Доступність посилання

ТОП новини

Sony скасовує вихід комедії про Північну Корею після кібер-погроз


Плакат до комедії «Інтерв’ю» у Нью-Йорку. 18 грудня 2014 року
Плакат до комедії «Інтерв’ю» у Нью-Йорку. 18 грудня 2014 року

Показ голівудської комедії «Інтерв’ю», за сюжетом якої північнокорейського лідера Кім Чен Ина вбивають американські таємні агенти, був скасований по всьому світу компанією-продюсером Sony Pictures. Хакерська група «Захисники миру» протягом декількох тижнів вимагала скасування стрічки і шантажувала компанію, публікуючи приватні документи та електронні листи. Переконала Sony Pictures лише погроза насильства.

«Привіт, Північна Кореє!» – вигукує американський актор Джеймс Франко, йдучи червоною доріжкою під оплески і вітання кореянок у традиційному вбранні, які махають прапорцями Північної Кореї. На інших кадрах той самий актор їде у танку з російським написом «Пан или пропал».

Ці кадри з трейлеру голівудського фільму «Інтерв’ю», напевно, єдині, які вдасться побачити світу. Компанія-продюсер Sony Pictures скасувала покази стрічки у кінотеатрах по всьому світу лише за тиждень до прем’єри, яка мала відбутися 25 грудня, після отримання відвертих загроз насилля від хакерської групи «Захисники миру».

В опублікованому попередженні хакери заявили, що «світ буде сповнений страху», додавши: «згадайте 11 вересня 2001 року».


Американський часопис Hollywood Reporter отримав від компанії Sony Pictures заяву про скасування показу фільму. Вони повідомили, що більшість кінотеатрів-партнерів відмовилися показувати фільм. «Ми поважаємо і розуміємо рішення наших партнерів, і, звичайно, повністю поділяємо їхній інтерес у безпеці співробітників і відвідувачів кінотеатрів», – йдеться у заяві.

Дехто з американських кінокритиків, як, наприклад, Річард Роупер, були шоковані заявою Sony Pictures.

«Я думаю, що це дуже трагічний день не лише для кіноіндустрії, але і для Америки – здатися ось таким чином», – сказав він.

Джон Маккейн
Джон Маккейн

Хто саме стоїть за хакерською групою «Захисники миру» наразі невідомо. США, зокрема деякі американські політики, доволі стурбовані останніми кібернетичними атаками і погрозами цієї групи. Зокрема, американський сенатор Джон Маккейн звинуватив Північну Корею і заявив, що настав час розробити закон щодо кібербезпеки.

«Тривожним дзвінком має стати те, що навіть така країна, як Північна Корея має подібні можливості. Уявіть собі, які можливості вони можуть мати, щоб підірвати інші аспекти американського життя», – сказав він.

Однак, експерти з кібербезпеки не вважають, що варто одразу ж показувати пальцем на Пхеньян. Публікація документів Sony Pictures може бути «внутрішньою роботою», адже вкрадено дуже багато інформації – 100 терабайтів.

«Погані хлопці повинні мати багато часу, щоб перемістити ці дані за межі Sony. Або вони могли зробити те, що зробив Едвард Сноуден в Агентстві національної безпеки, – просто підключити до системи свої жорсткі диски і скопіювати інформацію на місці», – припустив експерт з кібербезпеки Кевін Митник.

Північна Корея також спростувала звинувачення на свою адресу під час вечірніх новин на державному телеканалі КРТ, назвавши ці закиди «дикими плітками».

«Злам Sony Pictures може бути праведним діянням прихильників і прибічників КНДР у відповідь на заклик країни (скасувати зйомки фільму ­– ред.)», – сказала ведуча новин в ефірі телеканалу.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG