Доступність посилання

ТОП новини

У США занепокоєні вироком Навальному


Олексій Навальний після винесення вироку, відеокадр 30 грудня 2014 року
Олексій Навальний після винесення вироку, відеокадр 30 грудня 2014 року

Сполучені Штати Америки заявили у вівторок, що занепокоєні тим, що суд у Росії визнав винними російського опозиціонера Олексія Навального і його брата Олега.

Це рішення, як виглядає, має на меті далі придушити політичну активність і незалежні голоси, заявив речник Державного департаменту Джефф Ратке.

Так само, додав він, США занепокоєні дедалі більшими обмеженнями в Росії на незалежні засоби інформації, громадянське суспільство, меншини за різними ознаками й на політичну опозицію.

США закликають Росію дозволити більшу свободу висловлювання і засуджують Москву за придушення інакодумців, заявив речник.

«Ми вважаємо, що російський народ заслуговує на владу, яка підтримує відкритий ринок ідей, прозоре і підзвітне урядування, рівне ставлення закону до всіх і можливість здійснювати свої права без страху відплати», – сказав Джефф Ратке.

30 грудня вранці суд у Москві виніс Олексієві Навальному вирок у три з половиною роки умовно, і він має далі перебувати під накладеним раніше домашнім арештом; крім того, його брата Олега, який не займається політикою, засудили до трьох із половиною років позбавлення волі. Крім того, брати мають сплатити значні штрафи й відшкодування. Їхній захист заявив, що оскаржить вироки; прокуратура, зі свого боку, теж розглядає таку можливість, вважаючи вироки надто м’якими.

У нинішній справі суд визнав Олексія й Олега Навальних винними у викраденні коштів російської філії французької косметичної компанії «Ів Роше», хоча сама компанія про викрадення не заявляла. Опозиція і правозахисники вважають ці звинувачення політично мотивованими.

На цю ж тему: Суд над братами. Навальний закликав до знищення режиму Путіна

XS
SM
MD
LG