Доступність посилання

ТОП новини

Чому в Азербайджані закрили Радіо Свобода. Допити і заяви


Журналісти бакинського бюро Радіо Свобода, яких вивели з офісу під час обшуку приміщення. Баку, 26 грудня 2014 року
Журналісти бакинського бюро Радіо Свобода, яких вивели з офісу під час обшуку приміщення. Баку, 26 грудня 2014 року

В Азербайджані звинувачують Радіо Свобода у зв’язках нібито з іноземною розвідкою

Скандал навколо журналістів Радіо Свобода у Баку набирає обертів. Азербайджанський посадовець зухвало висловився на адресу Сполучених Штатів після того, як дипломат США гостро розкритикував уряд нафтової країни за закриття бюро Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа у Баку.

Азербайджан звинуватив Радіо Свобода у зв’язках з іноземною розвідкою та розповів про тортури ЦРУ – у відповідь на критику закриття бюро у Баку. Бійка заявами відбувалася у твітері.

Новруз Маммадов, заступник голови адміністрації президента Ільхама Алієва та директор його департаменту міжнародних зв’язків, звинуватив дипломатів США у «втраті відчуття міри» у своїй стрічці у твітері. Так азербайджанський посадовець відповів на пост у твітері посла США в ОБСЄ Деніела Бера.

Напередодні Бер написав про азербайджанський рейд на Радіо Свобода. Напад на вільні медіа є «поведінкою слабких, незахищених та корумпованих» лідерів, зазначив Бер.

Натомість, Маммадов, у своїй стрічці твітеру сказав, що «було би краще», якби Бер звертав увагу на події у своїй країні. Зокрема, згадав нещодавню доповідь Сенату США щодо тортур ЦРУ проти підозрюваних у тероризмі. Маммадов також написав у твітері, що «справжньою батьківщиною насилля, корупції та арештів» є Сполучені Штати.

Допитували навіть прибиральницю. Декого – понад 12 годин

Офіс бюро Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа у Баку відомий, як Радіо Азадлик. 27 грудня його опечатали азербайджанські правоохоронці – після обшуків приміщень мовника та затримання робітників. Того ж вечора, чиновники почали обшукувати домівки працівників.

Ведучого щоденної радіопрограми Камрана Махмудова забрали з дому 28 грудня рано вранці. За словами його дружини Латіфи, ведучому навіть не дали часу взутися та вдягнути верхній одяг.

Також поліція затримала редактора російської версії сайту «Азадлик» та навіть прибиральницю бюро. Працівників доправили на допит до відділення важких злочинів прокуратури.

Близько 12 осіб допитували, декого понад 12 годин. Іще щонайменше, вісьмох чинних та колишніх працівників викликали на допит 29 грудня.

Обговорювати допит суворо заборонили, розповів Іслам Шикхалі, відеорепортер Радіо Свобода, в інтерв’ю «Голосу Америки». «Мені сказали, що я не можу нічого розповідати, але мій адвокат сказав, що це абсолютно протизаконно», – зауважив він.

За словами Шикхалі, йому ставили «загальні запитання» про зарплати та про те, як наймають персонал.

Із критикою дій уряду виступив шеф-редактор «Азадлика» Зейнал Маммадлі. Він засудив урядовий «галас, погрози та виклики на допити без попередження» та утискання адвокатів захисту.

Я хвилююся за колег. За їхнє життя після цього
Іслам Шикхалі

«Я хвилююся за колег. За їхнє життя після цього – їхні зарплати, і як вони зароблятимуть на життя. У декого з них – кредити, іпотека. Втратити роботу їм буде дуже складно», – сказав Маммадлі.

Бюро Радіо Свобода у Баку обшукує прокуратура
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

(Бюро Радіо Свобода у Баку обшукує прокуратура. 26 грудня 2014 року)

«Кожне місце, що працює на іноземну розвідку і вірменське лобі, має бути репресовано»

Напад на офіс та насильницький допит стали наслідком прокурорського розслідування навколо «Азадлика», як компанії, фінансованої з-за кордону.

Водночас, Сіявуш Новрузов, високопоставлений член провладної партії «Єні Азербайджан», назвав рейд заходом національної безпеки. В інтерв’ю місцевим медіа він сказав, що бюро було необхідно закрити, щоби запобігти шпигунству. «Кожне місце, що працює на іноземну розвідку та вірменське лобі, має бути репресовано», – зазначив Новрузов.

Скандал навколо події отримав розголос і в Брюселі. Речник генерального секретаря ради Європи Даніель Гьольтген заявив, що «повідомлення про закриття офісу Радіо Свобода/ Радіо Вільна Європа знову викликає стурбованість щодо свободи висловлювань в Азербайджані».

Рада Європи вимагатиме в азербайджанських чиновників пояснення
Даніель Гьольтген

28 грудня Гьолтген написав у твітері, що «Рада Європи вимагатиме в азербайджанських чиновників пояснення причини та законних підстав щодо таких дій».

Окрім Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа, репресії спіткали також незалежних журналістів, активістів та недержавні громадські організації, що працюють у цій багатій на нафту каспійській країні.

Щонайменше 15 журналістів та блогерів зараз в Азербайджані за ґратами. Зокрема, Хадіджа Ісмаїлова, репортерка-розслідувачка та дописувачка Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа.

Поміж інших затриманих – Лейла Юнус, одна з найвідоміших у країні захисниць прав людини, чиї роботи торкалися нормалізації відносин зі сусідньою Вірменією.

Прокуратура Азербайджану вилучила документи Радіо Свобода в Баку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

(Прокуратура Азербайджану вилучила документи Радіо Свобода в Баку)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG