Доступність посилання

ТОП новини

Ілля Лисенко («Хотабич»): в АТО досі не вистачає лікарів


Ілля Лисенко
Ілля Лисенко

Київ – Ілля Лисенко, менеджер групи «Екстрена медична служба «Хотабич», стверджує, що медичну допомогу, як і все інше забезпечення у зоні бойових дій, організували й підтримують волонтери. За його словами, досі є гостра потреба в лікарях, а заява одного з героїв відеосюжету програми «Ми разом» Ігоря Ільківа про створення медичної роти Національної гвардії «не відповідає дійсності». Радіо Свобода звернулося за поясненнями.

Ілля Лисенко, якого бійці АТО назвали «Хотабичем» не лише за довгу бороду, а й за здатність максимально швидко доставляти поранених до найближчої лікарні, свої пости у Facebook часто завершує словами «Бути добру» . Ілля – волонтер, який створив ще у квітні «Екстрену медичну службу» в зоні протистояння на сході України. Тепер це – ціла група, яка опікується «районом Дебальцеве», є благодійний фонд «АСАП ЕМС Хотабич».

Ось як про це розповідає «Хотабич» у себе на сторінці:

В ефірі Радіо Свобода Ілля Лисенко розповів, що «колосальною проблемою є те, що лікарі не хочуть їхати в АТО». «У мене на сторінці в Facebook ще півроку тому був пост, де я шукав лікарів для своїх автомобілів. Цей пост прочитали більше ніж 200 000 людей. Але досі жоден лікар не відгукнувся. Були медсестри, медбрати, які готові були приєднатися до нашої групи, але не лікарі», – сказав Лисенко.

Ілля Лисенко
Ілля Лисенко

Зараз Асоціація волонтерів, як пояснив Ілля Лисенко, звернулися до медичного департаменту Міністерства оборони, щоб «у наші екіпажі посадити військових лікарів. Адже проблема порятунку поранених нікуди не поділася й поки вона вирішується фельдшерами батальйонів».

«Хотабич» сказав, що себе героєм не вважає, попри те, що має нагороду від президента – орден «За заслуги» ІІІ ступеня. Справжніми героями Лисенко називає, зокрема, «медиків 25- ї десантної».

«Хлопці, якщо Ви мене чуєте – вам низький уклін. Коли ці лікарі працювали разом із нами, коли треба було стабілізувати стан пораненого – фактично витягувати з того світу – то тоді, прямо в машині, ми мали просто неймовірну кількість мініоперацій».

«Хотабич про Донецький аеропорт, «дивну війну» й брак військових лікарів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:52 0:00

У програмі, зокрема, був сюжет про тренування «медичної роти» Національної гвардії з коментарем Ігоря Ільківа, який назвав себе командиром цієї роти й повідомив, що підрозділ вже вирушає до «зони АТО».

Ілля Лисенко захотів прокоментувати сюжет, «внести деякі корективи», але за браком часу це вже довелося робити поза ефіром. «Хотабич» сказав, що, наскільки йому відомо, медична рота поки не створена, і що Ігор Ільків видає бажане за дійсне.

Радіо Свобода звернулося за поясненнями до Нацгвардії та самого пана Ільківа. У прес-службі Національної гвардії підтвердили, що офіційно окремої медичної роти ще немає.

«Ми спеціально кілька днів тому розмістили спростування, коли пан Ільків назвав себе її командиром на одному з телевізійних шоу», – зазначили у прес-службі. Й уточнили, що офіційно Ігор Ільків залишається керівником медичної служби резервістського батальйону Національної гвардії імені Кульчицького.

Сам Ігор Ільків наполягає, що окрема медична рота вже існує і «де-юре, і де-факто». «Я тільки сьогодні був (19 грудня) в управлінні медичної служби, зустрівся із в.о. командувача генералом Кривенком. Був там разом із моїм колективом. Рота існує, наказ про створення підписаний міністром Арсеном Аваковим. Міністерство юстиції вже затвердило, в міністерство фінансів поїхали підписувати документи», – повідомив військовий лікар Ільків Радіо Свобода.

За його словами, «залишилося питання нарахування грошей, і медрота вирушить до «зони АТО» як тільки буде відповідний наказ».

Коментуючи опубліковану заяву прес-служби Національної гвардії, Ільків сказав: «Це непорядні люди, які не мають ні совісті, ні честі, які дозволяють собі піаритися на цьому. Я думаю, у понеділок це все знімуть. У вівторок-середу будемо стояти на плацу офіційно як рота».

Також лікар Ільків сказав, що «дуже дивується зі слів» Іллі Лисенка й не розуміє, яке «відношення має «Хотабич» до Національної гвардії».

Радіо Свобода й далі відстежуватиме ситуацію зі створення медичної роти Національної гвардії України.

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG