Доступність посилання

ТОП новини

Таємниця мільйонів Ігоря Калєтніка


Григорій Калетнік, народний обранець багатьох скликань від Партії регіонів – голова династії Калетніків у Верховній Раді вже після Майдану вирішив посперечатись із прокурорами і довести, що його син – законослухняний. Справа в тому, що Ігор Калєтнік (його прізвище, на відміну від батькового, записане через «є»), який 2 роки очолював цілу Державну митну службу за Януковича, тобто контролював увесь імпорт та експорт – задекларував у 2013 році 70 мільйонів подарунків та призів. До Вашої уваги розслідування програми Радіо Свобода «Схеми».

Тепер після революції прокурори порушили справу – пiдозрюють його у незаконному збагаченні. Після нашого сюжету про це батько екс-митника, також екс-нардеп Григорій Калетнік надіслав листа до нашої редакції. Каже – подарунки такі коштовні – бо це він подарував своєму сину квартиру, при чому не просту, а депутатську.

«Я подарував своєму синові квартиру, яку отримав у 2003 році, як народний депутат України 4-го скликання по вулиці Володимирській. Звертаюсь до Генерального прокурора України з вимогою перевірити законність отримання нами, батьками Ігоря, майна яке у подальшому нами офіційно подаровано своєму рідному сину», – повідомив Григорій Калетнік.

Ми вирішили розшукати квартиру, яку тато подарував сину. Невже депутатські квадратні метри можуть коштувати 70 мільйонів? Одинадцять років тому на Срібнокільській 24 Григорій Калетнік як і багато інших народних депутатів не киян, отримав двокімнатну квартиру. Та Калетніку були не до вподоби столичні Осокорки. Спальний район на лівому березі нардеп вирішив виміняти на більш статусне та елітне місце.

Для цього, як нам повідомили в апараті Верховної Ради, Григорій Калетнік здійснив із державною госпрозрахунковою організацією «Житлоінвест» обмін квартири на двокімнатну у будинку по Володимирській із доплатою. Верховна Рада нам підтвердила, що Калетніку депутатська квартира на Осокорках не подобалась, тому він, нібито доплативши, взяв собі від держави кращу, на Володимирській. Утім, в якому саме будинку в центрі міста оселився нардеп – про це у Верховній Раді змовчали.

Ми розшукали цей елітний будинок, де Калетнік-старший виміняв квартиру від держави, а згодом нібито подарував її сину, що за їхньою версією пояснює, звідки у Калєтніка-молодшого 70 мільйонів подарунків у декларації.

Елітний комплекс у самому серці столиці, біля Золотих воріт та Національної опери. Більше ніж сотня квартир, чисті під’їзди та шикарні припарковані авто. Тут від держави отримав квартиру і скандальний прокурор Віктор Пшонка. Навіть сам екс-президент Віктор Янукович колись приватизував тут державні квадратні метри.

Аби поглянути на елітне житло і дізнатись, скільки коштує квадратний метр у будинку з одіозними мешканцями, ми видаємо з себе покупців-багатіїв. В інтернеті знаходимо оголошення про продаж квартири на Володимирській 49 А. І йдемо дивитись. Нас зустрічають приємні люди, готові продати цю трикімнатну квартиру, за словами ріелторів – чи не найбільшу за площею у будинку – за 800 тисяч доларів, це – 13 мільйонів гривень за нинішнім курсом.

«Бубка з того боку, голова Олімпійського комітету, а поруч із нами – високопоставлений чиновник з Податкової. Тут усі сусіди хороші», – розповіли сусіди Калетніків.

Кажуть за площею квартира, яку Калетнік-тато подарував своєму сину, вона менша ніж та, яку ми оглянули. Виходить зараз її ринкова ціна – не більше, ніж 13 мільйонів гривень. Що ж тоді дарував батько сину на 70 мільйонів? Та чому на Володимирську 49 досі приходять листи сестрі Ігоря Калєтніка – Олені Харченко?

Ми вчинили декілька спроб поспілкуватись з самими Калетніками. Молодший – Ігор на зв’язок не виходить, і не дивно, адже його оголосили у міжнародний розшук. А от старшого – Григорія нам вдалося знайти.

«Я тоді добросовісно отримав на нас із дружиною двокімнатну квартиру. Єдине, що я отримав цю квартиру на Володимирській із доплатою за 20 квадратних метрів. У мене всі чеки є. А в 2013-му я її подарував, оскільки вже як би чотири внуки, в нього четверо дітей, в Ігоря. Каже: «Давай подарок!». Я подарував. А він добудував якраз будинок. Каже: «Тату, я продам її». Кажу: «Продавай!». Він її продав», – сказав екс-регіонал.

