Доступність посилання

ТОП новини

Чотири вибухи за добу: чи реальна в Україні загроза терактів?


Місце попереднього вибуху в будівлі волонтерської організації. Одеса, 10 грудня 2014 року
Місце попереднього вибуху в будівлі волонтерської організації. Одеса, 10 грудня 2014 року

Більшість інцидентів – без жертв, обставини одного з вибухів встановлюють. У РНБО обіцяють додаткові заходи безпеки

Київ – Чотири вибухи: два у Києві, в Харкові та Одесі – пролунали за останню добу. У МВС кваліфікують деякі з цих інцидентів як теракти, спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні. У РНБО обіцяють додаткові заходи безпеки, аби не допускати пересування між містами диверсійних груп.

У центрі столиці невідомий кинув вибуховий пристрій під ноги депутатам, серед яких був перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій. Про це минулої ночі повідомив начальник Головного управління МВС у Києві Олександр Терещук.

«Повз готель («Київ» – ред.) проходив молодий чоловік, який під ноги їм кинув гранату. У подальшому він побіг у бік Кріпосного провулку, працівники міліції переслідували його, він кинув під ноги правоохоронцям гранату, від чого постраждав один зі працівників міліції, зараз він госпіталізований», – сказав він.

Андрій Парубій невдовзі написав на своїй Facebook-сторінці, що не постраждав, однак про тип гранати, яку використав зловмисник, йому невідомо.


Про ще один нічний вибух в одному із київських гуртожитків дослідного заводу імені Патона на Печерську розповіла Радіо Свобода речниця столичної міліції Юлія Мусташ.

«У результаті вибуху загинув 25-річний місцевий мешканець, ще двох місцевих мешканців у дуже тяжкому стані лікарі швидкої допомоги направили до реанімації», – зазначила вона.

За словами Мусташ, правоохоронці відкрили провадження за статею «убивство через необережність», причини вибуху встановлюють.

Активісти пов’язують вибух у Харкові зі своєю волонтерською діяльністю

Трохи раніше у Харкові вибух пролунав поряд із зачиненим меблевим магазином на вулиці Римарській – теж фактично у центрі міста. Постраждалих немає, тільки пошкоджена стіна магазину і вилетіли шибки, повідомляють тамтешні правоохоронці.

У центрі Харкова пролунав вибух
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00


Харківський активіст В’ячеслав Дуда, який назвався співробітником згаданого магазину, пов’язує інцидент із критикою харківського міського голови Геннадія Кернеса та волонтерською діяльністю працівників магазину.

«Позаду магазину заклали якийсь вибуховий пристрій. Вибух ми пов’язуємо із подіями, що відбулися вранці біля міськради», – зазначив Дуда.

Йдеться про сутички між громадськими активістами та міліцією і охороною мерії. Демонстранти вимагали вільного доступу на сесію, щоб мати можливість стежити за ухваленням рішень депутатами.

У мерії причетність заперечують. Зокрема, заступник харківського міського голови Ігор Терихов заявив, що переконаний в ефективному розслідуванні.

Упродовж листопада і грудня в Харкові трапилася низка вибухів поблизу стратегічних об’єктів: військових частин і шпиталю, неподалік залізничних колій. Міліція розслідує факти вибухів за статтею «навмисне ушкодження майна». За статтею «теракт» розслідувався лише вибух у пабі «Стіна», внаслідок якого є потерпілі.

В Одесі підозрюваного в організації одного з вибухів знайшли мертвим – МВС

В Одесі вибух прогримів на залізничній станції. Так само обійшлося без жертв. Ще один такий випадок зафіксували на день раніше – у центрі міста біля житлового будинку, де розташований штаб громадської ініціативи «Ради громадської безпеки». Під час розслідування інцидентів правоохоронці вийшли на слід 55-річного мешканця Придністров’я. Про це повідомляють на сайті обласної міліції. Там же з’явилась інформація, що тіло підозрюваного знайшли на узбіччі міжміської траси із слідами, характерними для дорожньо-транспортної пригоди.

Вибух в Одесі, 23 грудня 2014 року
Вибух в Одесі, 23 грудня 2014 року

В РНБО розповіли про посилення заходів безпеки

Зорян Шкіряк
Зорян Шкіряк

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк заявив, що вибухи у Києві, Харкові та Одесі можуть бути пов’язані і спрямовані на дестабілізацію ситуації в країні.

Це свого роду технологія Кремля після абсолютного провалу їхніх спроб збурювання населення і підняття антиукраїнських настроїв
Зорян Шкіряк

«Це свого роду технологія Кремля після абсолютного провалу їхніх спроб збурювання населення і підняття антиукраїнських настроїв і відокремлення від України. Таким чином вони намагаються по цій лінії (Південного Сходу – ред.) дестабілізувати ситуацію», – сказав Шкіряк.

Офіційна Москва участь своїх спецслужб і регулярних військ у збройному протистоянні на Сході України заперечує.

Президент Петро Порошенко заявив про наявність проблем у координації та взаємодії між різними установами і доручив керівникам областей посилити охорону стратегічних об’єктів інфраструктури.

Секретар РНБО Олександр Турчинов, у свою чергу, повідомив про намір зменшити кількість пропускних пунктів через оборонні рубежі у Луганській та Донецькій областях та на кордоні з Кримом, посилення контролю над тими, хто їх перетинає, та перекриття обхідних шляхів, аби «заблокувати будь-яку можливість проникнення терористичних та диверсійних груп».

Про імовірність диверсій на «мирній» території України експерти говорили ще наприкінці червня після вибухів на залізниці Запоріжжя та у Луганській області.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG