Доступність посилання

ТОП новини

Чи вистачає бюджетних грошей на всі реформи в медицині?


Чи вистачає бюджетних грошей на всі реформи в медицині?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Держава практично виконала план із закупівлі медикаментів

Держава практично виконала план із закупівлі медикаментів. Невирішеним напередодні Нового року залишається лише питання протезів. Міністр Олександр Квіташвілі скаржиться на те, що йому дісталось «важке міністерство з величезними проблемами». Лише після ухвалення парламентом держбюджету на наступний рік стане зрозумілим, чи вистачить грошей на всі заплановані реформи.

Олександр Квіташвілі
Олександр Квіташвілі

Міністерство охорони здоров’я України практично завершило процедуру закупівель медпрапаратів, які планувались на поточний рік. Загалом по тендерах витратили близько 2 мільярдів гривень, поінформував міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. Окрім того, він повідомив, що держава закупила для хворих на гепатит С і В ліків на 82 мільйони гривень.

«У чому була проблема: ми просто дуже боялися, що якщо у цьому році ми не встигнемо закінчити усі закупки, то щоб були запаси медикаментів, які дуже потрібні країні. Щоб 2015 рік ми почали «в плюсі», щоб не було проблем із доставкою та лікуванням. Цифри і договори свідчать, що нам вдалось це зробити», – заявив він.

Ендопротези закупити не встигли – Квіташвілі

Квіташвілі подякував команді Міністерства охорони здоров’я за роботу, яка, за його словами, «за два місяці змогла зробити роботу, на яку потрібен рік або навіть більше року». Єдиний тендер, який не вдалось провести, повідомив міністр – закупівля ендопротезів. На таке лікування серйозних хвороб суглобів держава готова витратити 20 мільйонів гривень.

Проблеми виникли через тендери, пояснив Квіташвілі. За його словами, закупівлі почали активно здійснювати лише упродовж останніх трьох місяців – їх «розморозили» з 1 жовтня після доручення прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Чому гальмувались держзакупівлі?

За інформацією МОЗ, була низка об’єктивних причин, які спричинили гальмування закупівель. Зокрема, мова йде про девальвацію гривні та, як наслідок, здорожчання імпортних медикаментів. Окрім того, вплинуло запровадження 7% ПДВ на ліки, що спричинило цінові обмеження для учасників конкурсних торгів. Також загальмували закупівлі «масові скарги учасників конкурсних торгів, подані до Антимонопольного комітету України та Міністерства охорони здоров’я». Квіташвілі обіцяє змінити схему проведення тендерів в Україні, аби надалі таких проблем не виникало.

Окрім того, повідомив міністр, невдовзі міністерство взагалі не займатиметься закупівлею медикаментів. Це хоч і не знищить корупцію повністю, говорить він, втім, дозволить ліквідувати безліч тіньових схем. Зокрема, займатись закупівлями пропонують ЮНІСЕФ.

«Я знаю, що відповідна служба має бути організована дуже швидко, можливо, в січні. Вона працюватиме з тендерними закупівлями за такою ж процедурою, як ми робили в Грузії: це електронні публічні процедури, дуже прозорі», – сказав міністр.

Витрати на медицину в держбюджеті-2015 планують скоротити майже на третину

Попереду в Міністерства охорони здоров’я багато роботи. Олександр Квіташвілі планує крок за кроком реалізовувати напрацьовану програму реформ. Втім, поки парламент не ухвалить держбюджет на 2015 рік, достеменно не відомо, чи вистачить грошей на усі плани МОЗ. Зокрема, за попередніми даними, з проекту держбюджету відомо, що витрати на медицину планують скоротити із 6,5 мільярдів до 4,8 мільярда гривень – а це майже третина.

Обговорення в уряді досі тривають. Квіташвілі повідомив, що додаткового мита на імпортні ліки не буде. Подробиць він не навів, пояснив, що робота в Кабміні триває.

За рішення запровадити додаткове мито проголосувала Рада у першому читанні у четвер, 25 грудня. Якби закон все ж ухвалили в цілому, це означало б подорожчання імпортних товарів у новому році щонайменше на 5-10 відсотків. Збір планується запровадити терміном на рік.

Хворіти страшно, заходити в лікарню страшно – Богомолець

Ольга Богомолець
Ольга Богомолець

Уряд, формуючи бюджет, звик виділяти кошти за залишковим принципом: «що залишалось, те і кидали», говорить Ольга Богомолець, яка очолила парламентський комітет охорони здоров’я. За її словами, сьогодні заходити в лікарню і хворіти страшно, адже недофінансування лікарень, подекуди, перевищує 50%.

«Сьогодні страшно потрапляти в лікарню, знаючи, що там немає ліків. І знаючи, що медсестра, яка має заробітну платню 1200 гривень, і платить за комунальні послуги 1200 гривень, абсолютно не має ніякого настрою, ні бажання, ні натхнення. І що у лікаря немає ніяких стимулів бути професіоналом», – говорить вона.

Згідно з планом діяльності уряду, в новий бюджет закладена норма скасування безкоштовної медицини. За словами Квіташвілі, неправильно, що держава виділяє кошти медичним закладам залежно від кількості ліжко-місць. Міністр пропонує «прив’язати» гроші, що виділяються на лікарню, а також зарплату працівникам до обсягу виконаної роботи та кваліфікації персоналу. Ця реформа дозволить із 2016 року почати впроваджувати в Україні страхову медицину для населення.

Верховна Рада продовжить роботу в неділю, 28 грудня, аби і далі працювати над законопроектами, що стануть основою держбюджету на 2015 рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG