Доступність посилання

ТОП новини

Порада експертів: «Глибше свердлиш – більше газу»


Видобувні компанії й аналітики закликають уряд підтримати створення нових свердловин, щоб зменшити закупівлю газу за кордоном

Київ – Україні варто збільшувати видобуток власного газу, щоб менше купувати його за кордоном, і вільні кошти вкладати в розвиток економіки, радять представники видобувників та експерти. Вони говорять про можливість розконсервації свердловин радянських часів та про створення нових, але вбачають перешкоду в зростанні податків на видобуток газу. Про зменшення цього податку говорять і в парламенті, однак позицією уряду нині є збільшення плати за користування надрами.

Україна розвідала і видобуває не більше ніж 15% від енергоресурсів у своїх надрах, заявила у п’ятницю, посилаючись, зокрема, на дослідників зі США, директор департаменту енергетики Міжнародного центру перспективних досліджень Наталя Слободян.

Україна належить до числа держав світу, які мають на своїй території запаси всіх енергоресурсів
Наталя Слободян

«Україна належить до числа держав світу, які мають на своїй території запаси всіх енергоресурсів. Це нафта, газ, вугілля, торф, уран. Але на сьогодні це не надало державі енергетичної безпеки. Газ в енергобалансі України займає 40%, але лише третину цього ресурсу держава видобуває самостійно», – констатує Наталія Слободян.

Вона згадує, що у 1970-х роках видобуток газу на території України перевищував 60 мільярдів кубометрів на рік, і тодішня УРСР його експортувала. Нині більшість свердловин виснажена, ще частина – законсервована в радянський час, визнає експерт. Відтак вона вважає, що українських газовидобувників варто заохочувати робити нові свердловини, і це дасть зростання річного видобутку вже в найближчі роки, навіть без урахування нетрадиційного (сланцевого) газу.

Україна має суттєві поклади газу на глибинах, більших за 4 тисячі метрів, запевняє директор підприємства «Науково-дослідне і конструкторське бюро бурового інструменту» Ярослав Кунцяк.

Він зазначає, що наразі в Україні є для цього і технології, і фахівці, однак держава має підтримати ті видобувні компанії, які орієнтуються на створення нових свердловин. Першим кроком Ярослав Кунцак пропонує поновити видобуток на численних свердловинах, законсервованих у радянський час, замість того, щоб платити за дорожчий імпортний газ суми, співмірні з річним бюджетом України.

«Державний бюджет – це 22 мільярди доларів на рік, а для купівлі газу Україні треба 15 мільярдів», – зауважує Куциняк.

Газу буде більше, якщо податок зменшиться?

Собівартість видобутку українського газу різниться від родовища до родовища, однак у середньому вона наближається до 150 доларів, не враховуючи вартості буріння нових свердловин, заявив Радіо Свобода фінансовий директор «Карпатигаз» Артур Сомов. Відтак, за його словами, підвищення мит на видобуток блакитного палива не стимулює видобувні компанії на розробку нових родовищ і збільшення видобутку. Красномовним прикладом цього стала заява про вихід із українського ринку компанії Shevron, вважає Сомов. У разі ж зміни урядової політики у цьому напрямку він прогнозує, що видобування газу в Україні може зростати до 5 мільярдів кубометрів на рік.

«Більшість наших свердловин – на завершальній стадії експлуатації. До того ж є анексія Криму і втрата контролю над шельфом (частково Україна його відновила, повернувши під свій контроль газорозподільні мережі на Арабатській стрілці). У цих умовах єдиним шляхом є розробка родовищ глибокого залягання, а це складна, ресурсоємна робота, якої не виконати без закордонних інвесторів», – зазначає Артур Сомов.

Україна дійсно має технічний потенціал і поклади для того, щоб досить швидко збільшити видобуток газу в Україні, але нині тенденція є зворотною через пропозиції уряду збільшити податковий тиск на газовиків, пояснює Радіо Свобода член парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, депутат від «Батьківщини» Олексій Рябчин.

Маємо потенціал для збільшення видобутку. Але Кабінет міністрів пропонує зберегти високу рентну ставку на видобуток газу (55%), це не дозволяє інвесторам розробляти нові родовища
Олексій Рябчин

«Маємо потенціал для збільшення видобутку. Але в умовах економічної скрути Кабінет міністрів пропонує зберегти високу рентну ставку на видобуток газу (55%), яку підняли влітку – тимчасово до кінця року. А це не дозволяє інвесторам розробляти нові родовища, без яких збільшення видобутку не є можливим. Наразі розглядаються два варіанти: повернення до нижчої ренти чи збереження нинішньої. Газовидобувники вже заявили, що в останньому випадку згортатимуть свою діяльність», – прогнозує депутат.

Днями під час презентації проекту бюджету та супровідних законопроектів у парламенті прем’єр Арсеній Яценюк та керівник Міненерго Володимир Демчишин говорили про те, що, ймовірно, видобувним компаніям доведеться більше сплачувати до бюджету за користування надрами.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG