Доступність посилання

ТОП новини

Ми допоможемо, але все в руках України – Вишеградська група


Країни Вишеградської групи розділили відповідальність за реформи в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Країни Вишеградської групи розділили відповідальність за реформи в Україні

Київ – Кожна країна Вишеградської групи бере відповідальність за сприяння імплементації Угоди про асоціацію України і ЄС у двох-трьох важливих сферах. Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на спільній прес-конференції з міністрами держав-членів цього об’єднання, до якого входять Польща, Словаччина, Угорщина, Чехія. Водночас, міністри цих країн наголосили, що очікують від України конкретних кроків із глибинного реформування країни.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін знайшов метафору, щоб змалювати співпрацю України з квартетом країн Вишеградської групи: Україна долучилася до них так природньо, як п’ятий палець на руці.

Наші друзі підтримують нас у нашому прагненні встановити мир на Донбасі
Павло Клімкін

«Це справжня взаємодія, справжня дружба, яка побудована на справжній солідарності, підтримці. Ми завжди відчували це, але зараз це набуває нових ознак, нового змісту й нової динаміки. Звичайно, наші друзі підтримують нас у нашому прагненні встановити мир на Донбасі, підтримують мирний план президента Петра Порошенка», – заявив міністр.

Кожна країна Вишеградської групи бере відповідальність за сприяння у двох-трьох важливих сферах імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС
Павло Клімкін

Павло Клімкін запевнив, що з наступного року зустрічі у форматі Вишеградської групи та України стануть рутинними, бо вже всі разом країни працюватимуть над українськими реформами.

«Тільки-но під час зустрічі з президентом України досягнули домовленості, що кожна країна Вишеградської групи бере своєрідну відповідальність за сприяння у двох-трьох надзвичайно важливих сферах імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», – анонсував український дипломат.

Мирослав Лайчак
Мирослав Лайчак

Як повідомив віце-прем'єр-міністр, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак, «розподіл праці» у царині підтримки впровадження реформ в Україні виглядатиме так: його країна відповідатиме за підтримки реформ в секторі енергетики та енергобезпеки; Польща допомагатиме провести Україні децентралізацію, Чехія підтримуватиме розвиток громадянського суспільства, медіа та освіти; Угорщина опікуватиметься економічною політикою, зокрема, політикою з підтримки малого й середнього бізнесу, а також сприятиме реалізації Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.

«Ніхто не проведе реформи замість вас» – Лайчак

Реформи будуть вимогливими та складними, але їм немає жодної альтернативи
Мирослав Лайчак

Але Україна не може дозволити собі перекладати відповідальність за свою долю на інших. Всі очільники зовнішньополітичних відомств вишеградських країн у тій чи іншій формі на цьому наголосили. Так, Мирослав Лайчак констатував: «Ніхто не проведе реформи замість вас. Реформи будуть вимогливими та складними, але їм немає жодної альтернативи. Я можу запевнити вас у нашій підтримці та сприянні».

Любомир Заоралек
Любомир Заоралек

Міністр закордонних справ Чеської Республіки Любомир Заоралек відзначив, що замість 400 стипендій для українських студентів хотів би запровадити 4000. При цьому в унісон зі своїми колегами наголосив, що Європа чекає віддачі від України за ту підтримку, яку надає.

«Я також хотів би наголосити, що є серйозні сподівання в Європі на Україну. Недостатньо ухвалити нові закони у парламенті. Нам потрібні чіткі кроки. Я можу навести вам конкретний приклад: коли йдеться про прозорість енергетичного ранку, то на кордоні між Україною та Росією мають бути встановлені газові лічильники», – зазначив чеський міністр.

Міністри закордонних справ Вишеградської групи та їхній український колега повернулися з Брюсселя до Києва в одному літаку. На прощання після конференції символічно склали разом долоні на знак солідарності. Але «все в руках саме України», наголосили вони.

До Вишеградської групи входять Польща, Словаччина, Угорщина та Чехія.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG