Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко переводить резиденції з газу на дрова


Президентська резиденція «Залісся» перейшла на опалення дровами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:07 0:00

Президентська резиденція «Залісся» перейшла на опалення дровами

У планах управління справами президента – опалювати дровами й відходами більшість своїх об’єктів

Київ – Офіційні резиденції президента і державні санаторії переходять з газу на дрова. Першими це зробили резиденція «Залісся» та санаторій у Пущі-Водиці, тепер вони в кілька разів економлять на опаленні. Автори альтернативної технології опалення запевняють, що її можна застосовувати і в електроенергетиці, й у котельнях великих міст. Однак експерти говорять про перешкоди, які можуть при цьому виникнути.

Державна резиденція «Залісся» на межі Київської та Чернігівської областей щороку витрачала більше мільйона гривень на опалення. Забезпечували його старі газові котли, які давали гарячу воду й тепло у маєтки резиденції та в розкидані по території підсобні приміщення й житло для персоналу. Загальна площа цих будівель – три з половиною тисячі квадратних метрів. Державне управління справами президента, яке опікується цією резиденцією, вирішило перевести її на дрова. Інвестор, який виграв конкурс, встановив твердопаливні котли безкоштовно, але отримав право продавати теплову енергію резиденції. Зі свого боку, ДУС продає теплопостачальникові дрова (відходи від догляду за тисячами гектарів довколишнього лісу), і в підсумку річна економія на опаленні складає 900 тисяч гривень, пояснює Радіо Свобода керівник державного управління справами Сергій Березенко.

Маємо в першу чергу зробити ті кроки, які дадуть нам змогу зекономити на опаленні, зменшити споживання газу, і вийти на той рівень енергетичної безпеки України, якого вимагають уряд і президент
Сергій Березенко

«Ми маємо в першу чергу зробити ті кроки, які дадуть нам змогу зекономити на опаленні, зменшити споживання газу, і вийти на той рівень енергетичної безпеки України, якого вимагають уряд і президент. Ми встановили газові котли на дровах, а до цього 1,2 мільйона гривень на рік ішли тільки на закупівлю 150 тисяч кубів газу, не рахуючи роботи операторів та інших витрат», – запевнив керівник ДУС.

В резиденції спорудили навіси, під якими вже складені дрова на всю зиму. За словами персоналу, раніше на день опалення резиденції йшло в середньому 1000 кубометрів газу на добу, зараз – 6 кубометрів дров, що приблизно ушестеро дешевше з точки зору вартості палива. На трубі котельної – система газоочищення, тому дим з неї майже непомітний. Єдиний недолік – потрібен працівник, який періодично завантажує дрова до котла вручну. На іншому об’єкті Державного управління справами і це питання вирішили.

«Ми можемо переводити на відходи електростанції» – розробник котлів

Санаторій «Пуща-озерна». Одне з підсобних приміщень – зовсім нове: тут височіють гори тріски з відходів деревини. Автоматичний конвеєр подає її до сусідньої котельної, яку восени перевели з газу на тверде паливо. Тепер вона може працювати і на вугіллі, й на торфі та будь-яких твердих органічних відходах, пояснює Радіо Свобода Євген, представник компанії «РПС-Енергія», яка розробила і втілила цю технологію.

«Ми застосували нові методи подачі палива: принцип живого дна без гідравліки. Рамка, яка розрівнює паливо і паливна решітка – на водяному охолодженні, тому не потребують заміни понад 30 років. Наші котли можуть працювати на різному твердому паливі, на всіх відходах, які горять, на торфі й намулі з міської каналізації, – стверджує розробник. – При потребі можна завантажувати їх вручну дровами. Саме цей котел унікальний тим, що не має значення ані сорт тріски чи іншого палива, ані його вологість».

Технологію з нагріванням повітря й подачею на ґрати з паливом всередині котла підприємство РПС «Енергія» розробило й почало запроваджувати на Донбасі, а потім в інших регіонах України. Найбільший проект – Смілянська ТЕЦ, яку «РПС-Енергія» автоматизувала та перевела на деревну тріску. Компанія евакуювалася з Луганська через бойові дії, й продовжує роботу в Києві, модернізуючи нові об’єкти. Новатори готові намір переводити на альтернативне паливо теплові електростанції, якщо отримають згоду власників і держави. На один енергоблок може піти близько 5 місяців, запевняють в «РПС-Енергія».

Зі свого боку, Державне управління справами президента має намір переводити з газу на альтернативне паливо майже всі свої об’єкти, за попередніми підрахунками, це дасть десятки мільйонів гривень економії щороку, і зменшення річного споживання газу на сотні тисяч кубометрів. Подібними технологіями в державних резиденціях та санаторіях вже зацікавилися підприємці та комунальники Київщини.

Нині в Україні зупинилися 19 енергоблоків теплових електростанцій, через те, що на цих ТЕС закінчилося вугілля. Ті шахти, які перебувають під контролем України, видобувають паливо, більше придатне для металургії, яке в чистому вигляді на українських ТЕС спалювати складно, стверджують у аналітичному центрі «Діксі груп». Стабільно працюють ті електрогенеруючі потужності. Які вже перевели на альтернативне паливо, серед них – і Смілянська ТЕЦ. Але перевести енергоблок на інше тверде паливо можна не менше ніж за 5 місяців, стверджують у компаніях, які на цьому спеціалізуються.

Використовуючи новітні технології, подібні до тої, яка діє в «Пущі-Озерній», Україна може поступово переводити теплові та енергогенеруючі потужності з енергетичного вугілля на інші його види та на різноманітне тверде паливо, вважає енергетичний експерт Володимир Ларцев. Але він говорить і про перешкоди на цьому шляху.

Енергогенеруючі компанії не хочуть цього робити, бо їхнє керівництво не хоче нічого змінювати та втрачати свій хліб
Володимир Ларцев

«Котли – всі різні, десь можна це запровадити, десь ні. Головна проблема не в тому, що цього не можна зробити (технологічно це можливо), а в тому, що потрібні кошти (зокрема, інвестиції), і бажання держави це зробити. Але енергогенеруючі компанії не хочуть цього робити, бо їхнє керівництво не хоче нічого змінювати та втрачати свій хліб».

Володимир Ларцев та інші експерти визнають, що переходові на альтернативні види твердого палива перешкоджають газове та вугільне лобі, які заробляють на офіційному та неофіційному продажу цих ресурсів.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG