Доступність посилання

ТОП новини

Ісламісти ґвалтували жінок і дітей у Сінджарі – правозахисники


Дівчинка у таборі біженців, що втекли внаслідок наступу бойовиків «Ісламської держави» в Іраку
Дівчинка у таборі біженців, що втекли внаслідок наступу бойовиків «Ісламської держави» в Іраку

Ісламісти з угруповання «Ісламська держава», які контролювали іракське місто Сінджар, піддавали жінок і дівчат з релігійної меншини єзидів «жахливим порушенням», включно зі зґвалтуваннями та іншими формами сексуального насильства. Про це йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Доповідь складена на основі інтерв’ю з більш як 40 колишніми бранцями, які були серед тисяч єзидів, коли у серпні бойовики захопили місто Сінджар.

Як повідомляють правозахисники, полонені, у тому числі дівчатка віком 10-12 років, підавалися тортурам, зґвалтуванням, насильницьким шлюбам, були продані або передані як «подарунки» бойовикам «Ісламської держави» або їхнім прихильникам в Іраку та Сирії.

Побоюючись зґвалтування, деякі полонені вкоротили собі віку, багато хто з в’язнів був змушений перейти в іслам.

Радикальне ісламістське угруповання «Ісламська держава» захопило значні території на півночі Іраку і сусідньої Сирії. Світова спільнота, і зокрема США, вважають це угруповання за одну з найбільших загроз світовій безпеці нині. Міжнародна коаліція під проводом США завдає по ісламістах повітряних ударів, щоб допомогти іракцям і сирійцям боротися з ним.

XS
SM
MD
LG