Доступність посилання

ТОП новини

Олігархи мають «затягнути паски» першими – експерт «Атлантичної Ради»


Адріан Каратницький , експерт аналітичного центру «Атлантична рада» (США)
Адріан Каратницький , експерт аналітичного центру «Атлантична рада» (США)

Суспільство, держава та бізнес мають усвідомити, що альтернативи реформам та боротьбі з корупційними схемами немає

Україну 8 січня відвідає місія МВФ, повідомили у Фонді. Україна сформувала уряд і затвердила бюджет, що дозволяє МВФ продовжити роботу над програмою реформ і додатковими кредитами. Експерти оцінюють потреби України в додатковому фінансуванні на 2015 рік у 15 мільярдів доларів.

Сам факт затвердження бюджету в Україні більшість експертів у США сприйняли схвально. Утім, зміст документа викликав суперечливу реакцію. Так, видання Bloomberg зауважує: уряд іде на згортання соціальних витрат і це неодмінно позначиться на кишенях громадян. Інші кажуть, що бюджет вдарить по олігархах як ніколи раніше.

Експерти розділилися у думках щодо бюджету: одні називають його провалом, інші – хвалять, треті – просто констатують: без ухваленого бюджету та суворої економії Україна немає шансів отримати життєво необхідні гроші МФВ. Видання Bloomberg пише: уряд йде на згортання витрат, щоб утримати баланс бюджету і вже говорить про підвищення цін на газ, яке неодмінно позначиться на кишенях громадян.

Нинішні жертви українців стануть запорукою їхнього майбутнього добробуту, але їм ще це треба пояснити, твітує колишній посол США в Україні Стівен Пайфер: «Бюджет ухвалено, тепер Порошенко та Кабмін мають переконати виборців, що економія є передумовою майбутнього зростання».

Натомість експерт аналітичного центру «Атлантична рада» (США) Адріан Каратницький переконаний: якщо влада хоче, щоб українці затягнули пояси заради майбутнього – має почати з олігархів, які мають на чому ті пояси затягувати. Експерт попереджає, що годі й сподіватись, що громадяни зрозуміють сувору економію, яка економить на них самих.

«Українське населення, якщо воно бачить одноразово певні жертви зі сторони великих бізнес-угруповань, які, можливо, цього року не накопичили стільки прибутків, як у минулих роках, але в минулих роках стільки грошей вони заробили через певні пільги, привілеї, що можна до них звертатись з вимогами більше паски затягнути», – сказав Каратницький.

Левова частка українських олігархів є саме українськими
Адріан Каратницький

«Левова частка українських олігархів є саме українськими. Їхній капітал і їхні можливості заробляти залежать в майбутньому від упорядкування і врівноваження української економіки. Якщо буде гіперінфляція чи дальший різкий занепад грошової одиниці, це ударить по них, і думаю, тут є широке поле гри», – додав експерт.

Суспільство, держава та бізнес мають усвідомити, що альтернативи реформам та боротьбі з корупційними схемами немає, а будь-які сподівання, що дірки бюджету вдасться залатати коштом МВФ – марні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG