Доступність посилання

ТОП новини

Черкаським школярам заради економії «порізали» канікули


©Shutterstock
©Shutterstock

Восени канікули скорочували, щоб заощадити енерго- та теплоносії. Тепер кажуть, що економії не буде, хоча звичну систему вакацій повертати не збираються

Черкаси – Сьогодні у черкаських школярів останній навчальний день у першому семестрі. Відзавтра вони підуть на канікули, які триватимуть усього дванадцять днів. Батьки школярів та медики упевнені, що такої кількості днів замало. Адже черкаські дітлахи не відпочивали повноцінно восени: замість тижня, вони мали лише два дні канікул.

У січні черкаські школярі мали відпочивати увесь місяць. Принаймні, так обіцяли міські владці, коли восени скорочували тижневі канікули до двох днів. Тоді посадовці запевняли, що у такий спосіб суттєво зекономлять на опаленні шкіл, а дітлахи натомість отримають довгі зимові вакації.

Утім, минулого тижня школярам та вчителям повідомили, що місяць обіцяного відпочинку розділили на дві частини. Перша розпочнеться 31 грудня і триватиме усього дванадцять днів.

«Шістнадцять днів канікул, які при цьому ще залишаються, і які обов’язково повинні відгуляти діти, ми пропонуємо призначити їх як другу частину зимових канікул одразу при настанні суттєвих холодів. Якщо похолодання буде 12, 15, 16 січня, ми готові відразу рекомендувати школам оголосити канікули. Якщо ж холодний період усе ж таки не розпочнеться, то обов’язково шістнадцять днів, які залишилися, запропонуємо відгуляти у лютому», – зауважив у коментарі Радіо Свобода начальник управління освіти департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаського міської ради Євген Степко.

Про економію енергоресурсів, продовжує він, мова вже не йде. Школи і на канікулах будуть опалювати. Щоправда під час морозів швидше за все не змінюватимуть подачі температури теплоносіїв. Температура у закладах освіти, ймовірно, буде дещо нижче ніж санітарні норми. Однак учні в цей час вчитися не будуть, і на це, власне, й розрахований вибір канікул.

Дитина виснажена психологічно та фізично – мама школяра

Тим часом деяким батькам школярів не до вподоби нововведення департаменту освіти. Мама п’ятикласника Віталія Валентина Миколаївна каже, що син без осінніх канікул дуже втомився. Тож вона сумнівається, що менш ніж за два тижні він встигне повноцінно відпочити.
«Дитина чотири місяці навчається без канікул, без довгих вихідних. Це дуже для неї важко. Психологічно дитина втомлена, та й фізично також. Осінні канікули мали би бути. Або хоча б зараз дати дитині відпочити протягом місяця, тому що дитина виснажена», – каже мама.

Восени канікули були два дні, навесні – зовсім не буде

На необхідності тривалих канікул наполягають і медики. Найкраще, каже шкільний фельдшер Олександр Решетник, було б, аби департамент знову повернув звичну канікулярну систему – тижневі вакації восени та навесні, та двотижневі – взимку.

«На мою думку, дуже погано, що не було осінніх канікул. Через це виникло велике навантаження на дітей. І на кінець року, крім того, що багато дітей скаржаться на головний біль, на втому, звісно, є діти, у яких знижений імунітет, і які починають частіше хворіти застудою», – каже фахівець.

Однак в черкаському департаменті освіти Радіо Свобода повідомили, що навесні канікул не буде. Школярі відпочиватимуть лише по кілька днів під час свят. Зокрема, у березні це буде три дні, у квітні – чотири, а у травні – загалом сім святкових днів.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG