Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Грузія можуть отримати безвізовий режим із ЄС у травні – Латвія


Міністр закордонних справ Латвії Едґарс Рінкевичс заявив сьогодні, що Європейський союз може надати Україні і Грузії безвізовий режим до «шенгенської зони» вже наступного року.

Як сказав міністр в інтерв’ю Радіо Свобода, є добрий шанс, що це станеться на саміті програми ЄС «Східне партнерство» у травні, що відбудеться в Ризі – наступні півроку Латвія головуватиме в Євросоюзі.

Україна наразі відстає з деяких технічних питань, додав він.

Раніше сьогодні міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус написав у твітері, що його країна стала ініціатором листа до керівництва ЄС, який підписали сім його колег, із закликом прискорити візову лібералізацію для країн-партнерів напередодні ризького саміту «Східного партнерства».

Учора на першому засіданні новоствореної Ради асоціації Україна – ЄС, що відбулося у Брюсселі, була, серед іншого, висловлена рішучість обох сторін досягти безвізового режиму за умови, що будуть виконані умови добре організованого і контрольованого пересування осіб. Як мовиться у спільному прес-релізі, сторони позитивно відзначили те, що Україна виконала умови першої фази плану дій для візової лібералізації і переходить до оцінки умов другої фази.

Наразі з країн-учасниць «Східного партнерства» такий безвізовий режим уже отримала Молдова, яка випередила Україну, що спершу йшла попереду. Україна відстала в часи попередньої влади президента Віктора Януковича, яка під тиском Росії значно обмежила європейську інтеграцію України. Зокрема, тодішній прем’єр-міністр Микола Азаров неправдиво стверджував, ніби Євросоюз для надання Україні безвізового режиму вимагає від неї узаконити одностатеві шлюби.

Для отримання безвізового режиму країни-партнери мають здійснити низку реформ, зокрема, в галузі юридичної співпраці з ЄС. Одна з вимог – перехід на біометричні паспорти: безвізовий режим можуть отримати тільки їхні власники.

Ідеться про право громадян певних країн без віз короткотерміново відвідувати країни-учасниці «шенгену» (22 з 28 країн ЄС і ще 4 країни поза межами ЄС) без права на працевлаштування й на термін, що не перевищує 90 днів за кожні 180 днів. Для поїздок із іншою метою чи на довший термін візи все одно потрібні.

XS
SM
MD
LG