Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: будкомпанія отримала всі дозволи для будівництва в буферній зоні Лаври


Закон не порушував ‒ Порошенко про своє будівництво на вулиці Радіальній, 5
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Закон не порушував ‒ Порошенко про своє будівництво на вулиці Радіальній, 5

Президент України Петро Порошенко заявив, що закон не порушував, відповідаючи на запитання Радіо Свобода про початок будівельних робіт у буферній зоні Печерської лаври без необхідного дозволу Мінкультури.

«Ключова позиція була не в тому, отримав чи не отримав дозвіл, а в тому, чи порушує президент закон. І тут для мене принципова позиція – президент закон не має порушувати. Чи було там будівництво? Ні, був припис побудувати стінку проти зсуву, бо була аварія. Яка була аварія? Знайшли боєприпаси Другої світової війни. І звідти все почалося зсуватися. Але це журналістові нецікаво. А цікаво створення іміджу такого, чи порушує закон президент, чи ні. Ні, не порушує, отримую всі дозволи. І цим пишаюсь», – наголосив президент.

У розслідуванні програми Радіо Свобода «Схеми» йшлося про те, що декларацію Петра Порошенка про початок будівельних робіт у буферній зоні Києво-Печерської лаври та Софії Київської зареєстрували без необхідного дозволу Мінкультури.

За даними журналістів, земельну ділянку на вулиці Радіальній, 5 в буферній зоні об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра» Порошенко купив у 2009 році. Цільове призначення – житлове будівництво, площа – 0,6315 га.

Водночас, відповідно до підпункту 64 пункту 4 Положення про Міністерство культури України, затвердженого указом президента України від 06 квітня 2011 року № 388, Мінкультури «видає довзоли на проведення робіт на пам’ятках національного значення у межах території, на якій вони розташовані, та в зонах їхньої охорони, на охоронюваних археологічних територіях, в історичних ареалах населених місць».

Ділянка на Радіальній, 5, про яку йдеться, розташована в межах зони охорони об’єкта всесвітньої спадщини «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра» та пам’ятки культурної спадщини національного значення – «Земляних укріплень цитаделі з бастіонами XVIII століття», що під охоронним номером 260069-Н внесено до Державного реєстру нерухомих памяток України згідно з постановою Кабінету міністрів України від 10 жовтня 2012 року.

У відповіді на запит Радіо Свобода Мінкультури надало відповідь: «до Мінкультури не надходили матеріали щодо отримання дозволів на проведення будівельних робіт за вище вказаною адресою».

За інформацією, наданою журналістам СБУ, у 2012 році на земельній ділянці на вулиці Радіальній, 5 фіксувалися будівельні роботи, однак після втручання Генпрокуратури їх зупинили.

XS
SM
MD
LG