Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС далі вважають «Хамас» терористичним угрупованням попри рішення суду – речниця


Бійці збройного крила «Хамасу» в диверсійному підземному тунелі зі Смуги Гази до Ізраїлю, фото 18 серпня 2014 року
Бійці збройного крила «Хамасу» в диверсійному підземному тунелі зі Смуги Гази до Ізраїлю, фото 18 серпня 2014 року

У Європейському союзі далі вважають палестинський рух «Хамас» терористичною організацією і після рішення суду, що ЄС має вилучити це угруповання зі списку терористичних, заявила сьогодні речниця зовнішньополітичної служби Євросоюзу Мая Коціянчич.

Вона звернула увагу, що рішення суду було ухвалене з суто процедурних міркувань, без аналізу того, чи дійсно «Хамас» є терористичним. «Ми вивчимо його і вирішимо, як можна виправити становище», – додала вона.

Раніше сьогодні в ЄС Суд загальної юрисдикції, складова частина Суду Європейського союзу, вирішив, що Євросоюз має вилучити «Хамас» із переліку терористичних організацій. Але, враховуючи можливість оскаржити це рішення, суд водночас залишив чинним замороження активів «Хамасу» в ЄС іще на три місяці, а в разі апеляції – і на весь термін її розгляду.

Суд не розглядав, чи є «Хамас» терористичним, по суті, а лише встановив, що рішення внести військове крило цієї організації до «терористичного» списку ЄС було ухвалене ще наприкінці 2001 року з процедурними помилками – без достатніх доведених доказів, а на підставі повідомлень у пресі й інтернеті.

Європейський союз має два місяці, щоб оскаржити це рішення в Європейському суді, іншому органі Суду Європейського союзу. За повідомленнями, середній термін розгляду таких апеляцій – близько півтора року.

Радикальний ісламістський рух «Хамас», що діє на палестинських територіях із 1987 року, не визнає існування держави Ізраїль і разом зі спорідненими угрупованнями веде проти неї збройну боротьбу, яка у 2008–2009 і 2014 роках переходила на рівень локальної війни. 2007 року цей рух збройною силою захопив владу в частині палестинських територій, Смузі Гази, й відтоді утримує її.

XS
SM
MD
LG