Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України занепокоєне ситуацією щодо продовження арешту Савченко


©Shutterstock
©Shutterstock

Міністерство закордонних справ України вкотре висловлює глибоке занепокоєння розвитком ситуації довкола української льотчиці і народного депутата Надії Савченко, яка продовжує голодування на знак протесту проти її незаконного утримання в Росії. Про це йдеться у заяві міністерства.

«Незважаючи на погіршення стану її здоров’я, зібрані захистом докази, що підтверджують непричетність Надії Савченко до інкримінованих їй дій, а також домовленість про звільнення всіх незаконно утримуваних осіб, 22 грудня 2014 року російська сторона залишила без змін своє рішення щодо подальшого утримання українки під вартою», – йдеться у заяві.

Крім того, дипломатичне відомство повторює вимогу щодо звільнення Савченко та усіх громадян України, які незаконно утримуються на території Росії.

Українська льотчиця перебуває під арештом у Росії від липня. Її обвинувачують у причетності до вбивства російських журналістів під Луганськом.

17 грудня захист Савченко заявив про намір клопотати про припинення кримінальної справи, оскільки у підзахисної є підтверджене алібі. Адвокати надали документи, які доводять, що в мить, коли російські журналісти потрапили під мінометний обстріл, Савченко вже перебувала в полоні у сепаратистів і не могла бути причетною до їх загибелі, в чому її обвинувачують російські слідчі органи.

Сьогодні Московський міський суд визнав законним арешт Савченко до 15 лютого 2015 року. Таким чином, відхилив клопотання захисту льотчиці, який наполягав на звільненні Савченко з-під варти.

Савченко продовжує голодування, яке вона оголосила тиждень тому. Після оголошення голодування, 16 грудня, МЗС України направило російській стороні ноту з вимогою негайного звільнення Савченко.

XS
SM
MD
LG