Доступність посилання

ТОП новини

Уряд направляє в парламент держбюджет-2015 та пакет реформ


Київ – У вівторок, 23 грудня, Кабінет міністрів представить у Верховній Раді проект державного бюджету на 2015 рік, заявляє прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Глава уряду запевняє, що обійдеться без шокової терапії: пенсійний вік не збільшуватимуть, стипендії не скасовуватимуть. А збільшення надходжень бюджету буде забезпечене завдяки урядовому пакету реформ, який подадуть в парламент одночасно з проектом бюджету. Між тим, депутати жаліються, що не отримали вчасно допрацьований проект держбюджету.

Арсеній Яценюк запевняє, що уряд не планує радикальних скорочень соціальних витрат. За його словами, на даному етапі уряд не пропонує підвищити пенсійний вік чи підходи в нарахуванні пенсій для спеціальних категорій. Чинна система для працюючих пенсіонерів також залишається, як і стипендії для студентів.

«Чому я кажу – на даному етапі? Тому що сподіваюся, що той пакет реформ, який буде прийнятий парламентом, дасть можливість Україні отримати додаткові доходи державного бюджету і покривати неймовірні соціальні видатки, які лягли на плечі українського бюджету», – зазначає прем’єр.

За словами Арсенія Яценюка, одночасно із бюджетом Кабмін направляє до Верховної Ради близько 40 законопроектів, необхідних для проведення політичних та економічних реформ. Закликаючи підтримати урядові ініціативи, прем’єр наголосив, що реформування країни є спільною політичною відповідальністю парламенту, коаліції та уряду.

«Ми запроваджуємо нові підходи в оподаткуванні великого бізнесу. Підвищенні ставки податку на ренту, а саме: руда, нафта, газ і конденсат. Скасування угоди між Україною і Кіпром, через яку близько 6 мільярдів гривень щорічно виходило неоподатковані», – заявляє Арсеній Яценюк.

Податкові реформи Яценюка писали люди Азарова?

Наразі питання – чи підтримає парламент урядові законопроекти – залишається відкритим. Зокрема, як розповідають депутати, увечері 22 грудня урядові законопроекти в бюджетній та податковій сферах були піддані різкій критиці на засіданні фракції «Блоку Петра Порошенка».

Економіст Володимир Дубровський вважає, що над урядовими змінами до податкового кодексу працювали люди, які мислять у репресивних категоріях.

«Це ті кадри, які ще свого часу растив Азаров. Вони покладаються на покарання, покарання і ще раз покарання, а це означає: хабар, хабар і ще раз хабар», – зазначає експерт.

Що ж до проекту держбюджету на наступний рік, то народні депутати, зокрема, й члени профільного парламентського комітету кажуть, що напередодні 22 грудня не отримали текст документу, а тому не можуть його прокоментувати. У свою чергу, голова Верховної Ради Володимир Гройсман вважає, що бюджет-2015 має забезпечити проведення реформ та забезпечити основи місцевого самоврядування.
За словами спікера, зважаючи на ситуацію в країні, парламент має працювати протягом усього січня наступного року, без канікул.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG