Доступність посилання

ТОП новини

Бібліотека у центрі Дніпропетровська: «рейдерське захоплення» чи осучаснення?


Дніпропетровськ – Адміністрація Дніпропетровської центральної міської бібліотеки заявляє про спроби «рейдерського захоплення» їхнього закладу, розташованого в серці міста. Така реакція з’явилась у відповідь на спроби місцевих активістів перевірити показники роботи бібліотеки й запропонувати новації. У книгозбірні кажуть: установу, яка наразі є безкоштовною для відвідувачів, хочуть перетворити на «торговельно-розважальний центр». Проте активісти стверджують, що намагаються лише допомогти бібліотеці стати сучаснішою і доступнішою для читачів.

Якою має бути центральна міська бібліотека Дніпропетровська? Це питання вирішили порушити активісти молодіжного руху «К12». Вони наполягають: заклад має стати сучаснішим і привабливим для молоді. Пропонують подовжити робочий день бібліотеки на чотири години – до 10-ї вечора, забезпечити всі зали доступом до Wi-Fi, закрити маленькі філії у віддалених мікрорайонах як маловідвідувані, активізувати проведення культурних заходів, які б давали прибуток, взяти на роботу фахівців з арт-менеджменту тощо.

Керівник молодіжного руху «К12» Дмитро Хозін зазначає: наразі бібліотеки Дніпропетровська є одними з найвитратніших комунальних закладів, на центральну книгозбірню з бюджету йде близько 15 мільйонів гривень на рік. Він також заявляє про «штучне накручування» показників відвідуваності.

Близько 50% людей відвідує бібліотеку заради Інтернет-центру, він справді завантажений. Після цих наших підрахунків нас звинуватили в «рейдерстві»
Дмитро Хозін

«Чудова 6-поверхова будівля, величезний потенціал. Але ми розуміємо, що ніхто нічого не хоче змінювати. Ми почали аналізувати бюджет. Витрати бібліотеки, а ми аналізували 2013 і 2014 рік, зросли на 3 мільйони гривень. На ремонт, на охорону, на закупівлю книжок. І це в умовах, коли йде війна… У той же час прибутки бібліотеки – від оренди її приміщень і від ксерокопіювання – падають. Питання: чи є ефективним таке управління? З приводу відвідуваності бібліотеки. Офіційно – центральне відділення бібліотеки відвідує 450 людей на день. Ми поставили свою людину для обліку. Що показало це дослідження: перший день – 111 людей, другий – 123 людини, тобто до формальних показників дуже не дотягує. Близько 50% людей відвідує бібліотеку заради Інтернет-центру, він справді завантажений. Після цих наших підрахунків нас звинуватили в «рейдерстві», хоча до цього ми все досить мирно обговорювали», – зазначив Дмитро Хозін.

«Активісти не дуже розуміють, як працює бібліотека»

Звинувачення в неефективній роботі адміністрація центральної бібліотеки відкидає. Там кажуть: частина пропозицій критиків щодо реформування, як-то придбання електронних книг, тренінги для літніх читачів із користування комп’ютером, продовження роботи до 22 години за окремими запитами, вже реалізовані. На інші – наприклад, на Wi-Fi на всіх поверхах будівлі, поки немає грошей. Водночас у бібліотеці здивовані деякими пропозиціями молоді – розширення спектру платних послуг, відкриття буфету тощо – і заявляють, що не дадуть перетворити загальнодоступну установу на «торговельно-розважальний центр».

Директор Дніпропетровської центральної міської бібліотеки Лариса Савран вважає: використовуючи достовірну інформацію про книгозбірню, активісти налаштовують громадську думку проти закладу.

«Інформація про бібліотеку дається тенденційно. Вкидається правдива інформація: наприклад, в центральну бібліотеку обслуговує 14 прибиральниць і двірник. Після цього йде бурхливе обговорення в соціальних мережах: як так – 14, та це ж ціла клінінгова компанія. А справа проста: у бібліотеки нашої 6 поверхів, площа – понад 4 тисячі квадратних метри. На кожну прибиральницю, за законом, має припадати 320 кв. м приміщення. Ділимо і отримуємо. Це не ми встановили такі норми, це вимоги держави.

Молоді люди забувають, що філії бібліотеки на околицях – єдині заклади культури там. На околицях же теж живуть люди і мають право користуватись бібліотечними ресурсами
Лариса Савран

Також активісти «К12» проаналізували, що наші філії, які працюють на околицях міста, неефективні, адже там мало відвідувачів. Але молоді люди забувають, що філії бібліотеки на околицях – єдині заклади культури там. На околицях же теж живуть люди і мають право користуватись бібліотечними ресурсами. Ще одна пропозиція: в інтернет-залі бібліотеки мають працювати люди у віці тільки до 30 років. А якщо 31? Звільнити? А Кодекс законів про працю? Загалом, видно, що активісти не дуже розуміють, як працює бібліотека», – каже директор.

По кроку назад

Пропозиції щодо реформування бібліотеки вже вивчають в управлінні культури та мистецтва міськради. Заступник начальника управління Людмила Кудряшова не виключає: деякі з новацій зрештою будуть втілені.

Все, що стосується приваблювання більшої кількості читачів до бібліотеки, буде прийматись й використовуватись
Людмила Кудряшова

«Звісно, є цікаві пропозиції, які, я вважаю, за умови більш детального розгляду будуть запроваджені. Все, що стосується приваблювання більшої кількості читачів до бібліотеки, буде прийматись й використовуватись», – сказала посадовець.

Наразі адміністрація бібліотеки й активісти підписали меморандум, в якому зголосились «зробити по кроку назад»: представники «К12» відмовились від звинувачень у неефективній роботі, адміністрація закладу – забрала назад слова про «спробу рейдерства». Тепер обидві сторони зійшлись на тому, що потрібне широке громадське обговорення проблем книгозбірні й створення громадської бібліотечної ради.

ДОВІДКА

Центральна міська бібліотека Дніпропетровська розпочинає свою історію з 1946 року. За даними з офіційного сайту бібліотеки, бібліотечний фонд нараховує понад 600 тисяч томів. Також, за офіційними даними, щодня бібліотеку відвідує до 600 читачів, щогодини їм видається 245-250 примірників видань. У структурі бібліотеки 16 підрозділів, 10 з них здійснюють обслуговування користувачів. Локальна мережа бібліотеки – 94 автоматизованих робочих місця, місць в читальних залах – 250.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG