Доступність посилання

ТОП новини

«Репортери без кордонів» вимагають звільнення журналістки Радіо Свобода з в’язниці


Хадіджа Ісмаїлова
Хадіджа Ісмаїлова

Міжнародна неурядова організація, яка оберігає свободу слова і захищає права журналістів, «Репортери без кордонів», закликає звільнити заарештовану в Баку журналістку Азербайджанської служби Радіо Свобода Хадіджу Ісмаїлову, яка була засуджена до двох місяців досудового арешту 5 грудня цього року.

За словами генерального секретаря організації Крістофа Делуара, ув’язнивши таку всесвітньо відому журналістку, як Хадіджа Ісмаїлова, влада Баку дала ляпаса всім тим, хто вірить у свободу слова та права людини.

«Уряд Ільхама Алієва організував безпрецедентне придушення (місцевих ЗМІ – ред.) тоді, коли Азербайджан очолює Комітет міністрів Ради Європи, і тепер чітко продемонстрував почуття своєї повної безкарності», – йдеться у заяві Делуара.

Організація назвала арешт Ісмаїлової «повним абсурдом» і вимагає її негайного звільнення. Петицію на підтримку журналістки на момент публікації статті підписали понад сто людей.

Сама Ісмаїлова, яка перебуває у СІЗО №1 селища міського типу Кюрдахани, що біля азербайджанської столиці Баку, у понеділок зв’язалася телефоном зі своїм колегою Шахваладу Чобаноглу. Як він написав на своїй сторінці у Facebook, Ісмаїлова у гарному настрої і на умови свого утримання не скаржиться.


Більше того, вона передавала привіт і запитувала про стан здоров’я правозахисниці Лейли Юнус, яка перебуває у в’язниці від 30 липня цього року за звинуваченнями у державній зраді і здійсненні низки інших злочинів.

15 грудня Азербайджанська служба Радіо Свобода також опублікувала новорічне привітання англійською мовою, яке Ісмаїлова надіслала з в’язниці. Вона пише, що «її думки заарештувати неможливо» і що вона зустрічає Новий рік «з великою надією на те, що справедливість і правда здобудуть перемогу».

Справжня причина в тому, що я розкривала факти корупції. Найдієвіший спосіб боротьби зі свавіллям деспотичної влади – це продовжувати розслідувати її корупційні злочини
Хадіджа Ісмаїлова

«Ви добре знаєте, за що мене заарештували. Справжня причина в тому, що я розкривала факти корупції. Найдієвіший спосіб боротьби зі свавіллям деспотичної влади – це продовжувати розслідувати її корупційні злочини, захищати права пригноблених. Так, ця справа обходиться нам дорого, але вона того варта», – пише Ісмаїлова у листі.

Суд у Баку ухвалив рішення взяти під досудовий арешт журналістку на термін у два місяці через справу, за якою Ісмаїлову звинуватив один чоловік у намаганні довести його до самогубства.

Крім того, журналістку звинувачують і в іншій кримінальній справі через документ, який вона оприлюднила в соцмережах. Документ дає зрозуміти, що спецслужби Азербайджану використовують нелегально зняті інтимні сцени з приватного життя для шантажу опозиційної активістки, щоб змусити її свідчити проти інших опозиціонерів.


За день до арешту Ісмаїлової керівник апарату президента Азербайджану Раміз Мегдієв публічно звинуватив журналістку у зраді батьківщини і назвав усіх працівників Радіо Свобода в цій країні «шпигунами».

Світова спільнота засуджує арешт «героя інформації»

Ісмаїлова відома своїми розслідуваннями, зокрема щодо корупційних бізнес-інтересів родини президента Азербайджану, за які вона неодноразово отримували престижні журналістські нагороди, серед них Global Shining Light Award, а організація «Репортери без кордонів» назвала її однією зі ста «героїв інформації» 2014 року.

Після арешту Ісмаїлової, азербайджанські опозиційні активісти закликали уряд звільнити політичних в’язнів і покласти край репресіям проти інакодумців. У санкціонованому мітингу 14 грудня на околиці Баку взяли участь близько 1500 людей.

У Грузії та Молдові 10 грудня відбулися акції з вимогою негайно звільнити азербайджанську журналістку. У Тбілісі та Батумі десятки активістів пікетували посольство та консульство Азербайджану. Близько десяти прихильників журналістки провели акцію на її захист поблизу азербайджанського посольства у Кишиневі.

Висловили своє занепокоєння і лідери західних країн. Речник верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні зазначила, що це затримання є кроком у напрямку від свободи слова, яка є визначальною для кожного демократичного суспільства.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд заявив, що затримання журналістки подає дуже негативний сигнал громадянському суспільству в Азербайджані і всій світовій спільноті.

Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс, зі свого боку, написав у Facebook що справа кореспондентки є ще одним прикладом вибіркового використання кримінальних звинувачень проти тих, хто висловлює в Азербайджані критичні щодо влади погляди.


Голова Гельсінської комісії США, сенатор Бен Кардін, також висловив глибоке занепокоєння арештом Ісмаїлової. За його словами, журналістка стала ціллю невпинних переслідувань з боку уряду Азербайджану через її зусилля, спрямовані на викриття корупції в тій закавказькій країні, та її виступи на захист політичних в’язнів в Азербайджані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG