Доступність посилання

ТОП новини

У Лукашенка своя гра щодо України і Росії


Володимир Путін та Олександр Лукашенко
Володимир Путін та Олександр Лукашенко

«Ні в період Кримського кризи і анексії півострова, ні в період військового конфлікту на Донбасі Білорусь нічого реально не зробила» – експерт

У Мінську сьогодні проводить чергову зустріч тристороння контактна група щодо України. Зустріч відбудеться на тлі нещодавнього візиту до Києва білоруського президента Олександра Лукашенка і саміту Євразійської економічної ради, який відбувся у вівторок у Москві.

«Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Анґелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом та президентом Росії Володимиром Путіним. Керівники держав домовилися про наступні зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську в середу і в п’ятницю цього тижня», – йдеться в повідомленні прес-служби українського президента.

У Мінську переговори контактної групи проходили тричі. Перше засідання відбулося 31 липня, коли сторони обмінялися умовами для припинення вогню на сході України. 5 вересня вже вдалося домовитися про режим припинення вогню на Донбасі, обмін полоненими та доставку гуманітарної допомоги. 19 вересня сторони вирішили розвести війська під контролем ОБСЄ.

Нинішнє засідання контактної групи щодо України було заплановане ще 21 грудня в Мінську, проте представники київської влади та угруповань «ДНР» і «ЛНР» не могли узгодити дату та порядок денний переговорів. Певний прорив стався після візиту 21 грудня до Києва Олександр Лукашенка, який заявив під час зустрічі з Петром Порошенком, що Білорусь буде робити все можливе для встановлення миру в Україні.

Петро Порошенко та Олександр Лукашенко у Києві. 21 грудня 2014 року
Петро Порошенко та Олександр Лукашенко у Києві. 21 грудня 2014 року

Політолог Валерій Карбалевич пояснює сенс українських маневрів Лукашенка: «Справді, Лукашенко намагається грати роль миротворця, і його візит до Києва напередодні саміту в Москві дуже важливий. Він виконав дві функції. По-перше, повернути Білорусі той статус миротворця, який останнім часом потьмянів, бо контактна група в Мінську ніяк не могла зібратися. І тут виходить, що Лукашенко з’їздив до Києва, і через кілька днів зустріч у Мінську відбудеться. І Лукашенко може присвоїти собі лаври, що це сталося завдяки його візиту. Друге завдання, яке Лукашенко вирішував завдяки своїй поїздці до Києва, – маленький шантаж Росії. Минулого тижня до МЗС Білорусі були викликані посли країн Європи, і білоруська сторона поскаржилася їм на неправильну поведінку Росії. На цьому тлі відбувся і другий вже за останній час візит Лукашенка до Києва. Очевидно, це спосіб тиску на Москву, щоб отримати від неї чергові дивіденди».

Політолог Павло Усов в інтерв’ю популярному сайту «Білоруський партизан», одному з тих інтернет-ресурсів, які з 19 грудня заблоковані на території Білорусі, заявив, що Лукашенко бачить в Україні зручний трамплін для стрибка до Європи.

«Наскільки він буде вдалим, можна сумніватися, але те, що керівник Білорусі бажає по максимуму використовувати ситуацію в Україні в своїх інтересах, – очевидно. Вибудовуючи партнерські відносини з Україною, Лукашенко сподівається повернути довіру Європи», – зазначає політолог.

Ні в період Кримського кризи і анексії півострова, ні в період військового конфлікту на Донбасі Білорусь нічого реально не зробила
Павло Усов

Павло Усов пропонує не переоцінювати так звану «проукраїнську позицію» Лукашенко: «Ні в період Кримського кризи і анексії півострова, ні в період військового конфлікту на Донбасі Білорусь нічого реально не зробила. Хоча Мінськ офіційно не підтримав анексію, він її не засудив і залишається вірним у своїх діях Росії. Єдине, чого хотів би Київ, щоб Білорусь протягом доби не стала другим або третім російським фронтом. Я не впевнений в тому, що Мінськ буде в змозі протидіяти натиску Москви, якщо такий сценарій реально почнеться», – вважає політолог .

Ще більшу увагу викликали в Білорусі вчорашні заяви Олександра Лукашенка, що прозвучали на саміті ЄАЕС в Москві. Несподівано заговоривши про президентські вибори в Білорусі, які повинні відбутися в 2015 році, Лукашенко закликав «заспокоїтися» тих, хто хоче його «відбудувати». «Лукашенко обрав білоруський народ; він стане президентом, якщо він цього захоче», – заявив білоруський керівник. Можливо, це була непряма відповідь на нещодавню фразу посла Росії Олександра Сурікова, який раптом висловив сумнів, що Лукашенко піде на чергові вибори.

Олександр Лукашенко та Володимир Путін у Москві. 23 грудня 2014 року
Олександр Лукашенко та Володимир Путін у Москві. 23 грудня 2014 року
Лукашенко дає зрозуміти, що голими руками його як і раніше не візьмеш
Олександр Класковський

«Аналітики інтерпретували настільки недипломатичний пасаж дипломата як дзвіночок з Кремля. У коментарях звучало: Росія хоче як мінімум приструнити білоруського партнера за свавілля, в тому числі і щодо українського питання. У відповідь Лукашенко дає зрозуміти, що голими руками його як і раніше не візьмеш», – пише в «Білоруських новинах» журналіст Олександр Класковський.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Циганков

    Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету, в журналістиці – з 1990 року. У жовтні 1991 року став одним із двох засновників першого неурядового інформаційного агентства «БелаПАН». Потім працював у газеті «Звязда», був кореспондентом у Білорусі російської «Независимой газеты», Associated Рress та оглядачем газети «Свобода». Співпрацюю з Білоруською редакцією Радіо Свобода з 1994 року. Кореспондент Російської служби Радіо Свобода в Білорусі. У 1995 році отримав першу премію імені Алеся Адамовича Білоруського ПЕН-центру за журналістику в газеті «Свобода». Лауреат премії БАЖ у 2007, 2008 та 2016 роках.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG