Доступність посилання

ТОП новини

Туск: вирішення української кризи неможливе без твердої стратегії щодо Росії


Голова Європейської ради Дональд Туск
Голова Європейської ради Дональд Туск

Євросоюз має надіслати Україні сигнал економічної підтримки. Про це заявив голова Європейської ради Дональд Туск у четвер, 18 грудня, перед самітом у Брюсселі.

«Сьогодні ми маємо надіслати сильний сигнал готовності подальшої підтримки України також економічної, так, як це було зроблено політично через посилення санкцій щодо Криму та Севастополя», – зазначив Туск.

«Ми не знайдемо довготермінового рішення щодо України без адекватної, твердої і відповідальної стратегії щодо Росії», – наголошує голова Європейської ради.

18 грудня Рада ЄС ввела додаткові санкції у сфері інвестицій, послуг та торгівлі з Кримом. З 20 грудня інвестиції у Крим чи Севастополь заборонені: європейці і компанії з ЄС не можуть більше купувати нерухомість в Криму, фінансувати кримські підприємства.

Крім того, туристичним операторам ЄС не дозволяється пропонувати туристичні послуги в Криму чи Севастополі. Зокрема, європейські круїзні судна не заходитимуть в порти Криму, за винятком екстрених випадків. Це також стосується всіх європейських суден.

Водночас документ передбачає, що вже укладені контракти на круїзи до анексованого Криму можуть і далі виконуватися до 20 березня наступного року.

19 грудня в Офіційному журналі ЄС опублікують список додаткових санкцій. Ці обмежувальні заходи набудуть чинності з 20 грудня.

Саміт ЄС, який відбувається 18–19 грудня, має розглянути як одні з головних тем становище в Україні та економічну кризу в Росії, але санкції проти Москви не мають бути послаблені.

XS
SM
MD
LG