Григорій Калетнік стверджує, що подарував сину квартиру вартістю в 23 мільйона гривень. За словами батька оголошеного у розшук комуніста, Ігор Калєтнік вніс дохід від продажу вже власного нерухомого майна знову у графу – подарунки.

«Все одно – одна графа, і більше того, що він вказує дарунок і суму майна, квартиру, обов’язково вказується сума, а потім, якщо продав і в цьому ж розділі він її також показує як прибуток», – пояснив Григорій Калетнік.

За словами Калетніка-старшого, виходить, що одна й та сама подарована ним сину квартира вартістю у 23 мільйона гривень вказана у цій графі двічі. Навіть якщо так, все одно залишається різниця у сумі, походження якої з’ясувати не вдалося. I чи відомо правоохоронцям місцезнаходження Ігоря Калєтніка, який, до речі, заявляє, що ні від кого не переховується, і не отримував жодного офіційного документа про підозру, ми вирішили запитати у генерального прокурора України. Віталій Ярема повідомив, що зараз Калєтніка шукає міліція. Далі прокурор перераховує, чому так складно затримати Калєтніка.

«Для того щоб затримати людину по статті 208 КПК України, треба його застати під час злочину або безпосередньо після вчинення злочину, в іншому випадку йому посилається повістка за три доби і за три доби він має право взяти адвоката, з’явитись – не з’явитись», – повідомив Віталій Ярема.

Та як нам вдалось з’ясувати, квадратні метри в розкішному районі столиці екс-нардепи отримали «по блату». При цьому заповнюючи декларацію про доходи, Калєтнік-молодший, за словами батька, двічі вказав суму, на яку оцінили житло – і при даруванні і при продажі. Майже таку ж суму комуніст перевів на закордонний банківський рахунок. Збіг обставин чи спосіб легалізувати гроші з невідомим походженням – тепер мають розібратись прокурори.

«Було скоріш за все так – він чорний нал поклав у банк і перевів його на рахунок свій і дочки за кордон, а потім, розуміючи що спалився, бо ж гроші пройшли офіційно, намагався їх легалізувати, вписавши в декларацію», – припустив Віталій Шабунін, голова Центру протидії корупції.

Та у разі доказу неправомірних дій, які інкримінують Ігорю Калєтніку, чи не буде підставою для прокурорів повернути елітні квадратні метри, або хоча б виручені гроші за їх продаж, у власність держави? Калетніки наголошують, що державну квартиру вже продали. Але як нам вдалося з’ясувати в перебігу розслідування, вони просто її переоформили один на одного в родинному колі, і зрештою залишили у власності своєї сім’ї.

Отож, Григорій Калетнік спершу, отримавши від держави квартиру на Срібнокільській, виміняв її на житло на Володимирській. Потім подарував квартиру своєму сину – Ігорю Калєтніку. Той, у свою чергу, передав право власності такій собі Ганні Чернезі з містечка Гайсин, що на Вінниччині. Та і вони виявилась не чужої людиною для Калетніків. І передарувала квартиру Миколі Харченку. Син Миколи – Віталій Харченко – чоловік Олени Харченко, а в дівоцтві Калетнік. Саме на донці Григорія Калетніка, тобто сестрі Ігоря, який зараз у розшуку – замикається коло власності депутатської квартири.


Отже, ще раз – екс-голова митниці часів Януковича, комуніст Ігор Калєтнік декларує 70 мільйонів подарунків. Прокуратура знаходить цю суму на його ж закордонних рахунках – і порушує справу. Тоді батько Ігоря Калєтніка – екс-регіонал Григорій каже, що це він подарував сину депутатську квартиру, яку той потім ще й продав, тому цей «дохід» вписав у декларації двічі. Але наше розслідування не підтверджує теорію Калетніків. Бо схоже, квартиру вони не продавали, а декілька разів передарували один одному та залишили в родині. Якщо прокурори дійсно підозрюють, що 70 мільйонів гривень екс-голова митниці отримав незаконно і зрештою вивів закордон – то на цю від початку державну нерухомість вартістю з десяток мільйонів гривень у центрі Києва мав би першим бути накладений арешт. А можливо і подальше повернення державі, якщо провина чиновника часів Януковича буде доведеною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG