Доступність посилання

ТОП новини

«Я їм сказав, що Путін збожеволів» – депутат Гончаренко


Олексій Гончаренко в ефірі «Першого каналу» російського телебачення
Олексій Гончаренко в ефірі «Першого каналу» російського телебачення

Ток-шоу «Політика», що вийшло 17 грудня в ефір «Першого каналу» російського телебачення, відбулося не за сценарієм. Зламав звичну схему один з учасників передачі, депутат Верховної ради України, одесит Олексій Гончаренко.

Він з’явився в студії у футболці з гербом України і, зокрема, сказав, що український народ хоче миру, а єдина загроза миру – це «Володимир Путін, який збожеволів від своєї влади за 14 років». Виступ Гончаренка перелякав ведучих програми – Олександра Гордона і Петра Толстого, гостю не дали договорити.

Олексій Гончаренко розповів Радіо Свобода про цей телеефір і про те, що він хотів сказати російським телеглядачам:

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Я сказав, що Крим був, є і буде українським і що Росія тримає сьогодні в заручниках українців. Для них найбільш неприємним, судячи з усього, стало те, що я сказав про Путіна, що він збожеволів. Я дійсно так вважаю. Для них це було шоком. До ефіру вони активно намагалися чинити на мене психологічний вплив, деякі говорили, що мене не випустять, якщо що, з Москви. Але на мене марно чинити такий вплив, тому що я був на дільниці, де голосував Аксьонов, у день так званого референдуму в Криму, я там був з українським прапором і сказав йому в очі, що він сепаратист. Мабуть, їм потрібно було показати, що вони не просто пропагандистське ТБ, а у них є якась об’єктивність, і для цього вони запросили когось із України. І вони чомусь розраховували, що зможуть – студія, спікери – закрити рот. Але цього у них не вийшло, і результат ви бачили. Там ще була друга частина передачі, і вони вже попросили мене піти. Ну, попросили і попросили.

– Те, що Ви були в майці з тризубом, їх не турбувало? Вони не вмовляли Вас одягнутися по-іншому?

– Деякі мені казали: «А що це у Вас за значок? Значок хунти!» Я кажу: «Це герб нашої країни. Тому я або буду так, або не буду ніяк».

– Вам не дали договорити, дуже грубо перервали. Що Ви ще хотіли сказати?

Путін думає, що він воює з Україною, але насправді він знищує саму Росію і росіян

– Основний мій посил був наступний: що сьогодні Україна хоче миру, і ключі до миру в руках Путіна, який просто неадекватна людина. Можливо, побачивши, що відбувається з його країною, він якось одумається і відкличе своїх солдатів з Донбасу, почне переговори щодо Криму і почне повертати світ у його нормальний стан, яким він був до лютого 2014 року, до того, як він порушив усі правила. Він думає, що він воює з Україною, але насправді він знищує саму Росію і росіян. Цього мені не дали сказати. Мені дуже їх шкода, бо це величезна країна з великою культурою, а ця людина просто її знищує своїми діями. Перед Росією дуже важкі часи, і економічні, і соціальні. Там дуже важкі внутрішні протиріччя. Я сам російськомовний чоловік, і у нас спільна культура в багатьох рисах, і те, що робить Путін з Росією, це страшно. Я хочу бачити велику Європу від Лісабона до Владивостока. На жаль, Путін років на 20 відкинув цей проект назад.

– Петро Толстой намагався Вас переконати, що ніяких військ на Донбасі немає і Ви не могли бачити російських військовослужбовців...

– Ну, це взагалі дуже смішно, тому що весь світ знає, що там є російські війська, і це навіть нікому пояснювати не треба. До речі, Петро Толстой в тому ж ефірі сказав, що це Україна збила малайзійський «Боїнг», на що я теж говорив і про те, хто дав «Буки» терористам і хто ними керував. Ми розуміємо, що, звичайно, це зробила Росія, і Росія несе відповідальність за цю страшну трагедію. І вони там смішно сказали: «Якщо ви бачили російських солдатів, треба було їх сфотографувати». А їх не треба фотографувати, в інтернеті ви можете самі вбити «Безлер, Гончаренко», і на моєму YouTube-каналі я виклав відео з підполковником Головного розвідувального управління Генштабу РФ Ігорем Безлером ще в квітні, він керував штурмом відділення міліції в Горлівці. І він там показує свій паспорт громадянина Російської Федерації, здається, що він підполковник російської армії. Вони кажуть «зніміть», а ми це зняли ще півроку тому! І це відео має на YouTube більше мільйона переглядів, його бачили всі провідні світові лідери, це було першим доказом участі російських військ у подіях на Донбасі. І я це знімав разом зі своїм другом особисто. Тому ця заява Толстого була взагалі дуже смішною.

І таке загальне враження – мені це найбільше нагадувало божевільню. Ось реально. Люди, які там виступали, говорили, – вони всі як божевільні. Вони кажуть абсолютну маячню, що рубль обвалила Америка, йде якась війна проти Росії, і Росія має згуртуватися, що НАТО вторглося до України. Якісь речі, які взагалі не співвідносяться з реальністю. І вони в цьому намагаються переконати десятки мільйонів людей.

– Ви часто дивитеся російське телебачення?

– Я дивлюся його вкрай рідко, але я чув деякі перли про те, що в Україні скасували Діда Мороза, що українські нацгвардійці п’ють кров дітей і так далі. Я і вчора на ефірі чув, що вони говорять про те, що я вбив якихось людей, якийсь убивця з Одеси. Я їм кажу: «Може, я і кров немовлят теж пив?». І вони мені серйозно відповідають: «Напевно, ви скоро почнете пити кров, так». Це безумство! Вони намагаються зомбувати і звести з розуму величезний народ з великою культурою. Це дивно. Хоча ми бачили приклади цього – рівно 70 років тому в Німеччині, теж великій країні з великою культурою. І великий німецький народ повністю пошили в дурні, звели з розуму за лічені роки нацисти. Це, на жаль, зараз відбувається з народом Росії.

– Ви хотіли розповісти і про те, що сталося в травні в Одесі, Вашому рідному місті, але теж Вам не дали договорити.

– Ну, звичайно. А навіщо їм? Вони ж кажуть, що нібито хтось спалив там людей. В Одесі проросійські сепаратисти атакували українську мирну акцію і отримали відсіч. А далі сталася пожежа за трагічним збігом обставин, і це, звичайно, трагедія – загибель людей, але тільки цю трагедію ніхто не організовував і не готував. А причиною її було те, що Росія підбурювала людей на такі дії по всій Україні. А Одеса дала їм відсіч, причому була одним з перших міст в країні, яке це зробило. І завдяки цьому сьогодні в Одесі не стріляють, діти ходять у школу, а не сидять по підвалах, як у Донбасі.

– Ми говоримо з Вами під час прес-конференції Володимира Путіна. Якби у Вас була можливість поставити йому запитання, що б Ви запитали?

Я б йому сказав: «Володимире Путін, ви особисто себе ведете до катастрофи

– Мені питати його нічого. Я б звернувся до нього. Якщо у нього залишаються якісь залишки адекватності, то я б йому сказав: «Володимире Путін, будь ласка, зрозумійте, що ви ведете не тільки країну (схоже, що вам все одно), не тільки світ (теж, схоже, все одно), але ви особисто себе ведете до катастрофи. Схаменіться і, поки не пізно, зупиніть це! Ви можете ще зупинитися і повернутися у вихідну точку».

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Дмитро Волчек

    Головний редактор сайту Російської служби Радіо Свобода. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1988 року. Працював у Москві, Мюнхені, з 1995 року – в Празі. Ведучий програми «Культурний щоденник», редактор розділу «Культура».

    Народився в Петербурзі в 1964 році, в СРСР публікувався в самвидавній періодиці, в 1987-89 роках працював в журналі «Гласність». Автор кількох книг прози і віршів, в моїх перекладах видані твори В. Барроуза, Ф.О’Коннора, Г.Давенпорта, К.Акер, П.Боулза та інших англійських і американських письменників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG