Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії паплюжать Євромайдан підтасованими відеокадрами


«Путін дає свою трактовку тих чи інших історичних періодів. Інколи це немає жодного стосунку до реалій» – Яхно

У російській програмі «Время покажет» видали кадри маршу УПА за кадри подій Євромайдану і попросили українського політолога прокоментувати цю картинку.

У студії російського «Першого каналу» у програмі «Время покажет с Петром Толстым» згадали про найважливіші події 2014 року і те, як вони вплинули на життя.

Першою темою для обговорення у студії стала «анексія Криму». «Історична подія, новітня в історії Росії, вперше за довгий період Росія повернула частину своєї території», – прокоментував ведучий.

Від цієї теми одразу перейшли до теми Євромайдану. «Одна з пам’ятних картинок цього року – це українська єдність у неприйнятті Росії», – заявив ведучий програми.

Такий коментар проілюстрували кадрами «маршу УПА» в Києві. А вже далі пішло питання до українського політолога Олесі Яхно щодо «єдності українського народу у 2014 році». Вона почала свою відповідь з того, що Майдан пережив декілька стадій, і події розпочинались, зокрема, з мирного зібрання людей. На що ведучий попросив її прокоментувати кадр на екрані, щоб відповісти, до якої «стадії Євромайдану» належить ця картинка, однак Олеся відповіла, що на відео немає дати.

Дійсно, мітинг, із білими рунами і вигуками «москалів на ножі», який продемонстрували, відбувся у Києві 14 жовтня 2013 року. В той час як перші зібрання Євромайдану відбулися 21 листопада цього ж року. Тобто, те зібрання відбулось ще за місяць до подій української революції. А у студії цієї програми, судячи з цього, намагались продемонструвати, буцімто Євромайдан перш за все мав «антиросійську» ідеологію.

Також в ефірі програми традиційно пролунали заяви про те, буцімто в Україні забороняють розмовляти російською.

«Писали про те, що Бандера – визволитель, коли насправді це справжній дикий «каратель». Душу багатьох молодих людей отруїли. Що стосується провокацій, а провокації почались тоді, коли законну владу було «зметено» злодіями-олігархами, «нацистсько-бандерівською» зграєю і сектантами. Цю владу захопили, і перше, що зробили, – заборонили спілкуватись половині України рідною російською мовою», – заявив російський політик Геннадій Зюганов.

(Тут постає запитання, що мається на увазі «половині» України? І де і як ця половина відмежовується?..)

В цій програмі також продемонстрували фотоколаж, який мав символізувати тему Євромайдану. Однак до Євромайдану це не має стосунку. Це зображення поєднує фото хлопця зі свастикою, яке потрапило в мережу ще 29 квітня 2013 року, а також фото ветеранів УПА, які взяли участь у церемонії, щоб віддати шану Степану Бандері у Львові, 24 травня 2010 року.

Ветерани УПА участь у церемонії, щоб віддати шану Степану Бандері у Львові, 24 травня 2010 року
Ветерани УПА участь у церемонії, щоб віддати шану Степану Бандері у Львові, 24 травня 2010 року

Радіо Свобода зв’язалось із політологом Олесею Яхно, яка брала участь у дискусії в цій програмі, і ось як вона прокоментувала цю програму.

Віртуальна реальність повністю заміщує увесь простір. Це стосується не лише українських подій, коментують і російські події, що впав рубль, чому ввели санкції
Олеся Яхно
Олеся Яхно

«Насправді, це не вперше, і не тільки коли я беру участь у ефірах, я взагалі хочу сказати, що я насправді в цих ефірах беру участь, бо вважаю, що ігнорувати – мало, треба активну позицію займати. Окрім того, це дає добрий спосіб для вивчення ситуації, для того, щоб побачити всі ці лінії пропаганди, щоб можна було вибудовувати контрпропаганду. Це не вперше, коли ми бачимо повністю підміну понять, картинок, зображень. От, зокрема, я пам’ятаю, що показували, що тут на Майдані 2013–2014 років ходять нацисти, фашисти та «бендерівці». І показали відео, як на вічному вогні смажили яєчню. Таке відео справді було, але, по-перше, це було відео за 2010 рік – коли був Янукович. Нічого нового в тому, що відбувається постійна підміна, це не лише відео, а постійна підміна понять. Я думаю, що ця картинка, як і загалом російська пропаганда, зорієнтована на внутрішнього російського споживача, тому що за весь цей час ця агресія та повністю змінена реальність щодо України були настільки сильно розгорнуті, що уявити, що можна зараз це припинити якимось чином, – це дуже складно. Мені здається, що ведучих шоу і тих, хто таке пише, можна порівняти із білкою у колесі. Це процес заради процесу. Об’єктивно, якщо це не має змістовної основи, навіщо це робити, це все одно не дасть того ефекту. Віртуальна реальність повністю заміщує увесь простір, і місця для реальних подій практично не залишається. При цьому це стосується не лише українських подій, якщо подивитись, як на таких шоу коментують і російські події, наприклад, те, що впав рубль, чому ввели санкції… тобто, як таке коментують на межі фільму «Планета мавп», тобто немає ніякого стосунку до реальності», – прокоментувала Олеся Яхно для Радіо Свобода.

На її думку, російська пропаганда прагне «мобілізувати» російське суспільство і показати, що сценарій, який є в Україні, – недопустимий для Росії, це таке «щеплення» від революцій і майданів, яких боїться влада Росії більше, ніж будь-хто інший, і саме для цього робиться така картинка.

Путін дає свою трактовку тих чи інших історичних періодів, інколи це взагалі немає жодного стосунку до реалій

«Я думаю, насправді Україна може боротись тим, що, по-перше, потрібно більш активно займати інформаційну позицію у Європі та світі, я маю на увазі іномовлення, ну а також на сході України, де ми можемо давати свою картину подій. Але я хочу, щоб зрозуміли, що мова йде не тільки про телевізійну картинку. Якщо хтось цим спеціально займатиметься і подивиться, як це «перетрактування історії» – фактично намагання Росії пояснити, чому Росія змінила кордони пострадянського простору, чому вона ламає цю систему міжнародну, таким чином намагання виправдати ці кроки всередині самої Росії. Цей процес відбувається не тільки на телебаченні, наприклад, на рівні написання підручників історії, перетрактування історії. Ми часто чуємо в інформаційному просторі, як Путін дає свою трактовку тих чи інших історичних періодів та тих чи інших територій, він це робить на користь Росії, й інколи це теж взагалі немає жодного стосунку до реалій. Україна в цей час каже лише про агресію Росії, а треба давати свою версію, так само, історичну, тому що тільки так можна буде конкурувати і відбивати цю пропаганду», – каже вона.

На думку Олесі Яхно, Володимир Путін і сам є елементом пропагандистської машини, адже він у своїх виступах повторює пропаганду з російського телебачення.

Також політолог вважає, що пропаганда Кремля щодо України спрямована на відволікання російського населення від економічних та соціальних проблем.

29.12.2014
Ватажок «ДНР» лякає заявою про «другий Чорнобиль»

Помилки Пушилін припустився навіть у назві постачальника ядерного палива Westinghouse далі
26.12.2014
Росіяни зняли серіал про «бандерівців» у Криму

Телеканал «НТВ» відзняв серіал, у трейлері якого використані поняття «бандерівці», «москалик» далі
25.12.2014
Річний моніторинг пропаганди Росії

«Російська пропаганда використала, мабуть, весь спектр найбрудніших технологій» – Шутов далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG