Доступність посилання

ТОП новини

Віряни судяться з владою Дніпропетровська через приватизацію столітнього храму


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську віряни Української автокефальної православної церкви судяться з обласною радою, домагаючись передання їм будівлі сторічної давнини, яку вважають храмом. Споруда в самому центрі міста була приватизована як нежитлове приміщення понад 10 років тому, однак відомо про це стало не одразу. Віряни наполягають: продаж будівлі незаконний. Вони замовили експертизу, яка довела, що споруда була зведена як храм. Між тим в обласній раді зазначають, що приватизація законна, адже доказів того, що це нерухоме майно має історичне чи релігійне значення, не знайшли.

Хрестовоздвиженська церква в самому центрі Дніпропетровська, на теперішній вулиці Короленка, була закладена на початку 20 століття, розповідають віряни. Храм, збудований в стилі українського бароко, мав увічнити пам'ять про солдатів, загиблих в роки Першої світової війни: у стінах були спроектовані спеціальні ніші для плит, на яких мали бути викарбувані імена полеглих. Однак до приходу радянської влади все замислене архітектори здійснити не встигли. За часів СРСР споруда церкви за призначенням не використовувалась – була перепланована під чотириповерхову будівлю, де діяв зварювальний технікум, а потім закрита на реконструкцію.

«Будівля в центрі міста продана всього за 130 тисяч гривень»

Обласний благочинний Дніпропетровської області Дніпропетровсько-Запорізької єпархії УАПЦ отець Ніканор каже: справа про визнання будівлі культовою спорудою й передання її вірянам тягнеться вже майже 8 років. За його словами, на запити релігійної громади з обласної ради кілька разів відповідали, що споруда перебуває в комунальній власності, однак 2011-го стало відомо, що вона давно вже в приватних руках. Священик дивується сумі, за яку реалізували будівлю.

«Ми вважаємо, що спіймали владу на незаконному продажі будівлі. То зараз там всередині все зруйновано, а на момент продажу це була чотириповерхова будівля, з кімнатами, у самому центрі міста. 850 квадратних метрів – продано всього за 130 тисяч гривень. Документів про продаж цієї будівлі в архіві немає. Між тим ми маємо докази того, що це був храм візантійського типу, збудований в стилі українського бароко, це підтвердила експертиза державного підприємства «Укрзахідпроектреставрація», – розповів Радіо Свобода о. Никанор.

Зараз справа про передання будівлі колишнього храму вірянам розглядається в апеляційному адміністративному суді, раніше окружний суд відмовився задовольнити позов релігійної громади. Тепер віряни заручились підтримкою громадських активістів і провели пікет.

Між тим в обласній раді позов релігійної громади щодо передання їй будівлі вважають необґрунтованим. Представник відповідача Михайло Кравченко заявляє: ані обласний архів, ані історичний музей не змогли підтвердити те, що спірна будівля була культовою спорудою, вона також відсутня в реєстрі пам’яток національного або місцевого значення.

«Відповідно до документів, а саме – листів з державного архіву, відповідно до історичної довідки – немає інформації про розміщення по вулиці Короленка, 20 цієї архієрейської церкви», – сказав представник сторони відповідача.

Храм чи нежитлова будівля?

Про необґрунтованість вимог вірян щодо будівлі заявляють і в приватній компанії, яка наразі є господарем споруди. Відповідаючи на питання суду, представник інтересів фірми заявив: придбали будівлю заради земельної ділянки і розпоряджаються нею, як вважають за потрібне.

«Вважаємо, що позовні вимоги позивача порушують наші права як єдиного законного власника нерухомого майна в частині витребування майна без належних на те правових підстав. Зазначаємо, що ми маємо повні повноваження законного власника майна. Дане майно не кваліфікується як культурне або релігійне. На сьогодні в органах державного реєстру дане майно зареєстроване як нежитлова будівля загального призначення. Це цільове призначення не змінювалось щонайменше 30 років », – сказав представник фірми-власника будівлі Сергій Кочура.

Суд, який розглядає справу про передання будівлі вірянам наразі оголосив перерву і вирішив затребувати додаткові документи, зокрема, протокол сесії облради, де затверджувалась приватизація. Наступне засідання суду призначили аж на березень 2015 року.

Між тим споруда сторічної давнини перебуває в жалюгідному стані: одна зі стін майже повністю зруйнована, інші – в тріщинах, навколо будівлі – уламки старовинної цегли, бур’яни та сміття.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG