Доступність посилання

ТОП новини

Влада саботує створення Антикорупційного бюро – комітет парламенту з протидії корупції


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Українська влада зволікає зі створенням Національного антикорупційного бюро – відомства, яке має стати ключовим органом у розслідуванні злочинів високопосадовців. Про це заявляють народні депутати – члени парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції. Вони також звернули увагу на незадовільний стан із розслідуванням Генпрокуратурою злочинів попередньої влади. Аби змінити ситуацію, парламентарі готові апелювати не лише до своїх політичних соратників із парламентської більшості, але й до вулиці. Між тим, окремі представники попередньої влади вважають, що зі створенням Антикорупційного бюро ситуація зі звинуваченнями на їхню адресу принципово не зміниться.

Попри те, що парламент уже два місяці як ухвалив закон про створення Національного антикорупційного бюро, однак влада фактично ігнорує його. Зокрема, не розпочато процедуру виборів керівника новоствореного відомства, а в попередньому варіанті проекту бюджету на наступний рік не передбачено коштів на фінансування нового відомства.

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

«Керівники української держави схожі на дезертирів, яким суспільство дає зброю, а вони піднімають руки і кажуть: ми не хочемо воювати. Був ухвалений прекрасний набір законів, який дозволяє розпочати реальну боротьбу з корупцією. Уряд, президент поплескали, сказали – дивіться, які ми молодці – і забули», – заявив на прес-конференції голова парламентського комітету з питань протидії та запобігання корупції Єгор Соболєв.

«В проекті бюджету, який надано депутатам від уряду, немає жодної копійки на Антикорупційне бюро… Це виглядає просто як саботаж. Є повідомлення з боку Міністерства фінансів, що вони думатимуть над тим, як сформувати бюджет Антикорупційного бюро, але це не зроблено», – занепокоєний інший член того ж комітету Сергій Лещенко.

Соратники натякають президенту і прем’єру на тиск вулиці

Попри те, що члени парламентського комітету з питань протидії корупції представляють парламентську більшість – фракції «Самопомочі» та «Блоку Петра Порошенка» – вони припускають, що їм доведеться апелювати не лише до колег по коаліції, а й до вулиці.

«Ми впевнені, що голоси ми зберемо і волю знайдемо. Якщо її не проявлять найближчим часом президент і прем’єр, то будемо просити вулицю – додати їм волі», – каже Єгор Соболєв.

Віктор Чумак
Віктор Чумак

Депутати обіцяють докласти всіх зусиль, аби Антикорупційне бюро запрацювало у визначений законом час. Не виключено, що нове відомство зможе очолити іноземець, як про це казав у зверненні до новообраного парламенту президент. Однак для цього попервах треба внести зміни до закону. За словами заступника голови комітету з питань протидії та запобігання корупції Віктора Чумака, вже «готується законопроект щодо можливості іноземців обіймати посади в судах та правоохоронних органах».

Дарина Каленюк
Дарина Каленюк

Негайне створення антикорупційного бюро є важливим і з огляду на незадовільну роботу Генпрокуратури з розслідування злочинів та зловживань попередньої влади. Як зазначає директор центру протидії корупції Дарина Каленюк, через бездіяльність Генпрокуратури з кількох представників попередньої влади вже найближчим часом можуть бути зняті європейські санкції.

«Щодо деяких з цих осіб із санаційного списку ЄС – 22 особи – немає навіть початих кримінальних проваджень за корупційні злочини. Із-за цього вже найближчим часом Рада ЄС із імовірністю 99% ухвалить рішення з трьох людей зняти санкції», – каже експерт

Портнов запевняє, що генпрокурор його звинувачує лише з телевізора

Віктор Янукович та Андрій Портнов
Віктор Янукович та Андрій Портнов

Одним із цих трьох соратників екс-глави держави називають колишнього радника та першого заступника голови адміністрації президента Януковича Андрія Портнова. Він запевняє, що санкції з боку Євросоюзу до нього застосовані безпідставно, адже Генпрокуратура не надала жодних доказів його протиправної діяльності.

«Мені до одного місця доля минулої політичної команди. Я можу говорити виключно про себе. Усі сто відсотків листів, що направлені генпрокурором України до ради ЄС, є сфальсифікованими. У зв’язку з цим я очікую не тільки на повне скасування санкцій у вигляді арешту активів, яких у мене ніколи не було і нема за кордоном, але й притягнення до кримінальної відповідальності винних у цих фальсифікаціях», – заявив Портнов в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами Андрія Портнова, який зараз проживає в Москві, в Україні проти нього також не висунуто жодних обвинувачень, проте приїздити до Києва він остерігається через революційні трибунали.

«Я вам офіційно заявляю: з березня місяця жодного повідомлення про підозру, жодного обвинувального акту по жодній справі, крім виступів по телебаченню генерального прокурора із довгим язиком – нема і не було», – запевняє він.

Ситуацію, коли представники парламентської більшості звинувачують свою ж владу у зриві формування Антикорупційного бюро, колишній радник Януковича вважає ненормальною. Відтак він сумнівається, що створення за таких умов Антикорупційного бюро принципово змінить ситуацію у царині протидії та запобігання корупції.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG