Доступність посилання

ТОП новини

Обіцяна реформа МВС: поліція замість міліції, скорочення кадрів і збільшення зарплат


Київ – В Україні з’являться Національна та Військова поліція, а також детективи – такі реформи обіцяє коаліційна угода. Водночас керівник МВС Арсен Аваков анонсує скорочення кількості правоохоронців. А хто пройде переатестацію, отримуватиме вищу зарплату. Допомагатиме у впровадженні реформ колишній виконувач обов’язків міністра внутрішніх справ Грузії Ека Згуладзе. Її призначили заступником Авакова.

Законопроекти для реформи Міністерства внутрішніх справ України будуть готові в січні наступного року, обіцяє міністр Арсен Аваков. Почати він пропонує з очищення кадрового складу правоохоронних органів – для цього створять нову систему атестації поліцейських.

«Незважаючи на складну ситуацію, яка є в бюджеті, реформування правоохоронних органів є пріоритетом. Відповідно, виділятимуться і ресурси, і гроші на це. Кадровий склад почне зменшуватись, а якість і зарплатня збільшуватимуться. Для того, щоб змінити ситуацію в країні, знищити корупцію, і закликати поліцейського до відповідальності – потрібно дати йому гідну зарплату», – додає Аваков.

Україні потрібен новий закон про поліцію – експерт

На думку експерта Реанімаційного пакету реформ Олександра Банчука, якщо не змінити законодавчу базу, то реформувати правоохоронців практично неможливо. Зокрема, говорить він, слід написати новий закон про поліцію – саме так Аваков пропонує перейменувати сучасну міліцію.

Нові правила, за словами Банчука, повинні передбачати децентралізацію правоохоронних органів, щоб їхня діяльність була підпорядкована, наприклад, місцевим громадам. Окрім того, слід деполітизувати діяльність міліції. Експерт додає, що міністр повинен залишитись політиком. Втім має діяти і окрема поліційна інституція із «професійним керівником, і щоби політична особа не впливала на діяльність поліції». Третя складова – демілітаризація правоохоронців.

«Це забезпечить приплив нових кадрів. Залежно від того, якщо влада придумуватиме ту чи іншу реформу в цій сфері, ці дії можуть бути індикаторами – якщо це реалізовані принципи або є спроба їх реалізувати, то це правильний напрямок реформ. Якщо ж ми цих речей не побачимо, то це означає, що йдеться не про реформу, а про імітацію якихось змін», – додає експерт.

За програмою дій уряду, зміни в правоохоронній системі проведуть під гаслом «Служити та захищати» замість «Карати та кришувати». Комплексна реформа передбачає формування низки нових інституцій. Зокрема, українці отримають Національну поліцію, яка протидіятиме злочинності та стежитиме за громадським порядком. Експерт Банчук схвалює таку ініціативу, на його думку, це може стати шляхом до деполітизації правоохоронної системи.

«Зараз, фактично, міністр внутрішніх справ є політичною особою, оскільки він представник політичної партії, він керує діяльністю аж до низового рівня, він може ухвалювати накази. У нормальній країні не має такого порядку. Є професійний керівник, шеф чи генеральний інспектор поліції. Це професійний поліцейський, котрий років 20-30 пропрацював у цій системі і знає, як забезпечувати порядок, як розслідувати злочини. Але він не може бути представником будь-якої політичної сили, тож може працювати на своїй посаді 5-10 років, не залежно від уряду, парламенту», – додає експерт.

Окрім того, за коаліційною угодою, на базі Збройних сил діятиме Військова поліція: ці правоохоронці займатимуться правопорушеннями в армії. Також в Україні можуть з’явитися детективи, які виконуватимуть роботу слідчих та оперативних співробітників – усі ці нововведення прописані в коаліційній угоді.

Допомагати Арсену Авакову втілювати реформи буде колишній виконувач обов’язків міністра внутрішніх справ Грузії Екатеріне Згуладзе – її Кабмін уже призначив першим заступником керівника української міліції.

«Я вітаю грузинських фахівців в команді наших реформаторів, у тому числі Еку Згуладзе. Я вже зустрівся з нею кілька разів, і я дуже задоволений», – заявив Аваков грузинській телекомпанії «Руставі-2».

«Навіть у пострадянській, корумпованій системі можуть бути зміни»
Згуладзе – політик із досвідом, адже обіймала посаду заступника міністра внутрішніх справ Грузії з 2005 до 2012 року, а потім була виконувачем обов’язків керівника відомства в часи президента Міхеїла Саакашвілі. Її колеги відзначають, що Згуладзе брала активну участь у радикальному реформуванні грузинських органів внутрішніх справ.

Час покаже, чи стане досвід Згуладзе в нагоді українському МВС, говорить експерт Банчук:

«Вона насправді людина ідейна, яка прийшла показати, що навіть у пострадянській, корумпованій системі можуть бути зміни. Тому є надія, що вона зрозуміє нашу систему та зможе переламати оцю нашу погану спадщину діяльності цього карального органу», – говорить він.
Фахівець висловлює сподівання – якщо вдасться упровадити задумані реформи, то майбутня українська поліція, як і в Грузії зараз, «стане сервісною службою, яка обслуговує населення, а не лише карає».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG