Доступність посилання

ТОП новини

Chevron йде з України через невдалий досвід Польщі?


Компанія Chevron планує вийти із проекту щодо видобутку сланцевого газу в Україні. Цю інформацію Радіо Свобода підтвердив депутат із профільного парламентського комітету Олексій Рябчин. Офіційної заяви компанії наразі немає. Але український уряд і справді не виконав зобов’язання перед Chevron, а це дає їй формальний привід не виконувати свої контракті зобов’язання. Chevron не перша західна компанія, яка може піти з енергетичного ринку України. Компанія Shell, яка розробляє Юзівське родовище, у зв’язку з ситуацією на Донбасі оголосила форс-мажор. А консорціум компаній, який мав розробляти Чорноморський шельф пішов через окупацію Криму.

Компанії Chevron планує вийти з Угоди про розподіл продукції (УРП) на Олеській площі, розташованій на території Львівської та Івано-Франківської областей. (Йдеться про видобуток сланцевого газу). Цю інформацію Радіо Свобода підтвердив народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», член парламентського комітету з ПЕК Олексій Рябчин.

15 грудня регіональний менеджер компанії Chevron в Україні Пітер Кларк повідомив The Kyiv Post, що компанія виходить з УРП. «Коли угода підписувалася, мали бути зроблені деякі речі, але не всі з низ були зроблені», – зазначив Кларк.

Радіо Свобода поки що не отримало інформації від компанії Chevron із роз’ясненням цієї ситуації, хоча звернулося кілька днів тому. Співробітники Chevron обіцяють надати її найближчими днями.

Рентні ставки лякають інвесторів

Між тим, як повідомляє «Інтерфакс» з посиланням на джерела в уряді, Chevron направив листа у Кабмін, в якому повідомляє, що виходить з угоди. Таке рішення компанія мотивує тим, що український уряд, а саме Міністерство фінансів, не реалізувало у встановлений термін, до 18 листопада, взяті на себе зобов’язання щодо приведення своїх нормативних актів у відповідність із чинним законодавством. «Фактично, Мінфін дав формальний привід компанії Chevron уникнути виконання контрактних зобов’язань щодо інвестування в економіку України не менше ніж 350 мільйонів доларів упродовж наступних п’яти років», – зазначило джерело «Інтерфаксу». Компанія повідомила, що вона була невдоволена податковим режимом в Україні, після підвищення податків новим урядом.

Олексій Рябчин погоджується, що нинішні ставки ренти на видобуток газу відлякують інвесторів.

Ми зараз бачимо пропозиції уряду не повертати ставки до минулого розміру (30-33%). Це лякає учасників ринку
Олексій Рябчин

«Влітку ставки ренти на видобуток газу тимчасово були підвищені до 55%, і вони мали діяти до 1 січня, – говорить Рябчин. – Але ми зараз бачимо пропозиції уряду не повертати ставки до минулого розміру (30-33%). Це лякає учасників ринку, які через це не мають наміру інвестувати у розробку нових родовищ. Так, компанії будуть видобувати, бо важко тампонувати вже пробурену свердловину, але розробляти нові для них буде проблематично», – зазначає Рябчин.

Інформацію, що український уряд не виконав взяти на себе зобов’язання перед Chevron, підтверджують і джерела Радіо Свобода у «Нафтогазі». І йдеться не лише про рентні ставки, але і про дозвільні документи та низку інших речей. Проте невиконання урядом своїх зобов’язань у рамках УРП не є головною причиною, чому Chevron хоче відмовитися від розробки Олеської площі. Хоча висока рентна ставка робить дорогий проект, ще дорожчим. А зважаючи на геологічну будову цього родовища, видобуток газу тут буде коштовним, що засвідчив досвід Польщі.

Із 60 свердловин, пробурених у Польщі, жодна не є рентабельною

На думку польського експерта з енергетичних питань Анджея Щесняка, причина, чому Chevron може відмовитися від розробки Олеської площі в Україні, та ж сама, чому західні компанії залишають розробку родовищ нетрадиційного газу на сході Польщі.

Упродовж 3-4 років у Польщі було пробурено близько 60 свердловин і жодна з них не була прибутковою
Анджей Щесняк

«Упродовж 3-4 років у Польщі було пробурено близько 60 свердловин і жодна з них не була прибутковою. 2 чи 3 з них мали 10% від обсягів газу, які потрібні, щоб видобувати його у промислових масштабах. І лише одна з них мала 30% від обсягів, необхідних для початку видобування. Звісно, це лише перші 60 свердловин, але багато компаній пішли з Польщі», – говорить Щесняк.

Геологічна будова Олеського родовища у Західній Україні схожа з родовищем, що побіля села Любоціно у Польщі, зазначає Анджей Щесняк. А американські технології видобування нетрадиційного газу виявилися тут неефективними.

Американський метод гідророзриву тут не спрацьовує. Головною причиною рішення Chevron є геологія, потім йде політика
Анджей Щесняк

«Ця частина Польщі не є дуже перспективною, оскільки геологічна будова родовища не є такою рівною, як у США і американський метод гідророзриву тут не спрацьовує. Такі ж самі умови і на родовищі в Україні. Тож, думаю, що головною причиною рішення Chevron є геологія, потім йде політика», – вважає польський експерт.

«Торги» з Chevron тривають?

Угоду про розподіл продукції на Олеській площі український уряд підписав із Chevron трохи більше ніж рік тому – у листопаді 2013-го. Планувалося, що Chevron займеться розвідкою і видобутком сланцевого газу на заході України і на першому етапі інвестує у розвідку близько 350 мільйонів доларів. Ресурси Олеської площі оцінювалися майже у 3 трильйони кубів газу.

Між тим Олексій Рябчин висловлює сподівання, що компанія Chevron зробила таку заяву швидше для того, щоб поліпшити умови роботи, а не щоб справді попередити про остаточний намір піти з проекту. Про те, що питання ще остаточно не вирішене і ведуться «торги» Радіо Свобода повідомили і джерела у «Нафтогазі». Але, швидше за все, наступного тижня буде оголошено, що Chevron тимчасово призупиняє свою діяльність щодо цього проекту.

Донбас і Крим не ваблять інвесторів

Chevron не перша компанія, яка цього року може піти з українського ринку. У серпні компанія Shell, яка займається розробкою нетрадиційного газового родовища на Юзівській площі, що на межі Харківської та Донецької областей, оголосила у рамках УРП форс-мажор. Ніяких робіт, згідно з угодою, на Юзівській ділянці не починалося. Речниця компанії Ганна Доманська повідомила Радіо Свобода, що ситуація з безпекою на сході України не дозволяє виконувати зобов’язання, зокрема почати буріння першої пошукової свердловини.

Наразі компанія працює над ліквідацією першої нашої (розвідувальної) свердловини в Україні
Ганна Доманська

«Наразі компанія працює над ліквідацією першої нашої (розвідувальної) свердловини в Україні, яка була пробурена в рамках нашого проекту – «партнерство з компанією «Укргазвидобування». Також триває підготовка до рекультивації ділянки після проведення нами всіх робіт», – говорить Доманська.

Ще один енергетичний проект із великими західними інвестиціями, який в Україні так і не був реалізований – це видобуток газу на Чорноморському шельфі консорціумом компаній Exxon Mobil, Shell, OMV і «Надра України». Після окупації Криму його реалізація стала неможливою.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG