Доступність посилання

ТОП новини

Для Словаччини вкрай важливо, щоб Україна стала членом НАТО – експерт


Конференція щодо змін у царині безпеки. Прага. 18 грудня 2014 року
Конференція щодо змін у царині безпеки. Прага. 18 грудня 2014 року

На міжнародній конференції, організованій Асоціацією з міжнародних справ та Інформаційним центром НАТО у Празі, політичні експерти з різних країн обговорювали зміни у царині світової безпеки, які відбулися протягом минулого року. Зокрема, йшлося про те, що увага Заходу має сконцентруватися на Чорноморському регіоні, який, на думку деяких учасників конференції, може бути вибухонебезпечним. Можливість українського членства у НАТО викликала, загалом, заохочувальні відгуки.

Ека Ткешелашвілі
Ека Ткешелашвілі

Чорноморський регіон, на думку президента грузинського Інституту стратегічних досліджень і колишнього віце-прем’єр міністра Грузії Еки Ткешелашвілі, Захід сьогодні не вважає частиною європейського простору.

Це, за її словами, є помилкою, адже найбільше «тертя» між Росією і Заходом відбувається саме на Чорному морі, доступ до якого, окрім Росії, мають три члени НАТО – Туреччина, Болгарія і Румунія. Ткешелашвілі вважає, що контури нового світового порядку будуть обумовлені саме діями міжнародного співтовариства у Чорноморському регіоні.

«Якщо належні заходи в плані підтримки України – не лише стримування, але боротьби з Росією – не будуть запроваджені у Чорноморському регіоні зараз, правила поведінки для держав у майбутньому будуть залежати від дій Росії, як ревізіоністської сили, та трансатлантичного співтовариства, якому доведеться захищати основи міжнародного права», – сказала вона.

Беручи до уваги те, що, Чорноморський регіон є ще й дуже важливим для енергетичної безпеки Європи сьогодні, для Ткешелашвілі є загадкою те, що ЄС бачить чорноморський регіон таким собі «невідомим європейським простором».

Падртова: кінцева мета Словаччини – членство України в ЄС і НАТО

Обговорювали на конференції і можливість безпосереднього членства України в НАТО. Провідний експерт словацького Центру європейських і північноатлантичних справ Барбора Падртова заявила, що «вторгнення Росії в Україну та російська анексія Криму» змінили не лише політичну ситуацію, але й порушили баланс розподілу сил у Європі. Тому, з огляду на безпеку Словаччини, цій країні потрібно оточити себе членами тих самих політичних організацій, що й вона сама.

«З цієї точки зору, Україна є єдиною країною (по сусідству зі Словаччиною – ред.), яка не є членом (ЄС і НАТО ­– ред.). Тому нашою кінцевою метою має бути залучення України до цих організацій, якщо вона відповідає всім вимогам, звичайно. Це має бути нашим найвищим пріоритетом», – сказала вона.

Їржі Шнайдер
Їржі Шнайдер

Їржі Шнайдер, старший науковий співробітник Празького інституту досліджень у галузі безпеки, говорячи про країни Вишеградської четвірки, до складу якої входить і Словаччина, підтвердив, що Росія сьогодні кидає виклик існуючим у Східній Європі правилам, у той час як Вишеградська четвірка просто хоче зберегти те дружнє середовище, яке має сьогодні.

За його словами, Чехія, наприклад, має дружньо налаштованих сусідів чи не вперше за останні сто років.

Однак, прагнення зберегти існуючу у Східній Європі ситуацію, не має впливати на бажання України вступити у НАТО.

Ніколи не будемо ставити під сумнів право українців вирішувати власну долю та зовнішньополітичну орієнтацію
Їржі Шнайдер

«Основний момент полягає у тому, що ми ніколи не будемо ставити під сумнів право українців вирішувати власну долю та зовнішньополітичну орієнтацію. Якщо їхній вибір полягає у більш тісній співпраці з НАТО, то лише Україна має діяти», – сказав він.

Однак, Шнайдер застеріг, що Україні не варто мати великих очікувань, адже НАТО не надасть Україні негайного членства, допоки не вирішиться ситуація з анексованим Росією Кримом.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG