Доступність посилання

ТОП новини

Росія входить у повноцінну економічну кризу – Кудрін


Колишній міністр фінансів Росії Олексій Кудрін
Колишній міністр фінансів Росії Олексій Кудрін

Росія у 2015 році ввійде у повноцінну економічну кризу, ВВП впаде навіть при зростанні цін на нафту до 80 доларів за барель. Про це заявив колишній міністр фінансів Росії, голова Комітету громадянських ініціатив Олексій Кудрін.

«Ми увійшли чи входимо у справжню, повноцінну економічну кризу, наступного року ми її відчуємо повною мірою», – заявив Кудрін у понеділок, 22 грудня, на прес-конференції в центральному офісі «Інтерфаксу» у Росії.

За його словами, якщо ціна нафти повернеться до 80 доларів за барель, то падіння ВВП у Росії у 2015 році «становитиме від 2% і більше», якщо ж її ціна буде на рівні 60 доларів, то «ВВП впаде на 4% чи більше». «Вперше з 2000 року за час правління Путіна і Медведєва знизяться реальні доходи населення у наступному році. Рівень зниження – від 2 до 4-5%», – зазначив колишній міністр фінансів Росії.

Упродовж останнього часу фінансова система Росії переживає кризу. 16 грудня російська валюта зазнала рекордного падіння – до 80 рублів за долар.

Наразі рубль дещо зміцнився після інтервенцій російського Центробанку. З початку грудня Банк Росії витратив на підтримку курсу рубля понад 10 мільярдів доларів, у тому числі майже 2 мільярди тільки за один день – 15 грудня.

Від початку року рубль впав за станом на сьогоднішній день на близько 60%, переважно через санкції Заходу, запроваджені проти Росії за її роль у конфлікті в Україні, а також через зниження цін на нафту.

XS
SM
MD
LG