Доступність посилання

ТОП новини

В Україні є загроза повернення крайньої бідності – ПРООН


Київ – За останнє десятиліття Україна домоглася прогресу в подоланні бідності та дитячої смертності, проте мало чого досягла задля забезпечення гендерної рівності і могла б зробити більше, аби зупинити епідемію туберкульозу. Таких висновків дійшли експерти, які провели щорічний моніторинг виконання Україною «Цілей розвитку Тисячоліття» ООН. До 2015 року держава взяла на себе зобов’язання покращити суттєво показники в багатьох царинах: від матеріального становища працюючих і дітей до стану довкілля. Проте російська окупація та війна на Донбасі можуть зупинити певні позитивні тенденції і породити крайню бідність великих масштабів, наголошують фахівці. Український уряд, експерти та Програма розвитку ООН сьогодні разом міркують, як цьому запобігти.

У 2013 році 1,9% українців жили на менше ніж 5 доларів США на добу. Для порівняння: у 2005-му таких було 9%, за даними Держкомстату України. Прогнозувалося, що в 2015-му таких нужденних людей в Україні налічуватиметься не більше піввідсотка від загальної кількості населення.

Проте війна та глибока економічна криза внесли свої корективи в ці плани. За різними оцінками, від 600 тисяч до понад мільйон українців стали внутрішньо переміщеними особами через конфлікт на Донбасі.

Заступник постійного представника ПРООН в Україні Ініта Пауловіча відзначає, що Україна зробила внесок у досягнення «Цілей розвитку Тисячоліття». Проте сьогодні через війну люди змушені ставати переселенцями, частині з яких загрожує крайня бідність.

«Упродовж останнього десятиліття Україна зробила свій внесок у цей успіх. Вона продемонструвала стабільний прогрес у справі подолання абсолютної бідності та зменшення відносної бідності, а також в охопленні освітою усіх дітей і зменшенні показників дитячої та материнської смертності. Однак нові напрочуд складні виклики, які постали перед Україною, загрожують поверненням в країну крайньої бідності й соціального відчуження», – сказала представник ПРООН В Україні.

Заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін визнав, що ситуація є складною і уряд не приховує того, що заморожений у 2014 році прожитковий мінімум де-факто штучно занижує показники бідності в країні.

«Ми почали 2014 рік, не піднімаючи прожитковий мінімум, тобто заморозивши цей показник. З показником абсолютної бідності у нас начебто нічого страшного не відбувається, але ми всі розуміємо, що відбувається насправді. Я хочу сказати, що ми зуміли зробити за 2014-й. Ми намагалися зберегти й здебільшого зберегли всі ті соціальні програми, для яких було передбачене стовідсоткове фінансування і в 2013 році, і в попередні роки», – розповів представник Міністерства соціальної політики.

До 2015 року Україна взяла на себе зобов’язання досягти семи «Цілей розвитку Тисячоліття» ООН, адаптувавши їх до національної специфіки. Цими цілями є подолання бідності, забезпечення якісної освіти впродовж життя, досягнення гендерної рівності, зменшення дитячої смертності, поліпшення здоров’я матерів, обмеження поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу і скорочення масштабів їхній епідемій, а також сталий розвиток довкілля.

В Україні дохід від соцвиплат може перевищувати заробітну плату, це є бідність – Рубан

Юрій Рубан
Юрій Рубан

Керівник головного департаменту з питань гуманітарної політики адміністрації президента України Юрій Рубан відзначає, що, справді, країна досягла прогресу в зменшенні бідності, справді, домоглася охоплення освітою практично всіх дітей шкільного віку (99,6% у 2013 році), але певні формальні показники «розсипаються» за їхнього якісного аналізу.

Так, представник президентської адміністрації звертає увагу на те, що аж 23% випускникам сільських шкіл вдається продовжити навчання у вишах, зокрема й за рахунок вступу до навчальних закладів, які не пройдуть перевірку Міністерства освіти через свою фактичну «липовість» і будуть ліквідовані. Або, приміром, у Києві на одного школяра держава впродовж навчального року витрачає 9 тисяч гривень, у сільській місцевості – 57 тисяч, проте ця різниця не конвертується у якість освіти, у якість забезпечення дітей усім, що їм потрібно для продуктивного навчання.

Крім того, Юрій Рубан звертає увагу на те, що в той час, як формально Україна може звітувати, приміром, про зменшення частки бідних серед працюючих осіб, що є одним із індикаторів досягнення «Цілей Тисячоліття», українці все одно можуть тяжко працювати, але залишатися де-факто бідними. І ті, хто живе з соціальних виплат, у підсумку можуть мати вищий дохід.

«Звичайно, якісь успіхи в подоланні бідності в України є. У нас щороку борються дві цифри. Одна показує дохід, який населення отримує у вигляді зарплати. А друга цифра показує дохід, отриманий населенням у вигляді різних соціальних виплат. На жаль, іноді ця друга цифра перемагає першу», – констатує Юрій Рубан.

У протидії поширенню туберкульозу можна досягти швидких результатів – Лібанова

Академік, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН України та координатор проекту з підготовки моніторингової доповіді щодо результатів України в досягненні «Цілей тисячоліття» Елла Лібанова відзначає, що в Україні зменшуються показники дитячої смертності: у 2000-му на 1000 дітей віком до п’яти років 16 дітей не доживали до цього віку, у 2013-му суха статистика (9,4 на 1000) дає надію, що таких трагедій в українському суспільстві, справді, стало менше.

Водночас, Елла Лібанова наголошує, що, на її думку, в Україні потрібно запроваджувати квоти представництва жінок у партіях і органах влади.

«Найбільш проблемні результати ми маємо якраз із бідністю, і абсолютно не нормальна ситуація із забезпеченням гендерної рівності. Тут у нас ніяких перспектив нема. Якщо щодо бідності ми можемо ще покращити ситуацію, попри всі катаклізми, то у випадку гендерної рівності я не бачу таких перспектив», – констатувала академік.

Зарплати жінок в Україні є нижчими від чоловіків, навіть за однакового стажу та подібності робочого навантаження. Так, зарплата жінок зі стажем 20 і більше років становить лише 75,2% від зарплати чоловіків із таким же професійним досвідом. Такі самі тенденції спостерігаються в масштабах підприємств. На підприємствах із 1000-4999 працівниками середня зарплата жінок на 34% нижча від середнього щомісячного заробітку чоловіків. Елла Лібанова також зауважує, що становище жінок відчутно покращилося б із підняттям мінімальної зарплати, оскільки жінкам її призначають частіше, ніж чоловікам.

«Ми досягли дуже помітних успіхів щодо зменшення рівня передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини. Загалом, не можу сказати, щоб тенденції щодо обмеження поширення цієї інфекції в Україні були вражаючими, але все ж таки вони непогані. Значно гірша ситуація з уперше встановленим діагнозом туберкульозу, що, на мою думку, є небезпечнішим, тому що уражає більшу частину популяції. Там тенденції не такі позитивні, як ми б цього хотіли. Надто з огляду на те, що з туберкульозом у світі вже краще справляються. Це характеристика соціальної та економічної ситуації в країні, становища пенітенціарної системи», – пояснила Елла Лібанова.

Експерт наголосила, що у вирішенні цих проблем можна домогтися швидкого прогресу, якщо докласти зусиль.

Індикатори досягнення «Цілей тисячоліття» за 2014-й поки що не ввійшли в офіційні підсумкові звіти, проте експерти визнають, що картина буде дуже складною. Крім того, ніхто не веде офіційної статистики й аналізу ситуації на окупованих незаконними збройними формуваннями територіях Донбасу й окупованому Росією Криму.

Втім, Юрій Рубан назвав цей комплекс цілей, завдань та індикаторів «прекрасним аналітичним матеріалом» для країни на порозі великих реформ.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG