Доступність посилання

ТОП новини

Загибель вояків Росії на Донбасі не віщує нічого доброго для Кремля (світова преса)


Світові ЗМІ обговорюють ставлення Європи до Росії поза рамками кризи в Україні. Інші видання розмірковуюють щодо можливих наступних дій російського президента Путіна, якого називають «можливо, не зовсім раціональним, але і не божевільним».

«Фонд Карнеґі за міжнародний мир» на своєму сайті намагається зрозуміти, чого саме Європа хоче від Росії. Багато хто в Росії вважає, що санкції ЄС були запроваджені через конфлікт із Україною, а також через тиск з боку Вашингтона. Однак існують також і виключно європейські чинники, які підтримують санкції, незважаючи на втрати для європейської економіки, зазначає видання.

З точки зору Німеччини, яка стала негласним лідером ЄС за останні два-три роки, дії Росії в Криму та на Донбасі порушили «європейський мирний порядок», який Берлін намагається відстоювати. Крім того, європейське керівництво, вплив якого Берлін намагається посилити, також має розглядати і представляти інтереси «менших» партнерів. Стосовно Росії це означає, що ЄС має враховувати підходи, які пропонують Польща, Балтійські країни й інші держави, які побоюються або навіть ставляться до Кремля вороже, пише видання.

Один із висновків, які робить автор статті, це те, що Берлін сам по собі, або за допомогою Брюсселя, буде тиснути на Москву економічно, щоб повернути її у міжнародну правову сферу, хоча й продовжуватиме складний діалог із Росією.

Американський журнал Forbes публікує свої припущення щодо наступних дій російського президента Володимира Путіна. По-перше, на думку видання, Путін має підтримати деескалацію кризи в Україні, хоча він і не відступить повністю. «Можливо, Путін не зовсім раціональна людина, але він і не божевільний», – мовиться у статті. Убиті російські солдати не можуть віщувати нічого доброго для Кремля.

По-друге, Путін може перекласти провину на когось іншого. Упродовж існуючої кризи, російський президент звинувачував «американські задуми» та «п’яту колонну». Але тактично він не може продовжувати використовувати подібну риторику набагато довше, адже це означає, що Путін не спроможний захистити свою країну від їхнього впливу. Тому, найімовірніше, він перенесе провину на когось зі власного уряду і, можливо, навіть перетасує урядові крісла, пише видання.

Британська телерадіокомпанія ВВС пише про українських хакерів, які ведуть віртуальну війну.

«Українські кібер-війська», на чолі з Євгеном Докукіним, наприклад, нещодавно опублікували 36 гігабайтів інформації Міністерства внутрішніх справ Росії. Хакери, окрім іншого, здійснюють DDoS-атаки проти сайтів сепаратистів на сході України, а також зламують їхні інтернет-рахунки.

З іншого боку воює група «Кібер беркут», яка називає своєю метою «зупинення геноциду», який начебто скоюють українські військові. Група стверджує, що порушила електронні системи підрахунку голосів напередодні парламентських виборів в Україні у жовтні. А під час візиту віце-президента США Джо Байдена до Києва 20-21 листопада, «Кібер беркут» зламав декілька урядових сайтів і написав на їхніх головних сторінках «Джозеф Байден – господар фашистів».

Британська газета Guardian пише, що тамтешня державна телерадіокомпанія ВВС побоюється, що Велика Британія та США програють інформаційну війну проти Кремля через високе фінансування російських і китайських державних ЗМІ. Зокрема, занепокоєння викликає розширення території мовлення російського телеканалу Russia Today, який отримує фінансування Кремля. Окрім уже існуючих телеканалів, які мовлять англійською, іспанською, арабською та російською мовами, Russia Today відкрила телеканал, який фокусуються виключно на Британії, а також планує відкрити французький і німецький телеканали, пише видання.

Журналістів, які долучаються до команди Russia Today, приваблює, зокрема, «астрономічна платня», як зазначає Guardian. У середньому, працівник компанії отримує близько 4300 британських фунтів (6700 американських доларів).

Одна з журналістів, яка працювала на Russia Today, розповіла, що через деякий час роботи на компанію починаєш розуміти, які саме історії подобаються керівникам і як саме їх треба висвітлювати. «Ти дізнаєшся, що ці історії мають відповідати основному принципу: США та Захід мають виглядати погано. Таким чином, Росія виглядає краще у порівнянні», – сказала журналістка газеті Guardian.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG