Доступність посилання

ТОП новини

Швейцарія підозрює депутата Мартиненка в отриманні хабаря – чеська преса


Микола Мартиненко
Микола Мартиненко

Мартиненка підозрюють в отримані хабаря від чеської компанії Škoda JS в обмін на замовлення її продукції

Швейцарська судова влада підозрює народного депутата України Миколу Мартиненка в отриманні хабаря від чеської компанії Škoda JS, про це повідомляє чеська газета Právo. Депутат відкидає звинувачення у корупції, назвавши їх «нісенітницею», а його політичний соратник, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляє, що звинувачення треба розслідувати.

Швейцарські слідчі підозрюють, що чеська компанія Škoda JS, яка займається виготовленням обладнання для ядерних електростанцій, підкупила українського депутата Миколу Мартиненка, керівника Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. Завдяки цьому Škoda JS начебто отримала три замовлення від української державної компанії «Енергоатом» на виготовлення обладнання впродовж 2013 року, повідомляє чеське видання Právo.

Чеські слідчі провели обшук в офісі чеської компанії на прохання швейцарських колег, повідомляє видання.

«Швейцарська прокуратура почала розслідування хабарництва іноземних державних посадових осіб і відмивання коштів», – цитує газета анонімне джерело.

Стаття стверджує, що гроші потрапляли до Мартиненка через панамську компанію Bradcrest Investment. Швейцарські урядовці дізналися, що Мартиненко начебто є таємним власником цієї компанії.

2013 року я перебував у жорсткій опозиції до режиму Януковича. Спроби очорнити моє ім’я подібними звинуваченнями є нісенітницею і мають замовне походження
Микола Мартиненко

Якщо українського депутата визнають винним, йому загрожує до п’яти років ув’язнення та штраф у 16 мільйонів франків, пише чеська газета Právo.

Прес-служба Мартиненка заявила, коментуючи це повідомлення українському сайтові LB.ua, що ця інформація не відповідає дійсності.

«2013 року я перебував у жорсткій опозиції до режиму Януковича і боровся за його повалення. Спроби очорнити моє ім’я подібними звинуваченнями є нісенітницею і мають замовне походження», – заявив Мартиненко.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прокоментував 30 грудня повідомлення чеського видання і прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк – Мартиненко є членом партії «Народний фронт», яку прем’єр очолює.

Будь-яке звинувачення в корупції, кого б воно не стосувалося, має бути розслідуване
Арсеній Яценюк

«Моя позиція така. Будь-яке звинувачення в корупції, кого б воно не стосувалося, має бути розслідуване. Як прем’єр я готовий надати будь-яку інформацію на запит будь-якого законного органу, що розслідує відповідні корупційні діяння невідкладно», – заявив Яценюк.

Політична партія «Народний фронт» зі свого боку заявила, що це спроба дискредитації РосіЇ, щоб зокрема зірвати добудову двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Чеська компанія, як наголошує партія, не лише давній партнер України, але й не є підконтрольною росіянам.

Мартиненко працює у парламентському Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на різних посадах від 1998 року. З 1991-го до 1998-го працював головою правління та президентом акціонерного товариства «Торговий дім», яке займалося інвестиційними проектами та торгівлею. До 1998 року також був головою правління закритого акціонерного товариства «Інтерпорт-Ковель».

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG