Доступність посилання

ТОП новини

Росія реагуватиме на відмову України від позаблокового статусу – Медведєв


Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв
Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв

Росія відреагує на відмову України від позаблокового статусу, а також на підписання президентом США Бараком Обамою Акту про підтримку України. Про це написав прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв на своїй сторінці у Facebook у понеділок, 22 грудня.

«Президент США підписав антиросійський закон, що дає право використовувати санкції проти нашої країни у будь-який час будь-якому американському президенту. Як і у випадку з законом Джексона-Веніка, наші відносини з Америкою будуть отруєні на десятиліття. Президент України направив до Верховної ради законопроект про відмову від позаблокового статусу своєї держави. По суті – заявку на вступ до НАТО, перетворивши Україну на потенційного військового супротивника Росії. Обидва цих рішення будуть мати вкрай негативні наслідки. І нашій країні доведеться реагувати на них», – написав Медведєв.

18 грудня Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді законопроект про скасування позаблокового статусу України. Він наполягає на позачерговому розгляді Верховною Радою законопроекту про скасування позаблокового статусу України. Президент пояснив, що розгляд законопроекту про відмову від позаблокового статусу не означає вступу до НАТО, але, як пояснив Порошенко: «Ми відновлюємо євроатлантичну інтеграцію».

18 грудня президент США Барак Обама підписав закон, відомий як «Акт на підтримку свободи України – 2014».

Ухвалений американським Конгресом закон передбачає, з одного боку, що президент США має право (але не зобов’язаний) надавати допомогу Україні оборонними озброєннями, такими, як, наприклад, протитанкова, бронебійна зброя чи протиартилерійські радари, безпілотні розвідувальні апарати та системи захищеного зв’язку, а також військовим навчанням.

Передбачено також розширити невійськову допомогу Україні – на облаштування вимушених переселенців, на переорієнтацію експорту оборонних підприємств із Росії на інші ринки, – а також надати Україні термінову допомогу в галузі енергетики за нинішніх умов нестачі палива і електроенергії, серед того й для зменшення залежності України від імпорту енергоносіїв.

XS
SM
MD
LG