Доступність посилання

ТОП новини

Грузинів, які воюють за Україну, можуть прирівняти до ветеранів


«Сім’ї загиблих у війнах на території Грузії та України повинні отримувати рівну допомогу від держави»

Звіад Мчедлішвілі

Прем’єр-міністр Грузії Іраклі Ґарібашвілі закликав припинити істерію через заяву Міністерства оборони, яка була зроблена після загибелі в Україні добровольця з Грузії Алеко Гріголашвілі. Тим часом грузинських громадян, які воюють в Україні, пропонують прирівняти до ветеранів, які брали участь у боях за територіальну цілісність країни. З такою пропозицією виступив опозиційний «Єдиний національний рух».

Міністр оборони Міндія Джанелідзе після скандалу, який вибухнув кілька днів тому навколо ввіреного йому відомства, з’явився перед журналістами. Мова йде про заяву Міноборони, в якій відповідальність за загибель в Україні грузинського добровольця Алеко Гріголашвілі повністю покладалася на колишню правлячу партію (пізніше в міністерстві цю заяву назвали помилкою, а текст був видалений з веб-сторінки відомства). Однак Джанелідзе, який прийшов на засідання уряду, не став відповідати на запитання журналістів. Говорити замість нього довелося прем’єр-міністру Іраклію Ґарібашвілі: «Мені абсолютно незрозумілий ажіотаж, який піднявся в суспільстві у зв’язку з поширеною оборонним відомством заявою. Розмови і міркування про те, що Міндія Джанелідзе повинен чи не повинен йти у відставку, гадаю, неправильні. Напевно, розумніше буде своєчасно припинити цю розмову і цю саму справжню істерію».

Нам видається неймовірним, щоб в Грузії, яка окупована Росією, був такий міністр оборони
Георгій Барамідзе

Проте через пару годин після засідання уряду дискусія з приводу подальшої долі міністра оборони продовжилася – цього разу вже в стінах парламенту. Депутати від опозиційного «Єдиного національного руху» знову зажадали звільнити Міндію Джанелідзе із займаної посади. Один із лідерів «нацруху» Георгій Барамідзе звинуватив главу оборонного відомства мало не в боягузтві.

«Нам видається неймовірним, щоб в Грузії, яка окупована Росією, був такий міністр оборони. Спочатку він здійснює підлість, а потім веде себе малодушно, не як чоловік, нібито нічого не знав (про заяву)», – не соромився у виразах Барамідзе.

Леван Бежашвілі
Леван Бежашвілі

Не виключено, що незабаром парламент розпочне розгляд питання про статус грузинських добровольців, які воюють в Україні на стороні Києва. «Націонали» виступають з пропозицією прирівняти їх до ветеранів, які брали участь у боях за територіальну цілісність Грузії. Відповідна законодавча ініціатива скоро буде внесена в парламент, пообіцяв грузинський депутат Леван Бежашвілі.

Сім’ї загиблих у війнах на території Грузії та України повинні отримувати рівну допомогу від держави
Леван Бежашвілі

«Ми хочемо, щоб грузинські добровольці, які воюють в Україні, їхні сім’ї користувалися б тими ж пільгами і соціальною допомогою, які отримують ветерани, що брали участь у боях за територіальну цілісність нашої країни. Сім’ї загиблих у війнах на території Грузії та України повинні отримувати рівну допомогу від держави. Думаю, цей законопроект потрібно розглянути в прискореному режимі», – сказав Бежашвілі.

Іраклі Аладашвілі
Іраклі Аладашвілі

Позиція парламентської більшості та уряду з цього питання поки невідома. Головний редактор військово-аналітичного журналу «Арсенал», військовий експерт Іраклі Аладашвілі розповів Радіо Свобода, що, за його даними, в Україні сьогодні воюють кілька десятків грузинських добровольців. Однак він сумнівається, що парламент ухвалить такий закон.

Я розумію абсолютно наших хлопців, які зараз воюють за визволення України. Але узаконити (їх перебування там) буде складно
Іраклі Аладашвілі

«Україна свого часу допомагала Грузії, чим могла. Це все ми, звичайно, пам’ятаємо. Я розумію абсолютно наших хлопців, які зараз воюють за визволення України. Але узаконити (їх перебування там) буде складно. Це буде неправильно, якщо Грузія пошле туди війська офіційно», – зазначає експерт.

Експерт пояснює, що узаконення статусу добровольців – чи то статус ветерана або будь-який інший – може бути прирівняне до офіційного втручання в конфлікт на території іноземної держави. На таке Тбілісі навряд чи піде, вважає Іраклій Аладашвілі.

Оригінал матеріалу – на сайті Грузинської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG