Доступність посилання

ТОП новини

Ажіотаж знецінює гривню більше, ніж війна на Донбасі – експерт


Київ – Українська гривня дещо зміцнилася після тривалого падіння і у Нацбанку побачили початок стабілізації фінансового ринку. Регулятор пов’язує укріплення національної грошової одинці з валютними аукціонами та консультаціями з найбільшими банками. Експерти є менш оптимістичними у прогнозах і вказують, що на гривню продовжують тиснути нестабільність у державі, помилки уряду та НБУ, а також спекулятивні настрої на ринку.

Офіційний курс гривні відносно долара та євро трохи зміцнився після кількох тижнів падіння: 18 грудня Нацбанк визначив його у 15 гривень 76 копійок за долар, а вдень він коштував на копійку дорожче. Стосовно євро укріплення ще суттєвіше – на 16 копійок за однин євро (з 19,78 до 19,62 гривень за євро). Відносно російського рубля – на 26 копійок за 10 рублів. Про це повідомляє сайт Нацбанку. Щоб нормалізувати ситуацію на фінансовому ринку, НБУ за день продав банкам три мільйони доларів.

Голова правління Нацбанку Валерія Гонтарева запевнила, що тенденція подорожчання гривні збережеться і днями валютний ринок стабілізується. Напередодні у фінансового регулятора відбулася зустріч із керівниками найбільших банків України.

Обговорюючи ситуацію на валютному ринку, банкіри відзначили, що впродовж тижня курс був на рівні, який задовольняв як імпортерів, так і експортерів, а коливання на готівковому сегменті передусім зумовлені панічними настроями гравців. Керівники банків схвально оцінили й щоденне проведення валютних аукціонів із невеликими сумами доларів, які виставляє на продаж НБУ.

Водночас члени бюджетного парламентського комітету звинувачують Валерію Гонтареву в тому, що вона не з’являться до Верховної Ради, щоб пояснити причини падіння гривні протягом останніх тижнів. Сама ж Гонтарева заявила, що прийде звітувати після офіційного запрошення.

Експерти: рубль падає окремо, гривня – окремо

Зі свого боку, в експертному середовищі оптимізму НБУ не поділяють. Серед чинників, які впливають на девальвацію гривні останнім часом, крім бойових дій на Донбасі, аналітики називають розбалансованість фінансової системи та падіння виробництва (яке обвалилося за рік на 16%, за даними Держстату).

В останні дні гривня дешевшала на тлі знецінення російського рубля, тоді як 18 грудня вона зміцнювалася, а рубль продовжив падіння. Ситуація з українською валютою не пов’язана з панікою на російському міжбанківському ринку, однак послаблення рубля є підставою для спекуляцій з курсом гривні, пояснює Радіо Свобода голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Економічних причин для глобальної девальвації гривні немає, але доки не зміниться керівництво НБУ – тенденція до знецінення гривні збережеться
Андрій Новак

«На валютному ринку України девальвація гривні відбувається з однієї причини – це масштабна спекуляція. Для цього використовують дві теми: спочатку війну на сході держави, а віднедавна – і стрімку девальвацію рубля. Економічних причин для глобальної девальвації гривні немає, але доки не зміниться керівництво НБУ – тенденція до знецінення гривні збережеться», – прогнозує експерт.

Гривня стабілізується після зміни керівництва НБУ – Лановий

Інші причини падіння гривні озвучив Радіо Свобода економіст, колишній віце-прем’єр уряду України Володимир Лановий.

Ажіотаж триває, але адекватних дій влади для стабілізації валютного ринку ми не бачимо. Щодо одночасного падіння гривні та російського рубля – це збіг, кореляції між курсами цих валют немає
Володимир Лановий

«Розбалансовані фінансова система, грошова та монетарна політика, нестабільність у державі підштовхнули маховик інфляції. Ажіотаж триває, але адекватних дій влади для стабілізації валютного ринку ми не бачимо. Щодо одночасного падіння гривні та російського рубля – це збіг, кореляції між курсами цих валют немає», – наголошує Лановий.

Тим часом у банківських відділеннях Києва та інших великих міст України долар купити складно – з’ясувало Радіо Свобода. У приватних легальних обмінниках його знайти легше, але курс є вищим за 18 гривень, у «мінял» він перевищує 20 гривень за долар. Водночас інші іноземні валюти в Києві придбати простіше.

Частина експертів вважає сьогоднішній курс гривні реалістичним, частина – говорить про ризик подальшої девальвації. Динаміку курсу ставлять у залежність від ситуації на Донбасі, від динаміки експорту і від того, коли Україна отримає наступний транш фінансової допомоги від МВФ. Зі свого боку, Володимир Лановий головною передумовою стабілізації курсу гривні вважає «зміну керівництва НБУ на більш професійне».

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG