Доступність посилання

ТОП новини

США запроваджують нові санкції через Крим


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Президент США Барак Обама підписав у п’ятницю указ про нові санкції щодо незаконно окупованого Росією Криму, про спробу анексії якого заявляла Москва.

Указ передбачає блокування у США активів певних юридичних і фізичних осіб і заборону на деякі ділові оборудки, що стосуються Кримського регіону України.

Цей указ, зокрема, забороняє експорт зі США до Криму та імпорт до США з Криму товарів, технологій і послуг, а також нові інвестиції в цьому регіоні.

Крім того, указ запроваджує санкції щодо фізичних і юридичних осіб, які діють у Криму, а також у частині сходу України і список яких визначає міністр фінансів США.

У списку сепаратисти зі Сходу, кримчани й москвичі

До цього списку потрапила низка діячів сепаратистів зі сходу України і з Криму, українських і російських громадян, кілька сепаратистських організацій і збройних угруповань, що діють у частині Донбасу, – таких, як Володимир Антюфеєв, Ігор Безлер, Микола Козіцин, Олексій Мозговий, Ігор Плотницький, Олександр Захарченко, а також колишній народний депутат України Олег Царьов чи так звана «прокурор» російської окупаційної влади Криму Наталя Поклонська, а крім них, «партія «Новоросія», сепаратистський батальйон «Оплот», рух «Південний схід» тощо.

Крім них, серед підсанкційних осіб і організацій – такі, як росіяни Костянтин Малофеєв, відомий своїм багатим фінансуванням сепаратизму в Україні, і його фонд «Маршалл капітал» у Москві, чи Олександр Залдостанов, «байкер» і приятель президента Росії Володимира Путіна, та його «байкерський центр» «Нічні вовки», відомий своїми демонстративними приїздами до Криму разом із Путіним попередніми роками.

Як заявив Обама з цього приводу, указ має на меті чітко пояснити правила дій для американських компаній, які працюють у регіоні, і підтвердити, що Сполучені Штати не приймуть окупації Росією Криму і спроби його анексії.

«Я знову закликаю Росію покласти край цій окупації і спробі анексії Криму, припинити підтримку сепаратистів на сході України і виконати свої зобов’язання за Мінськими домовленостями», – наголосив президент США.

США діють у координації з союзниками і партнерами

Обама додав, що його адміністрація тісно співпрацюватиме з союзниками і партнерами в Європі і всьому світі, щоб дати відповідь на події в Україні і підтримати суверенітет і територіальну цілісність України, а також її демократичний розвиток і зусилля, спрямовані на реформи.

«Ми продовжимо переглядати і визначати обсяг наших санкцій у тісній координації з нашими міжнародними партнерами, щоб дати відповідь на дії Росії», – заявив Барак Обама.

Раніше у п’ятницю низку нових санкцій проти Росії запровадила Канада.

У четвер свої нові санкції щодо Криму, дещо іншого обсягу, у сфері інвестицій, послуг і торгівлі з півостровом, запровадив також Європейський союз.

У четвер президент США, підписуючи закон, відомий як «Акт на підтримку свободи України – 2014», що передбачає допомогу Україні і деякі нові санкції проти Росії, наголосив, що підписання закону «не дає сигналу щодо зміни політики адміністрації щодо санкцій»: ідеться про те, що США, як і раніше, будуть змінювати чинні санкції проти Росії тільки в координації з союзниками і партнерами, в першу чергу в ЄС.

США й низка інших країн, а також Європейський союз запровадили проти Росії, проти окупованого нею Криму, а також проти сепаратистів у Криму й на Сході України, низку санкцій, що з’явилися після спроби Росії незаконно анексувати Крим і далі розширювалися в перебігу її агресії в частині Донбасу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG