Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Греції йде до розпуску, бо втретє не обрав президента


Парламент Греції втретє не зміг сьогодні обрати президента країни, а це означає, що на початку наступного року мають відбутися дострокові парламентські вибори. Кандидат на посаду голови держави, колишній єврокомісар Ставрос Дімас набрав у третій спробі 168 голосів – це на 12 менше від мінімуму у 180, необхідного для обрання.

За Конституцією, голова уряду в такій ситуації має розпустити парламент протягом 10 днів і призначити нові вибори. Прем’єр-міністр Андоніс Самарас уже заявив, що призначить вибори на 25 січня.

Повідомлення про ці події призвели до зниження курсів акцій грецьких компаній через побоювання, що після виборів уряд країни, погрузлої в борги, може опинитися в руках «Коаліції радикальної лівиці» – партії, відомої також за скороченою назвою «Сіріза».

Її лідер Алексіс Ципрас заявив після невдалих виборів президента, що його партія в разі перемоги відкине нині чинну економічну політику суворих заощаджень, яку країна веде на вимогу міжнародних позикодавців. Наразі не ясно, чи готова ультралівацька партія в разі перемоги відмовитися від угод 2010 року з цими позикодавцями, за якими Греція отримує фінансовий порятунок на суму у 110 мільярдів євро.

Греція продовжує переговори з кредиторами, намагаючись пом’якшити хоч деякі з суворих заощаджувальних вимог. Самарас уже заявляв раніше, що дострокові вибори в цей час стануть катастрофою для його країни.

XS
SM
MD
LG