Доступність посилання

ТОП новини

У Росії оголошують вирок опозиціонерові Навальному


Олексій Навальний під час виборчої кампанії на посаду мера Москви, серпень 2013 року
Олексій Навальний під час виборчої кампанії на посаду мера Москви, серпень 2013 року

Замоскворецький суд Москви оголошує вирок у справі за звинуваченням російського опозиційного політика Олексія Навального та його брата Олега.

Слідчі вважають, що Олексій Навальний викрав близько 31 мільйона рублів (понад 8 мільйонів 350 тисяч гривень за сьогоднішнім курсом) у державної деревообробної компанії «Кіровліс» і в російського підрозділу французької косметичної компанії «Ів Роше». За першою з цих справ Навальний уже засуджений і нині перебуває під домашнім арештом від лютого. У другій справі співвідповідачем є також брат Навального Олег. Державне звинувачення просить засудити Олексія Навального за сукупністю двох справ до 10 років позбавлення волі, його брата Олега – до 8 років.

Прихильники опозиційного політика зібралися на мітинг на його підтримку в центрі Москви. Активісти, які підтримують Навального, вважають звинувачення проти нього політично мотивованими.

Вони створили у фейсбуці групу з анонсом акції на підтримку політика 15 січня на Манежній площі в центрі Москви біля Кремля. Тисячі людей зголосилися прийти на цю акцію.

«Роскомнагляд» на вимогу Генеральної прокуратури заблокував сторінку. Компанії Facebook і Twitter заявили, що не будуть блокувати наступні групи прихильників опозиціонера, незважаючи на загрозу повної заборони їхніх соціальних мереж на території Росії.

Раніше і мітинг, і оголошення вироку планувалися на 15 січня наступного року. Але Замоскворецький суд Москви заявив, що «вирок уже готовий» і його оголосять саме 30 грудня. Відтак, і свою акцію прихильники Навального перенесли.

XS
SM
MD
LG