Доступність посилання

ТОП новини

Україні треба бути готовою, що Путін не зупиниться (огляд преси)


Держава має застосувати блокаду частини Донбасу, яку окупували бойовики

Україні треба бути готовою, що Путін не зупиниться і йтиме до кінця. Тому, як переконує дописувач «Газети по-українськи», держава має застосувати блокаду частини Донбасу, яку окупували бойовики. Бо за найгіршого сценарію окупанти з «ДНР» та «ЛНР» за сигналом Москви влаштовуватимуть теракти по всій країні. Має бути тверда позиція української влади – не визнавати жодних «республік» на Донбасі. Припинити свято щедрості, коли Україна витрачає по 200 мільйонів доларів на місяць, постачаючи сепаратистам електрику та газ. Україна має два можливі сценарії розвитку ситуації в Україні 2015 року – або стабілізація ситуації та досягнення миру, або крах держави. Для досягнення першого українцям має вистачити сил контролювати владу. Бо поки реформами ніхто всерйоз не займається, переконує газета.

Цього року українці можуть підбивати підсумки щонайменше за два десятиріччя – від 1994 до 2014 років. Це період повного циклу від зародження кланово-олігархічної системи до початку її краху. Нині ж, як наголошує газета «День», в Україні потрібно демократизувати систему та проводити децентралізацію влади і впроваджувати реформу місцевого самоврядування. Щоб Україна не залежала від купки еліт, які сконцентрували свої впливи та статки на національному рівні. Регіональні еліти є підпорядкованими певним кланам, які не дають Україні розвиватися. Централізована система небезпечна і з точки зору національної безпеки, бо якщо всіма ресурсами в державі розпоряджається невеличка купка людей, то достатньо тиснути на них, щоб отримати всі преференції, зазначає видання.

Уряд, що ухвалив програму реформ, натрапив на перешкоду непереборної сили – власний страх, переконує тижневик «Новое время». Видання нагадує, що спочатку уряд почав рішуче, запропонувавши ще 11 грудня серйозні зміни, а саме: ліквідовувати майже три десятки контролюючих відомств; зруйнувати олігархічні монополії; децентралізувати бюджет; вивести з тіні зарплати, прибравши тяжкий фіскальний вантаж. Однак 23 грудня парламентарії вже побачили дивні трансформації у рішучості Кабміну. Зокрема, урядовці в проекті бюджету на наступний рік вже передбачали фінансування структур, які попередньо були передбачені до скорочення. Очевидно, що уряд не в змозі привести в дію висунуту ним же програму перетворень. На цьому наголошується в статті «Переступити через себе».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG