Доступність посилання

ТОП новини

Марафон чеської «Амністії» за звільнення режисера Сенцова


Чеське відділення «Міжнародної амністії» проводить 12-денний марафон збору підписів за звільнення політичних в’язнів світу, включивши до списку ув’язненого українського кінорежисера Олега Сенцова, який перебуває за ґратами у Москві. Підписи збираються по всій Чехії, а також в інтернеті на сайті чеського відділення «Міжнародної амністії». Речниця кампанії заявила Радіо Свобода, що правозахисники вважають режисера-кримчанина в’язнем сумління, незаконно утримуваним Росією після анексії кримського півострова.

Речниця чеського відділення «Міжнародної амністії» Мартіна Паржізкова, з якою ми зустрілися в празькому «Кафе Кафічко» поблизу історичного Карлового моста, сказала в інтерв’ю, що її організація долучила ім’я Олега Сенцова до списку 12 дисидентів, звільнення яких вимагають правозахисники, збираючи підписи.

Мартіна Паржізкова
Мартіна Паржізкова

«Міжнародна амністія» вважає Олега в’язнем сумління, несправедливо ув’язненим. Ми вирішили, що цей випадок може бути близьким чехам, бо тут про нього знають. І гадаємо, що цим ми можемо ще більше допомогти, щоб був ще більший міжнародний тиск на російські інституції, щоб вони відпустили Сенцова», – зазначила Паржізкова в інтерв’ю.

Сенцов практично був викрадений зі свого рідного Криму і вивезений у Москву. Вимагаємо, аби його відпустили, і щоб усі випадки ймовірних тортур у в’язниці щодо Сенцова були розслідувані
Мартіна Паржізкова

«Це дуже серйозний випадок. Тому що Олег Сенцов практично був викрадений зі свого рідного Криму і вивезений у Москву. Він зараз у в’язниці, в нього не було можливості мати адвоката. Пізніше його адвокат заявив, що проти Олега застосовували тортури, його били. Його звинувачують у справі, яка немає жодного сенсу з терористичної точки зору. Тому ми вимагаємо, аби його відпустили, і щоб усі випадки ймовірних тортур у в’язниці щодо Сенцова були розслідувані», – додала речниця організації.

Олега Сенцова разом із трьома його колегами звинуватили в терористичній діяльності після анексії та окупації Криму Росією. Сенцова, а також громадян України Генадія Афанасьєва, Олексія Чірнія та Олександра Кольченка викрали і у травні перевези в Москву, де Сенцова утримують у в’язниці «Лефортово».

Справа Сенцова, а також української військової льотчиці Надії Савченко, яка була затримана бойовиками на Донбасі, а потім переправлена до Росії, набула широкого міжнародного розголосу і їхнього звільнення вимагає ЄС, США, керівництво ООН, а також міжнародні правозахисні організації.

Всечеська кампанія

Як каже Паржізкова, в акції на підтримку звільнення Сенцова, а також інших дисидентів та політичних в’язнів, беруть участь 80 міст Чеської Республіки. Підписи можна ставити на вебсайті чеської «Амністії», а також у 140 місцях Чехії: кафе, книгарнях, клубах, ресторанах. Активно підписуються за звільнення політичних в’язнів школярі старших класів та студенти. «Не можна сказати, однак, що це насамперед молодь, адже підписи збираються і, наприклад, у будинках для літніх людей. Тобто, різні покоління охоплені», – каже речниця.

Марафон триває з 10 по 21 грудня, і саме тоді стане відома остаточна кількість підписів за звільнення Сенцова та інших політичних в’язнів. Мова йде, за її словами, про тисячі й тисячі підписів небайдужих.

Ми хочемо закидати ці уряди листами, щоб вони бачили, що ті люди мають підтримку усього світу
Мартіна Паржізкова

«З кожним роком нам вдається збільшувати кількість листів, написаних рукою, а також онлайн підписів. У цій кампанії йдеться про те, щоб мотивувати людей писати листи своєю рукою президентам та урядам країн, які якимось чином порушують права своїх людей, несправедливо засуджують їх. Йдеться про те, щоб усі ці листи з цілого світу в один час зійшлися якраз на столах тих людей, які несуть за це відповідальність. Ми хочемо закидати ці уряди листами, щоб вони бачили, що ті люди мають підтримку усього світу. Ми хочемо, щоб вони зрозуміли, що голос одного можна закрити, але не можна цього зробити з голосом тисяч по цілому світу», – каже Паржізкова.

За словами правозахисниці, немає, звісно, гарантій, що завдяки марафону Сенцов вийде на волю. Але попередні кампанії-марафони зі збору підписів мали результати. Минулого року також був марафон на підтримку 12 несправедливо ув’язнених і троє з них вже на волі. «Тому віримо, що й Олег буде одним з тих, кому дістанеться справедливість і він вийде таки на волю», – каже Паржізкова.

Росія діє несправедливо й імперіалістично щодо України – Профоусова

Власниця кафе в центрі Праги, де збирають підписи, Катержіна Профоусова, зараховує себе до давніх прихильників «Міжнародної амністії».

«У нас дуже багато друзів-українців. І не лише із західної частини, як багато хто каже «бандерівців», але також зі Східної України, з Краматорська, з Криму. І взагалі я не знаю нікого, хто би підтримував те, що там відбувається. Навпаки – люди зі сходу України просто нещасливі від того, що у них діється, – каже Профоусова Радіо Свобода. – Мені, наприклад, зовсім не подобається політика Росії. Мені здається, що це дуже безвідповідально, дуже егоїстично, якось імперіалістично – казати, що все наше, чи якщо щось не буде під нашим контролем, то не буде тоді ні під чиїм. Це дуже несправедливо щодо України».

Марафон чеської «Амністії» на підтримку Олега Сенцова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG