Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція проходить випробування на міцність


У депутатів з більшості різні уявлення про регламент і методи роботи

Київ – Ухвалення закону про розширення повноважень РНБО, розгляд бюджету та урядового пакету реформ виявили істотну неузгодженість усередині коаліції. Обговорення законопроектів примітне не так протистоянням між владою та опозицією, як суперечками всередині самої коаліції. На думку експертів, гострі суперечки свідчать про те, що значну частину принципових питань фактично не проговорювали в ході підписання коаліційної угоди, або до коаліційних домовленостей політики з більшості поставилися недбало.

Заступник голови фракції «Народний фронт» Сергій Пашинський радить партнерам по коаліції, які не схвалюють проект бюджету на 2015 рік, відкликати своїх міністрів із уряду. Ця заява пролунала у сесійній залі у відповідь на критичні зауваження з боку представників інших фракцій, що входять до більшості. Зокрема, заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко зазначає, що це прем’єр шантажує більшість своєю відставкою, в разі провалу урядових ініціатив, та ігнорує депутатські пропозиції.

Перед цим коаліція лише з другої спроби ухвалила закон про розширення повноважень РНБО, розгляд якого також супроводжувався гострими суперечками. Загалом, у чинній Верховній Раді склалася практика, коли парламентську трибуну блокують не опозиціонери, як це було раніше, а одні представники більшості проти інших.

Є таке відчуття, що коаліція існує лише де-юре, а де-факто її кожного дня треба наново формувати
Євген Магда

«В уряду погано поставлена інформаційна політика. У Кабміні не можуть переконати у тому, що вонипропонують щось спрямоване саме на ефективну діяльність. Загалом, є таке відчуття, що коаліція існує лише де-юре, а де-факто її кожного дня треба наново формувати», – каже політолог Євген Магда.

Усередині коаліції є дві частини: одна за регламент, а друга – проти – Луценко

Протистояння довкола проекту бюджету та реформаторських законів свідчать про те, що в ході коаліційних переговорів фактично не йшлося про спільну законотворчу діяльність. За словами Євгена Магди, «виходить, що розмова йшла насамперед про розподіл портфелів, і це стає все більш і більш очевидним».

Також гострі суперечки довкола бюджету-2015 та урядового пакету реформ пояснюють невідповідністю коаліційній угоді.

Казали, що ми позбавимося тіньових схем. Позбавлення від тіньових схем ми поки що не побачили
Ігор Луценко

«Казали, що ми позбавимося тіньових схем. Позбавлення від тіньових схем ми поки що не побачили. Ми не побачили жодної радикальної ініціативи від уряду щодо того, яким чином ми позбавимося трансфертного ціноутворення, податкових ям», – зазначає депутат від фракції партії «Батьківщина» Ігор Луценко.

Утім, як самі народні обранці так і народні обранці упевнені в тому, що коаліція у підсумку ухвалить бюджет на 2015 рік. Однак протистояння всередині парламентської більшості на цьому не закінчиться. Адже основною причиною гострих суперечок є не так розбіжність у поглядах, скільки різне бачення методів роботи.

«Усередині коаліції є дві частини: одна за регламент, а друга – проти. Одні люди вважають, що треба дотримуватися бодай базових засад процедури. А інші вважають, що процедура це ніщо, а головне – це отримати документ із підписом», – коментує ситуацію Ігор Луценко.

З огляду на часті конфлікти, позафракційний депутат Віктор Балога радить колегам з більшості вирішувати питання на раді коаліції і приходити до сесійної зали із вже готовими рішеннями, а не влаштовувати публічні розборки.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG