної допомоги, створення для нашої співвітчизницінезадовільних умов утримання та завдання їй страждань, що, зокрема, порушує статтю 3 Конвенції Ради Європи про захист прав і основоположних свобод 1950 року», – йдеться у заяві.

У МЗС також закликають світову спільноту виступити на захист життя, безпеки та загальнолюдських прав громадян України, які стали «політичними заручниками агресивної політики Росії проти України та міжнародного правопорядку».

13 грудня українська льотчиця оголосила голодування у зв’язку з недопуском до неї лікаря. Раніше захисники заявили про погіршення здоров’я Савченко.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Крім того, наприкінці жовтня стало відомо, що проти Савченко хочуть відкрити ще одну справу – за «незаконний перетин кордону». Сама вона всі звинувачення відкидає, а її захист наполягає, що Надію Савченко викрали і примусово вивезли з території України.

У жовтні московський суд продовжив термін утримання Надії Савченко під вартою до 13 лютого 2015 року.

Савченко обрана до Верховної Ради України за списком партії «Батьківщина». 11 грудня Верховна Рада підтримала постанову про звернення до Держдуми і президента Росії Володимира Путіна щодо звільнення Савченко.

XS
SM
MD
LG