Доступність посилання

ТОП новини

Вимушені переселенці отримують допомогу з Польщі


Гуманітарну допомогу з Польщі роздають переселенцям у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Гуманітарну допомогу з Польщі роздають переселенцям у Харкові

Гуманітарна допомога від польського уряду прибула у п’ятницю до Харкова. Напередодні різдвяно-новорічних свят найнужденніші тимчасові переселенці, які мешкають на Харківщині, зможуть отримати продуктові набори, ліки, дитячі гігієнічні пакети, одяг та індивідуальні картки з одноразовою фінансовою допомогою. Аби отримати польську «гуманітарну», люди готові вистоювати довгі черги біля пунктів роздачі громадської ініціативи «станція Харків».

Біля волонтерської організації «Станції Харків» велика черга охочих дочекатися пакунків із «гуманітарною» від поляків.

Десь о пів на другу дня вчергове волонтер вийшов на ганок будівлі, аби заспокоїти людей, мовляв, усім вистачить.

– Ви який номер?

– 39-й номер учерзі.

– А ви?

– 109 номер.

Свідком такої переклички довелося бути кореспонденту Радіо Свобода.

За продуктами сюди їдуть вимушені переселенці з усіх куточків Харківщини. Пані Ірина з 10-річною онукою в черзі з шостої ранку. Сюди їм довелося їхати дві години зі Зміївського району, де вони живуть в одному з будинків відпочинку.

«Дізналися про гуманітарну допомогу за чутками через «сарафанне радіо». Та неначебто обіцяють продукти харчування, миючі засоби, кажуть, одяг», – говорить жінка, яка родом із Авдіївки, що на Донеччині.

Можливо там подарунок до свята Миколи! – переселенка

У середині пункту роздачі благодійної допомоги «Станції Харків» снують із картонними коробками польської допомоги пенсіонери, багатодітні родини, серед них представники ромів і мами з малими дітьми. Кореспондента Радіо Свобода вразив п’ятирічний хлопчик, що намагався підняти коробку з продуктовим набором.

Подружжя пенсіонерів зі Стаханова, що в Луганській області, зізнається, їм вкрай потрібні харчі, сьогоднішній продуктовий набір із Польщі називають подарунком від Святого Миколи.

«Ми ще вчора записалися, а сьогодні отримали допомогу. Розкриємо пакунок вдома, можливо там подарунок до свята Миколи! (жінка усміхається) У Стаханові у нас був свій будинок, жили добре, а тепер дуже скрутно, доводиться заощаджувати на всьому, ми ж знімаємо квартиру. Їмо те, що подешевше, макарони, хочеться ковбаски, а ми її не їмо. Живемо на свої можливості. Хочемо знайти роботу. Фізичної праці не боїмося», – розповіла пані Наталія.

Вдома вона зі своїм чоловіком у пакунку знайдуть гречку, борошно, сухе молоко, олію, шоколад, каву, чай, показує продуктовий набір волонтер громадської ініціативи «Станція Харків» Олена Макарська.

«У дитячих коробках до того ж є дитяче харчування і памперси (тільки №5)», – каже Олена Макарська, що працює на видачі «гуманітарки».

Із ранку до Харкова приїхало 33 вантажівки – генконсул Польщі

Тільки на обліку «Станції Харків» перебуває більше ніж 30 тисяч тимчасових переселенців. Окрім «Станції Харків», гуманітарну допомогу від уряду Польщі отримали також благодійні організації «Червоний Хрест», «Карітас» і «Єдина родина».

За поширенням гуманітарної допомоги серед найнужденніших людей, що виїхали із зони АТО, стежить фонд «Польський центр міжнародної допомоги». За словами представника цього фонду Рафала Фарбіша, критерії для обрання людей, яким у першу чергу потрібна гуманітарна допомога, такі ж, як і в інших країнах: багатодітні сім’ї, вимушені переселенці, люди з вадами здоров’я і пенсіонери, в яких є фінансові проблеми.

Під час офіційної зустрічі польських дипломатів із обласною владою та представниками громадських організацій-партнерів благодійного проекту, генеральний консул республіки Польща Станіслав Лукасік наголошував на прозорості в роздачі допомоги та суворому контролі, аби харчі, медикаменти, кошти потрапили саме тим родинам, що перебувають в найскрутнішому становищі.

Генконсул розповів, що гуманітарна допомога приїхала в Харків у надзвичайно короткий термін – за півтори дні, завдяки сприянню президента України Петра Порошенка та митній службі, яка буквально за день оформила потрібні документи.

«З ранку приїхало 33 вантажівки. Гуманітарна допомога – це теплий одяг і речі для сну: спальні мішки, подушки, пледи, ліжка, постіль. Наступна категорія вантажу – це продукти тривалого зберігання. І ще одна група допомоги – це ліки. Медикаменти, які знадобляться взимку», – зауважив Станіслав Лукасік.

На індивідуальній картці переселенця понад дві тисячі гривень – Фарбіш

Окрім гуманітарного вантажу, польська допомога передбачає фінансування ремонту в таборі «Ромашка» для вимушених переселенців, а також виділення для людей із Донбасу індивідуальних карток із фінансовою допомогою на загальну суму близько 200 тисяч доларів.

«Поки що виділено майже тисячу спеціальних карток для вимушених переселенців. Це одноразова фінансова допомога. На картці більше ніж дві тисячі гривень», – повідомив Радіо Свобода представник Польського центру міжнародної допомоги Рафал Фарбіш.

Як зазначив генконсул Польщі у Харкові Станіслав Лукасік, уряд його країни виділив мільйон доларів на підтримку переселенців, що вимушено виїхали до Харкова із міст, які нині контролюють бойовики. Наразі харківським благодійним організаціям передали 150 тонн гуманітарної допомоги.

У Харківській області, за офіційними даними обладміністрації, проживає 120 тисяч вимушених переселенців, а за неофіційними – близько 250 тисяч. Тільки в самому Харкові проживає понад 32 тисячі людей, що виїхали з Луганської та Донецької областей через бойові дії.

Під час візиту до Варшави президент України Петро Порошенко повідомив, що Польща направила два гуманітарних конвої для допомоги жителям Донбасу. Це вже не перший гуманітарний вантаж із сусідньої країни. Попередня допомога надійшла у жовтні. Тоді в РНБО повідомили, що польські волонтери і приватні компанії зібрали для українських військових і переселенців із зони АТО предмети особистої гігієни, побутову хімію, теплий одяг і медикаменти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG