Доступність посилання

ТОП новини

У Росії з прилавків змітають усе через обвал рубля – житель Іркутська


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Ігор Корній

Через невизначеність на фінансовому ринку багато росіян намагаються якомога швидше позбутися рублів. Особливо панічні настрої посилилися після того, як рубль обвалився до психологічної позначки у 100 рублів за євро і 80 за долар, і навіть помітний відкат не додає довіри обіцянкам швидкої стабільності.

Житель Іркутська, етнічний білорус Олег Рудаков розповідає, що цінники в деяких магазинах відсутні взагалі – торговці продають товар тільки після того, як узгодять поточний банківський курс.

Так, є і паніка, є і непорозуміння різні, є і ціни, які змінюються буквально на очах
Олег Рудаков
Олег Рудаков
Олег Рудаков

«Так, є і паніка, є і непорозуміння різні, є і ціни, які змінюються буквально на очах, – каже він. – Вчора хотів придбати недорогий принтер. Вранці коштував 6000 рублів, але, думаю, піду подивлюся де-небудь ще. Поки туди-сюди походив, повертаюся – а він уже 7500. У магазині кажуть: ну так долар підріс, все логічно. До речі, сьогодні офіційно курс трохи знизився, але на ціну це ніяк не впливає. А найцікавіше, що деякі моделі оргтехніки стоять взагалі без цінника. Підходиш, запитуємо: скільки це коштує? «Зараз скажу», – відповідає консультант і залазить в інтернет, дивиться, по якому продавати курсу; цієї годин одна ціна, через три години вона вже може змінитися. Тобто у нас деякі товари вже стоять без табличок, на яких вказано конкретний рахунок, а продавець бігає і консультується за ціною, до якої там валюти прив’язаний товар, після чого виставляє рахунок. Сьогодні цінники одні, завтра – зовсім інші».

Давно такого не було, і навіть якщо порівнювати з 1998 роком, зараз, як мені здається, криза глибша
Олег Рудаков

Як говорить співрозмовник, зберігається ажіотаж біля обмінних пунктів і в банках. Мало того, що вільно купити валюту стає все важче, суми з кожним днем все більше обмежуються: «Я знаю, що є істотні обмеження на торгівлю валютою. По-перше, практично всі банки не дають стільки, скільки ти хочеш купити – можуть продати, якщо нічого не змінилося, не більше ніж 500 доларів на день. По-друге, ніякої гарантії, що валюта є взагалі. Найголовніше, у всіх банках, особливо у комерційних, дуже велика різниця між купівлею і продажем. Тобто 20-25 рублів різниця між значеннями купівлі та продажу. При цьому, як уже казав, ще не факт, що долари або євро є. Коли приходиш і просиш 100 доларів, то може ще знайдуть, а ось попросиш 300 або більше, то вже кажуть, що ні. Чесно кажучи, давно такого не було, і навіть якщо порівнювати з 1998 роком, зараз, як мені здається, криза глибша. У плані валютних потрясінь – так точно».

Олег Рудаков із патріотичних почуттів серед іншого займається реалізацією в Іркутську білоруських виробів з льону та співпрацює з компанією-дистриб’ютором МАЗа. Фінансова невизначеність підштовхує до того, що незабаром доведеться робити суттєві корективи.

Ціни в магазинах ростуть дуже сильно, причому, на все – і на споживчі товари, і на продукти теж
Олег Рудаков

«Я вже говорив, що ціни в магазинах ростуть дуже сильно, причому, на все – і на споживчі товари, і на продукти теж. Але люди змітають все, просто намагаються позбутися знецінених грошей. Тільки десь почують, що можна взяти дешевше, – відразу ж біжать купувати. У нас тут всі машини скупили, у мене зараз порожньо, жодного МАЗу не залишилося. Два причепи ще стоять, і то один вже ось-ось повинні забрати», – зазначає Олег Рудаков.

З одного боку, люди позбавляються рублів, з іншого боку, неможливо зрозуміти, за якою ціною що продавати
Олег Рудаков

«З одного боку, люди позбавляються рублів, з іншого боку, неможливо зрозуміти, за якою ціною що продавати. Наприклад, зараз той же самий льон, який у мене є, не розумію, як виставляти. Дзвоню в Білорусь, в Оршу, там кажуть: у нас ви купите льон значно дорожче. Умовно кажучи, у мене є Оршанський рушник 160 рублів, а тепер я його куплю в Білорусі тільки за 220 рублів, уявляєте? Так я і сам навіть не знаю, що мені робити: чи то заморожувати ціни, то розпродати все і більше цим бізнесом не займатися, чи чогось чекати? Просто жахлива ситуація насправді», – каже він.

Мешканці віддалених регіонів Росії надзвичайно сильно залежать від авіасполучень. Як каже Олег Рудаков, зазвичай авіакомпанії під Новий рік влаштовували акції, пропонували знижки, всіляко закликаючи скористатися послугою. Але нинішні ціни на святкові зовсім не схожі: «Оскільки все росте, на цьому тлі нас вже «порадували», що авіаквитки зростуть на досить значну суму. До цих пір завжди були знижки, і ще восени можна було злітати до Москви і назад за 14 тисяч рублів, то зараз все – халява скінчилася. Тобто, були літні стандартні подорожчання, але восени, взимку і навесні завжди робилися знижки. Можна було відносно дешево потрапити в ту ж Москву і далі в Мінськ. Зараз вони піднімають вантажоперевезення до такого рівня, що круглий рік буде так, як влітку. А наступного літа, мабуть, буде ще вище. Іншими словами, ціни просто непідйомні. Ну, і все інше тягнеться за цим».

«Із бензином теж проблеми»

Тут що не день, то інформація з категорії «зведення з фронтів» – то звідти, то ще звідкись прилетить. А днями бананів не стало
Олег Рудаков

Олег Рудаков продовжує: «Із бензином теж проблеми. Дійсно, тижнів два тому був період, коли в Іркутську кілька днів не було бензину взагалі! Стояли черги машин, люди чергували, але паливо просто не відпускали, не знали, що робити з цінами, заправляли у виняткових випадках. Потім він нарешті з’явився, але ціни, само собою, були вже інші. Коротше кажучи, тут що не день, то інформація з категорії «зведення з фронтів» – то звідти, то ще звідкись прилетить. А днями бананів не стало. Я в одному магазині навіть обурився: як це так? Розумію, якщо помідорів, огірків у вас в Росії немає, але банани повинні бути! Зараз банани з’явилися, але вже теж дорожче. Яка фігня повна, нічого не розумієш, тільки сидиш і думаєш – що робити, як жити?».

Росіяни за останнє десятиліття звикли до відносної фінансової стабільності, але зараз приміряли шкіру білорусів, які в умовах експериментів з боку влади національній валюті довіряють в останню чергу.

Ніхто не вірить обіцянкам у світле майбутнє
Олег Рудаков

«У всіх зараз абсолютна невизначеність: люди не знають, як і що станеться завтра. Наприклад, ми взяли одного механіка, то хлопець хотів продати свою машину і купити нову з салону. Але просто боїться: мовляв, продам, отримаю гроші, а після за ці папірці нічого не куплю. І пригальмував, хоча сьогодні вже і покупець був: сам приїхав, готовий був брати. А той каже: ні, вже продавати не хочу. Виходить так, що придбати ці папірці, звичайно, можна, але куди їх дівати потім? Ніхто не вірить обіцянкам у світле майбутнє. Тому на сьогоднішній день просто якась невизначеність, а ті, хто займаються бізнесом, не можуть вирішити, чи має сенс продавати свої товари взагалі. Попит начебто є, можна продати. Але вони бояться, що трапиться гіперінфляція, «фантики» залишаться, але реально не буде на що поміняти – придбати майно або щось вартісне. Тому ситуація дуже складна», – підсумовує Олег Рудаков.

«Штурми» торгових центрів з наміром поміняти гроші хоч на якийсь товар фіксуються по всій Росії. У низці випадків торговці змушені накладати тимчасовий мораторій на продаж, оскільки у зв’язку зі знеціненням рубля ніхто не хоче продавати товар нижче собівартості.

Оригінал матеріалу на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG