Доступність посилання

ТОП новини

Російські офіцери в АТО: врегулювання чи розвідка?


Вояки Росії приходять на позиції української армії як представники спільного Центру з припинення вогню на Донбасі

Київ – У складі спільних груп з припинення вогню на Донбасі працюють зокрема й російські офіцери. Вони з’являються на позиціях поблизу гарячих точок лінії фронту, визнають як у штабі АТО, так і народні депутати. Якщо в ОБСЄ пояснюють це необхідністю врегулювання конфлікту, то в українському парламенті перебування російських офіцерів на Донбасі вважають незаконним, навіть у складі місії з урегулювання конфлікту.

Російських офіцерів, які представляються «учасниками групи з встановлення лінії розмежування», українські вояки бачили 25 грудня між селами Піски і Красногорівка. Про це повідомив у соцмережах лідер групи «Інформаційний опір», депутат від «Народного фронту» Дмитро Тимчук.

«Ці російські військовослужбовці вільно пересуваються у тому числі в районах розташування українських військ. Тим часом, серед даних представників Росії ідентифіковані офіцери російської військової розвідки (ГРУ ГШ ВС РФ)», – зазначає він.

Речник АТО: Триває непублічна робота з врегулювання

Військові офіцери України, Росії і представники ОБСЄ працюють над лінією розмежування – так званою буферною зоною – між українськими військами та сепаратистами на Донбасі. Так пояснив присутність росіян з-поміж українських позицій речник АТО Андрій Лисенко, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

«Дійсно, є така робота, вона ведеться непублічно. Це якраз процес контролю лінії розмежування, і саме ця праця наших офіцерів і представників іншої країни, у тому числі представників ОБСЄ, дозволяє нам наближати режим тиші до ідеального показника. Уже кілька днів поспіль у нас не гинуть військовослужбовці і значно вщухли обстріли. Хоча ми спостерігаємо провокаційні обстріли», – наголосив Лисенко.

Водночас, речник не уточнив, де саме працюють міжнародні представники сторін, нагадавши, що створення лінії розмежування, «буферної зони», є одним із ключових пунктів Мінських домовленостей. Водночас у прес-центрі АТО не змогли пояснити, в якому юридичному статусі перебувають російські військові: як представники сторони конфлікту чи як посередники, і чи легально вони потрапили на територію України.

Як і прес-центр антитерористичної операції, Дмитро Тимчук констатує зменшення інтенсивності обстрілів на лінії фронту, однак не пов’язує її з діями російсько-української групи з встановлення лінії розмежування.
Офіцери російської армії діють у складі «Центру з припинення вогню на Донбасі», куди також входять представники ОБСЄ, українські військові та представники сепаратистів. Днями ОБСЄ повідомило, що зону військового конфлікту на сході України патрулюватимуть спільно російські та українські вояки, і що про це є домовленості з українським штабом АТО та «Центром з припинення вогню на Донбасі».

Натомість секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що патрулювання української території російськими військовими неприпустимо, після чого ОБСЄ спростувало свою заяву, повідомивши, що домовитися про спільне патрулювання не вдалося.

Спільне патрулювання в обхід парламенту

Те, що російські офіцери пересуваються по українських позиціях на Донбасі разом з ОБСЄ – неможливо без домовленостей з українським керівництвом, і треба з’ясувати, хто саме дав на це згоду, заявив Радіо Свобода позафракційний депутат Борислав Береза, який наголосив, що погоджуватися на офіційну присутність російських офіцерів – неприпустимо.

Сам «Центр з припинення вогню на Донбасі» посилається у своїй діяльності не на закони чи рішення органів української влади, а лише на власне положення та на текст Мінських домовленостей.

Не було жодного законного рішення про присутність в Україні іноземних вояків, в тому числі росіян для розмежування на лінії фронту,пояснює Радіо Свобода депутат від «Самопомочі», заступник голови парламентського комітету з національної безпеки та оборони, командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко.

«Як депутат заявляю: згоду на розміщення іноземних військ на території України може давати лише Верховна Рада. Ми такої згоди не давали. Запускалася така інформація про «спільні походи» й раніше: про те, що Україна та Росія будуть разом моніторити кордон. Суспільство – категорично проти. Турчинов заявив, що спільне патрулювання – фейк. Якщо ж після репліки представників штабу АТО виявиться, що це не фейк – будемо діяти. Ми маємо право незаконні збройні формування на території України знищувати», – наголосив Семенченко.

Він та інші депутати, які прийшли до парламенту з фронту, припускає, що ідеї спільного розмежування і патрулювання належать тим самим особам, чиї дії призвели до виникнення «Іловайського котла».

Тоді як в експертному середовищі обговорюється припущення, що подібні групи з врегулювання конфлікту за участі російських вояків насправді мають на меті розвідку в інтересах Російської Федерації.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG