Доступність посилання

ТОП новини

Іран заявляє про «добрі кроки й добру атмосферу» на ядерних переговорах


Могаммад Джавад Заріф розповідає про переговори, Тегеран, 17 грудня 2014 року
Могаммад Джавад Заріф розповідає про переговори, Тегеран, 17 грудня 2014 року

Міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф заявив сьогодні, що переговори з шістьма провідними державами світу щодо ядерної програми Тегерана відбулися в «добрій атмосфері», на них були зроблені «добрі кроки», і це має продовжитися.

«Світові потрібне це врегулювання у світлі викликів, які постають перед нами, таких, як загроза тероризму. Воно в інтересах усіх», – заявив міністр на прес-конференції в Тегерані.

Інші сторони на цей час не коментували останніх переговорів із Іраном.

Переговори представників Ірану і шести провідних держав світу – США, Франції, Німеччини, Великої Британії, Китаю й Росії – щодо іранської ядерної програми відбулися сьогодні у швейцарській Женеві по тому, як учора й позавчора на таких переговорах там зустрічалися делегації Ірану і США.

Минулого місяця завершилися невдачею переговори шести провідних країн світу, серед яких є і США, й Ірану щодо остаточного врегулювання навколо іранської ядерної програми. Вони не досягли результату в термін наприкінці листопада, який раніше визначили для себе. Тепер сторони домовилися продовжити ці переговори до 1 липня наступного року.

Постійна домовленість має покласти край 12-річному протистоянню Ірану зі світом навколо його суперечливої ядерної програми і привести до зняття з Тегерана міжнародних і односторонніх санкцій через неї. Понад рік тому шість провідних держав світу й Іран досягли тимчасової домовленості, за якою Іран зупинив частину своєї ядерної програми, а міжнародна спільнота скасувала частину накладених проти нього санкцій.

Світова спільнота намагається переконати Іран довести суто мирний характер його ядерної програми, про який стверджує Тегеран, і спростувати підозри світу, що Іран лише прикривається такими заявами й насправді таємно намагається чи намагався здобути ядерну зброю. Тегеран наразі не надав таких доказів.

XS
SM
MD
LG