Доступність посилання

ТОП новини

Чому Лавров назвав Порошенка «найкращим шансом для України»?


Сергій Лавров
Сергій Лавров

Повномасштабна війна з Росією досі на порядку денному, заявив новопризначений секретар РНБО Олександр Турчинов. Щоб Україна була напоготові, він анонсує нову хвилю мобілізації: поетапно нові бійці замінять у зоні АТО тих, кого призвали упродовж цього року. Окрім того, Турчинов підтвердив, що не зважаючи на загальну економію в державі, на обороні економити не будуть. Військовий експерт Олексій Мельник згоден із головою РНБО: ймовірність континентальної війни з Росією залишається досить високою.

Новопризначений секретар РНБО Олександр Турчинов не виключає, що агресія з боку Росії може перерости в «повномасштабну континентальну війну». А режим припинення вогню, який, за його словами, «постійно порушується російськими терористичними угрупованнями», може щохвилини перерости в нове жорстоке протистояння. Турчинов додає, що Україна мусить готуватись до цього та мобілізувати не лише людський потенціал, а всі наявні в країні ресурси. За потреби, в Україні запровадять воєнний стан, втім поки про це не йдеться.

В Україні буде нова хвиля мобілізації – Турчинов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Наша війна завершиться тільки тоді, коли буде звільнена вся територія України, включаючи автономну республіку Крим
Олександр Турчинов

«Наше завдання, в першу чергу завдання РНБО – забезпечити повну мобілізацію всіх наявних у країні ресурсів. Це для того, щоб побудувати потужний оборонний комплекс, для того, щоб бути готовими дати відсіч агресору. Наша війна, шановні друзі, завершиться тільки тоді, коли буде звільнена вся територія України, включаючи автономну республіку Крим», – говорить Турчинов.

Експерт: риторика Лаврова може бути відволікаючим маневром

Олексій Мельник
Олексій Мельник

На думку Олексія Мельника, військового експерта Центру імені Разумкова, до засторог Турчинова варто прислуховуватись. На думку Мельника, секретар РНБО – «один із небагатьох в Україні, хто дійсно розуміє серйозність загрози з боку Росії».

Експерт також звертає увагу на те, що в оцінках загрози з боку Росії слід зважати на риторику її офіційних лідерів та представників. Зокрема, глава МЗС Росії Сергій Лавров у своєму інтерв’ю каналу «France 24» 16 грудня заявив, що президент Петро Порошенко – «найкращий шанс для України». На тлі цієї теплої риторики «спостерігається досить велика різниця між заявами і реальними діями Москви», говорить Мельник. На думку експерта, Турчинов правильно робить, що готує державу до мобілізації: «війна йде за лекалами спецоперацій чи КГБ, чи ФСБ». Таким чином, говорить Мельник, дійсно не слід звертати увагу на такі елементи дезінформації з боку Кремля.

Заяви Лаврова це скоріше всього відволікаючий маневр який вже Росія робила неодноразово
Олексій Мельник

«Я б оті заяви Лаврова принаймні не сприймав за чисту монету, це скоріше всього відволікаючий маневр. Можуть бути застосовані більш жорсткі санкції проти Росії. Тим більше в умовах сьогоднішніх їхніх цих потрясінь економічних – це може бути такий відволікаючий маневр, який вже Росія робила неодноразово», – говорить Мельник.

Із іншого боку, він вказує на те, що багато українських експертів схильні вважати таке пом’якшення риторики Лаврова «першим сигналом Кремля, що вони готові до відступу». Втім сам Мельник схиляється до того, що слід мобілізовувати всі сили: Росія лише намагається виторгувати більш вигідні умови напередодні переговорів.

РНБО планує збільшити резерв Збройних сил до 100 тисяч осіб

Секретар РНБО Олександр Турчинов також наголосив: безумовно, країна має серйозні економічні проблеми, втім армія – це наразі пріоритет. Зокрема, РНБО планує збільшити резерв Збройних сил до 100 тисяч осіб. Нова хвиля мобілізації відбудеться у кілька етапів. Поступово новенькі замінять тих вояків, яких призвали раніше – все в рамках поетапної ротації. Однак дати, коли може бути оголошена мобілізація, Турчинов не назвав.

«Одна із задач, яку ми повинні реалізувати – це питання поетапного звільнення, не зважаючи на всі загрози, наших громадян, які були мобілізовані до лав Збройних сил поточного року. Це питання наступного року. Це буде відбуватись неодноразово. Пріоритети будуть вибудувані так само, як відбувалась мобілізація. В першу чергу (підуть на ротацію – ред.) ті, хто перші були мобілізовані, і так поетапно», – додав Турчинов.

Віктор Муженко
Віктор Муженко

Підтверджуючи це, голова Генштабу Віктор Муженко заявляє, що четверта хвиля мобілізації в Україні триватиме 1,5-2 місяці. Втім, він також – як і Турчинов – не називає дати початку нового призову.

«Є необхідність провести мобілізацію – часткову мобілізацію, четверту чергу, насамперед з метою ротації особового складу, зменшення психічного навантаження і поліпшення підготовки», – сказав Муженко.

Попередня хвиля мобілізації в Україні відбувалася з 24 липня і тривала 45 днів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG