Доступність посилання

ТОП новини

ЄС попереджає про можливість нових кроків щодо Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Європейська рада (саміт Європейського союзу) попередила в четвер, що ЄС стежитиме за діями Росії щодо України і готовий вжити й нових заходів, якщо це буде потрібно.

У заяві про підсумки першого дня саміту нагадано, що становище на сході України далі викликає глибоке занепокоєння, а політика Євросоюзу щодо невизнання незаконної анексії Криму й Севастополя була далі посилена накладенням у четвер нових санкцій щодо Криму.

Євросоюз закликав активно й повністю виконувати Мінські домовленості всі сторони, включно з Росією, а також закликав надати вільний доступ до місця катастрофи малайзійського авіалайнера на Донбасі в інтересах її розслідування.

При цьому Європейська рада привітала Україну зі створенням нового уряду і високо оцінила його рішучість здійснити політичні й економічні реформи.

Після надання цього місяця другого траншу макроекономічної допомоги від Європейської комісії на суму у 500 мільйонів євро ЄС і країни-члени готові далі підтримувати процес реформ в Україні разом із іншими донорами й на умовах Міжнародного валютного фонду, мовиться в повідомленні.

Крім того, Європейська рада заявила, що вітає готовність Єврокомісії збільшити гуманітарну допомогу людям, які потерпають на Донбасі.

Раніше в четвер Рада Європейського союзу оголосила, що запроваджує низку нових санкцій стосовно Криму. Нові обмеження стосуватимуться інвестицій, співпраці з компаніями на півострові, туризму, постачання деяких товарів і технологій і видобування енергоносіїв та корисних копалин у Криму.

ЄС, а також США й низка інших країн, запровадили проти Росії кілька пакетів санкцій: одні через спробу незаконно анексувати український Крим, інші через підбурювання й підтримку збройного проросійського сепаратизму в частині Сходу України, зокрема, шляхом надання сепаратистам зброї, включно з важкими озброєннями, і живої сили, а також, як вважають, введення частин регулярної армії. Росія наразі на словах заперечує, що вводила на Схід України війська чи зброю, але визнає наявність там значного числа російських так званих «добровольців». Москва також називає санкції Заходу «незаконними».

XS
SM
MD
LG